Molukse Culturele dag echte verbinding tussen alle bewoners gemeente Voorst

Twello- Dat het 65 jaar geleden is dat de eerste generatie Molukkers op dienstbevel van de Nederlandse Staat voet aan wal zette in de haven van Rotterdam is al op verschillende locaties, dus ook hier in Twello, herdacht. Maar om iedereen, Molukse en Nederlandse burgers, bijeen te brengen, was er in het weekend een bijzonder feest in ons dorp georganiseerd.

De traditionele openingsceremonie is indrukwekkend in originele kleding. Er is volop dans, muziek en zang. Ook de allerjongsten doen mee. Burgemeester Jos Penninx memoreert nog eens dat de Molukkers toentertijd op een provisorische manier zijn opgevangen in verschillende plaatsen in Nederland. Zo ook in Teuge in gebouwen die de Duitsers in de oorlog hebben gebouwd en bewoond. Hij spreekt zijn bewondering uit voor de Eerste Generatie en bedankt ook alle vrijwilligers en de Serviceclubs Rotary en Lions die een bijdrage hebben geleverd aan dit feest. “Het is een gezellig samenzijn en een mooie happening voor iedereen, voor jong en oud, en er is voor elk wat wils”, benadrukt hij, “laten we vandaag genieten en een reis door de Molukse cultuur maken.” Hij spreekt de hoop uit dat iedereen zich wil gaan inzetten voor een multiculturele samenleving. De voorzitter van de Rotary Club sluit zich aan. Lachend: “De Rotary Club wordt nog vaak gezien als een elitaire club van oudere heren die het gemaakt hebben. Maar dat is al lang niet meer zo. Er is verjonging en wij zetten ons al jaren in voor Goede Doelen en brengen geld bijeen.”

De poging van de Molukse gemeenschap op deze dag ook de verbinding te zoeken en te behouden met de Nederlandse medemens, is zonder enige twijfel gehonoreerd en bijzonder gelukt. De aanwezigen leveren het bewijs: Molukse en Nederlandse burgers zitten genietend van alles wat er geboden wordt, broederlijk naast elkaar. Diverse dans- en zanggroepen brengen de sfeer over uit het land van hun ouders en grootouders. In traditionele kleding met hoofdtooien van bonte veren en paradijsvogel. Een sfeer van ver weg en toch zo dicht bij. Indrukwekkende danspassen en dijken van stemmen passeren de revue. Er is zelfbereid eten, waar ook de Nederlanders verzot op zijn en spekkoek in alle kleuren van de regenboog. Molukse lekkernijen en versnaperingen worden gretig afgenomen. Maar er is meer: er zijn mooie stands met Molukse artikelen en hebbedingen. Met kleding, prachtige sierraden en fraaie houten, handgesneden voorwerpen. Aan een educatieve stand staan meerdere generaties om informatie te kunnen geven. De stemming zit er goed in en het gemêleerde publiek geniet zichtbaar van alles wat er geboden wordt. Muziek, zang en dans is er volop. Zo gaat er een groep van vier dames van de derde generatie een welkomstvreugdedans uitvoeren. “Wij zijn Nederlanders en nooit op de Molukken geweest,” vertelt een gast, ”maar door de meeslepende melodieën worden we helemaal meegetrokken in de emotie. En in het gevoel van heimwee kunnen we ons heel goed indenken.” De Tjakalele, de Molukse traditionele krijgsdans, dwingt respect af. Met schild en kapmes toont de krijger zijn vaardigheden. De dans bestaat uit een aantal patronen en schijngevechten, begeleid door gongs, tifa’s en tahoeri’s, op deze dag uitgevoerd door twee stoere krijgers.
Een bijzonder feest is niet snel afgelopen en zo is het ook hier. Het wordt een hele avond genieten en afgesloten wordt met live muziek van de Molukse band ‘Bad Habit’. Dit feest laat zich kwalificeren als zeer geslaagd, leerrijk en vermakelijk. De verbinding tussen Molukse en Nederlandse burgers is voelbaar.

woensdag 15 juni 2016

Deel dit bericht