Renovatie en uitbreiding landhuis Het Wezeveld vordert gestaag

Twello- Sinds vijf maanden staat het historische gebouw Nieuw Wezeveld in de steigers en wordt er door Nikkels bouwbedrijf bv hard gewerkt aan de nieuwbouw en renovatie van dit project. De prognose is dat de bouwwerkzaamheden eind 2016 afgerond zullen zijn. Het Nieuwe Wezeveld krijgt een nieuwe bestemming: een woonlocatie voor zorgbehoevenden met dementie. Zorginstelling Martha Flora uit Amsterdam zal haar intrek nemen in het prachtige historische landhuis.

Wie er langsloopt of fietst en meer wil weten over de historische achtergrond van het landhuis, die kan de informatie lezen op het bord bij de oprit, dat Lionsclub Voorst en Oudheidkundige Kring Voorst hebben geplaatst:

Het Nieuwe Wezeveld werd in 1869 gebouwd door C.A.A. baron van Hövell tot Westerflier. Het landhuis kwam in plaats van een herenhuis aan de Oude Wezeveldseweg dat in 1870 werd afgebroken. De baron liet in 1911 het bordes veranderen in een zogenaamde koetsenpoort en in 1947 werd het landgoed door ‘De Salesianen van Don Bosco’, een kloosterorde, aangekocht. Deze liet in 1961 de Heilige Hart Kapel bouwen, die door architect Herman Beekman (98) werd ontworpen. Vanaf 1966 was hier een orthopedagogisch instituut gevestigd en de Salesianen verkochten het Wezeveld in 1990 aan Stichting ‘Jongenshuis Hoenderloo’. Tussen het Jongenshuis en Orthopedagogisch Instituut ’t Wezeveld vond in 1993 een fusie plaats en twee jaar later veranderde de naam in ‘Hoenderloo Groep’. De Hoenderloo Groep verliet het Wezeveld in 2006. Het complex heeft tien jaar leeg gestaan en is aangekocht door de beleggingsmaatschappij Green Development.

Jos Wagemans (uitvoerder) en Hans Knol (projectleider) van Nikkels bouwbedrijf bv trekken dagelijks samen op om de uitvoering van de bouwwerkzaamheden te coördineren. Ze leggen uit dat als eerste de drie grote houten barakken met slaaplokalen en een sportzaal zijn gesloopt. Bij het historische pand is er sprake van een gevelrenovatie en een interne verbouwing. De huidige werkzaamheden aan de buitenkant – renovatie aan de voegen en natuurstenen ornamenten - zijn volgens de uitvoerder bijna afgerond. De indeling van het landhuis wordt aangepast en, op de begane grond en eerste verdieping, vervangen door een algemene ruimte, bibliotheek, atelier en een keuken. De hoofdingang is vanwege de hoge trap verplaatst naar de zijkant van het landhuis waar het terrein wordt opgehoogd tot het niveau van traploos binnenlopen.

Aan de achterzijde van het landhuis is men bezig met een forse uitbreiding. Op de begane grond komen 12 zorgappartementen, elk met eigen badkamer, pantry en een woon/slaapkamer. Dit herhaalt zich op de verdieping. Door een verbindingssluis met een grote glaspartij kunnen de bewoners straks vanuit de nieuwbouw naar het oude pand lopen en omgekeerd. Er wordt een parkachtige tuin aangelegd en er komt een groot terras voor de bewoners aan de achterzijde van het landhuis. Aan de voorkant is rekening gehouden met een ‘wadi’ in de vorm van een vijver, die het hemelwater van de daken afvoert. Volgens Hans Knol is de nieuwbouw dusdanig ontworpen dat het past in het omliggende natuurgebied. “En ook de gevelafwerking is heel natuurlijk”, voegt Jos Wagemans eraan toe, “er is gekozen voor een leisteen uit Brazilië in combinatie met Western Red Cedar geveldelen en gevelstucwerk. Een bijzonder ontwerp van architect Arcom uit Veenendaal want de lijnen lopen ‘uit het lood’; aan de buitenkant is alles schuin. Over de aankleding en uitvoering van de vertrekken is goed nagedacht en wetenschappelijk onderzoek vormt de basis van het ontwerp. Martha Flora is een particulier initiatief van directeur Marco Ouwehand, voortgekomen uit persoonlijke ervaringen met zijn eigen moeder Martha Flora, die aan Alzheimer leed. Sinds zij de diagnose Alzheimer kreeg begon Marco Ouwehand met de ontwikkeling van het zorgconcept en inmiddels zijn er vier huizen in Den Haag, Lochem, Gouda en Hoorn gerealiseerd.

woensdag 18 mei 2016

Deel dit bericht