Nieuw praktijkblad over asbest saneren met vee in de stal

Regio- Asbest saneren met vee in de stal blijkt in de praktijk een lastige klus. Om ondernemers van informatie en tips te voorzien, publiceerde het LTO stimuleringsprogramma voor een asbestveilige agrosector in 2024, Agro Asbestveilig, een praktijkblad over saneren met levende have in de stal. Dit blad is onderdeel van een serie praktijkbladen die de werkwijze bij verschillende asbestsituaties op het agrarische bedrijf beschrijven. Bij de totstandkoming van de praktijkbladen zijn verschillende belangrijke partijen uit de keten van asbestsanering betrokken.

Ervaringen van verschillende melkveehouders vormen de basis voor het nieuwe praktijkblad. Melkveehouder Cor van der Lee saneerde vorig jaar met vee in de stal en raadt collega-veehouders aan om het traject goed voor te bereiden: “Onderschat het niet en regel voldoende personeel dat goed met koeien om kan gaan. De week waarin de sanering plaats vindt, is heel intensief en zorgt voor veel extra werk.” Ondernemers in een soortgelijke situatie kunnen informatie en tips uit het praktijkblad halen. Wat kunt u zelf doen in de voorbereiding om de kosten zo laag mogelijk te houden? En wat mag juist niet? Op deze vragen geeft het praktijkblad antwoord.

Serie praktijkbladen
‘Saneren met levende have in de stal’ is het derde deel van een serie praktijkbladen. Zo is er al een algemeen praktijkblad beschikbaar dat aan de hand van een stappenplan uitgebreid beschrijft wat asbestsanering op een agrarisch bedrijf inhoudt. Het praktijkblad ‘Asbestvrije platen’ vertelt hoe asbest(vrije) platen te herkennen zijn en hoe ze afgevoerd dienen te worden. In de loop van het jaar wordt de serie aangevuld met andere asbestsituaties als ‘riet onder asbest’ en ‘kit bij kassen’. De bladen zijn te downloaden via www.agroasbestveilig.nl/praktijkbladen.

Agro Asbestveilig

De praktijkbladen worden uitgegeven door het landelijke stimuleringsprogramma Agro Asbestveilig. Agro Asbestveilig is een samenwerking tussen LTO Nederland, LTO Noord, ZLTO, LLTB, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en Achmea. Programmamanager Ruud Hoosemans: “Het doel van het programma is om het proces van verwijdering van asbestdaken in de agrarische sector te vergemakkelijken, verbeteren en te versnellen. Dat doen we bijvoorbeeld door praktische informatie en handvatten te bieden met deze praktijkbladen.” Andere onderdelen van het Agro Asbestveilig programma zijn onder meer: het geven van onafhankelijk advies en voorlichting; het lobbyen voor het verbeteren van saneringstrajecten bij organisaties en overheid en het begeleiden van collectieve saneringstrajecten door het hele land.

woensdag 29 juli 2015

Deel dit bericht