Feestelijke dienst en eervolle kranslegging 65 Jaar Molukkers in Nederland

TWELLO/TERWOLDE- Afgelopen zondag…een gedenkwaardige dag, die geheel in het teken stond van het feit dat het 65 jaar geleden is dat de eerste groep van onze Molukse medemensen Nederlandse bodem betrad. Na een kort oponthoud zouden zij terugkeren naar hun onafhankelijke staat op de Molukken, maar hoe anders zou het lopen. Een tijdelijk verblijf werd permanent….

Tijdens een feestelijke dienst in de Bethelkerk wordt dit feit door voorganger J.M. Pattikawa nog eens gememoreerd. Bijzondere gasten zijn onder andere de laatste overlevenden van de eerste generatie:

Mevrouw Jacoba Wattimena-Halussy (ooit verpleegkundige in kamp Teuge), mevrouw D. Manuputty, mevrouw S. Joostenz (haar man is 14 dagen geleden helaas overleden), mevrouw J. Ahuluheluw, mevrouw M. Betaubun en de heer F. Matulessy (absent). Eregasten zijn burgemeester Jos Penninx, oud-burgemeester Johannes van Blommestein en de leden van de Kerkenraad.

De dienst begint nadat de kerkklok drie keer heeft geluid en wordt deels in het Maleis en deels in het Nederlands gehouden. Na het gezamenlijke gebed wordt er gemusiceerd en ook de kinderen en jong volwassenen zijn daarbij betrokken. Muziek en zang vormen een wezenlijk onderdeel van de dienst en verschillende groepen laten geregeld liederen horen, die de gemoederen van alle aanwezigen raken. De predikant legt de nadruk op de verbondenheid tussen mensen met verschillende geloofsovertuigingen. Hij herinnert aan de woorden van Jezus: ”Mijn plan met jullie staat vast: Ik heb jullie geluk voor ogen niet jullie ongeluk. Ik zal je een hoopvolle toekomst geven”. “Dus laten we als kerk ons vertrek naar Nederland zien als Gods wil”, zegt hij, “zonder hem waren we niet waar we nu zijn”. De geschiedenis zal van generatie op generatie doorgegeven worden. Als de dienst samen met de kinderen wordt afgesloten wordt de burgemeester uitgenodigd samen met de aanwezige dames van de eerste generatie in een aparte ruimte te lunchen, terwijl de rest van de gasten zich terugtrekt in de gemeenschapsruimte van de stichting. Burgemeester en oud-burgemeester voeren geanimeerde gesprekken met de oudsten. Johannes van Blommestein voelt een diepe verbondenheid met de Molukse gemeenschap. Als kind is hij opgegroeid in Tobelo, waar zijn vader arts was en een klein ziekenhuis runde. Hij herinnert zich aan het bezoek van Koningin Wilhelmina aldaar, aan een vulkaanuitbarsting, aan het voetballen met klappernoten en een beenamputatie die zijn vader na een krokodillenbeet bij een patiënt uitvoerde. Door gebrek aan medicijnen kwam het gezin in 1949 met de ‘Asturias’ in Nederland terug.

Na de lunch vertrekt men gezamenlijk voor de kranslegging naar het kerkhof in Terwolde. In zijn toespraak memoreert de burgemeester het verleden maar kijkt ook naar heden en toekomst. Beginnend met de aankomst en een slechte ontvangst in een Nederland dat zélf bezig was met wederopbouw en dientengevolge in geringe mate aandacht had voor de Molukkers in provisorisch ingerichte kampen zoals in Teuge. “Eigenlijk werden deze mensen een beetje aan hun lot overgelaten”, betreurt Jos Penninx. Hij spreekt daarom zijn waardering uit voor de manier waarop de Molukse gemeenschap haar schouders eronder heeft gezet en haar plek in de Nederlandse samenleving heeft verworven. In deze streek samen met de Voorster bevolking, een reden dus om trots te zijn. “Ik ben vandaag dan ook graag aanwezig want het is goed om stil te staan bij de eigen identiteit en van daaruit te integreren in een samenleving. Dit vraagt wederzijds inspanning, warmte en respect, al vele jaren maar zeker ook nu” zegt Penninx en vervolgt: “Ik heb veel waardering ook voor de Vrijwilligerswerkgroep ‘65 jaar Maluku’ voor het organiseren van 15 culturele activiteiten dit jaar voor versterking van wederzijds begrip in Voorst. Wij kunnen en moeten leren van de ervaringen in het verleden en steeds opnieuw bekijken hoe recht te doen aan de eigenheid van groepen mensen en de versterking van onze multiculturele samenleving, ook in Voorst. Hoe vangen we vluchtelingen passend op en hoe geven we hen met de juiste middelen een start in onze samenleving? Hoe gaan we om met gastarbeiders die vaak ook blijven? Daarnaast zullen we samen ook steeds moeten en willen bekijken hoe om te gaan met gemeenschappen die al enige tijd in Nederland zijn zoals onze Molukse gemeenschap. Goed dat we vandaag gedenken en herdenken maar ook gezellig samenzijn om elkaar te ontmoeten.”

woensdag 25 mei 2016

Deel dit bericht