Pieter van Vollenhovenprijs 2016 uitgereikt aan Landgoed Klarenbeek

Klarenbeek- Vrijdagmiddag 20 mei 2016 ontving Landgoed Klarenbeek de Pieter van Vollenhovenprijs. De prijs werd uitgereikt door prof. mr. Pieter van Vollenhoven zelf aan de landgoedeigenaren, het echtpaar Jan Richard en Rikie Krepel. Als symboliek voor de prijs werd een bronzen Wijze Uil aangeboden. Daarnaast een geldbedrag voor een leuke bestemming op het landgoed. Onder de genodigden waren onder andere de Commissaris van de Koning van Gelderland, Clemens Cornielje, de voormalige burgemeester van Voorst Johan van Blommestein en de Voorster burgemeester Jos Penninx, welke ook een speech hield en een leuke Voorster attentie overhandigde aan de landgoedeigenaren, Jan Richard en Rikie. Rikie bedankte, na haar speech, prof. Mr. Van Vollenhoven en bood hem ook een kistje van eigen fabricaat met inhoud aan. Na de uitreiking kregen de bovengenoemden en juryleden een imponerende rondleiding op het landgoed. Aansluitend volgde een borrel met een hapje en drankje

De Pieter van Vollenhovenprijs
De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monument in Nederland een nieuwe bestemming te geven. Deze speciale prijs is eind 2012 aan prof. mr. Pieter van Vollenhoven aangeboden als dank voor zijn 27 jaar voorzitterschap van het Nationaal Restauratiefonds en zijn jarenlange inzet voor het behoud van monumenten.
De herbestemming van Landgoed Klarenbeek is in het oog gesprongen van de jury van de Pieter van Vollenhovenprijs. De jury, met als voorzitter de heer Van Vollenhoven, bestaat uit specialisten / ervaringsdeskundigen op het gebied van cultureel erfgoed en het herbestemmen daarvan.

Motivatie van de jury voor de prijs
De familie Krepel mag de prijs in ontvangst nemen, omdat de jury hun lef en doorzettingsvermogen in het herbestemmingsproces wil belonen. De heer en mevrouw Krepel durfden oude patronen los te laten en verzamelden mensen om zich heen die hen konden helpen met de toekomst van het landgoedbedrijf. Zij durfden de bakens te verzetten in veranderende tijden. Toen bijvoorbeeld het productiebedrijf voor de luxe houten verpakkingen naar Polen verhuisde, wist de familie nieuwe functies te geven aan de leegstaande monumentale fabriekspanden op het landgoed op de Veluwe, zoals de start met exposities in de galerie. Daarnaast besteden zij veel zorg en aandacht aan de wijze van restaureren, met oog voor de monumentale waarden en heeft duurzaamheid altijd een grote rol gespeeld.

woensdag 25 mei 2016

Deel dit bericht