Archeologie uit Voorst in Leiden

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is vanaf 14 juni de presentatie ‘Archeologie uit je achtertuin’ te zien. In een tien meter lange ladenkast, een uitbreiding van de afdeling ‘Archeologie van Nederland’, prijken de meest uiteenlopende archeologische vondsten; één per gemeente en nu 120 in totaal. De rijkdom van de Nederlandse archeologie komt je tegemoet bij het openen van de laatjes: van Romeinse zegels en munten tot een snuifdoos uit de moderne tijd. De komende jaren zal de kast verder gevuld worden, tot er van elk van de 390 Nederlandse gemeentes, inclusief de Antilliaanse eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius, een vondst te vinden is. De vondsten staan vanaf 14 juni ook per gemeente online op www.archeologieuitjeachtertuin.nl
In elke gemeente in Nederland worden archeologische vondsten gedaan; op akkers, bouwplaatsen, in stadscentra, parken en in achtertuinen. Een bonte verzameling is nu bijeengebracht door samenwerking van archeologen, musea, gemeenten, depots en archieven, en op initiatief van RMO en ADC ArcheoProjecten. De herkomst uit de gemeenten is wat de vondsten bindt. Trek je een laatje open, dan sta je oog in oog met een voorwerp uit de bodem van Nederland, dat een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van die stad of dat dorp illustreert. Per gemeente is één archeologische vondst te zien. Tezamen vertegenwoordigen de lokale vondsten de enorme rijkdom en verscheidenheid van Nederlands’ nationaal archeologisch erfgoed.
Zoveel gemeenten, zoveel variatie
Onder de 120 deelnemende gemeenten zijn bijvoorbeeld Rotterdam, Maastricht, Alkmaar, Groningen, Utrecht en Lelystad, die hun mooiste of meest bijzondere objecten uitkozen. Zo is er uit Alkmaar een Spaanse kanonskogel uit Tachtigjarige Oorlog (ca. 1573), van Texel een luizenkam van een zeeman (uit ca. 740) en honderden keverpootjes uit een Romeinse waterput in Helmond. Blikvangers zijn een bronzen applique uit Maastricht (100 tot 250 na Chr.) met Silenus, een metgezel van de Griekse god Dionysos en een achttiende-eeuwse zegelstempel uit Rotterdam met de godin Salus, de verpersoonlijking van welzijn en welvaart.
Ook de gemeente Voorst kon met haar archeologisch erfgoed niet achterblijven en heeft een laatje gevuld met een wel héél bijzondere vondst, nl. een geweibijl van 9.000- 5.000 v. Chr. Toen Wim Smeenk uit Voorst onlangs bij het graven van een vijver op zijn erf dit stuk gewei vond kon hij niet vermoeden hoe bijzonder zijn vondst was. Deze prehistorische bijl is gemaakt van een stuk gewei, en werd bijvoorbeeld gebruikt om bomen mee te kappen. In de ronde opening werd een steel bevestigd en de afgeschuinde zijde diende om te hakken.
Meer informatie
Voor meer inlichtingen: www.rmo.nl/tentoonstellingen/archeologie-uit-je-achtertuin. Voor vragen: regioarcheoloog Nathalie Vossen: n.vossen@voorst.nl of Miriam Schneiders: m.schneiders@voorst.nl of tel. 0571- 279 334.

vrijdag 24 juni 2016

Deel dit bericht
Advertentie