Project Waterfabriek in ontwerpfase

WILP-ACHTERHOEK- Waterschap Vallei en Veluwe, de gemeente Voorst en afvalverwerker Attero onderzoeken de mogelijkheid voor de bouw van een Waterfabriek op het terrein van Attero. Samen zijn zij verantwoordelijk voor inzameling, transport en zuivering van het afvalwater uit de gemeente Voorst, met als doel tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten de gewenste prestaties te leveren. Attero verwerkt op de locatie in Wilp onder meer bedrijfsafval, gft en minerale stromen. Uit deze stromen worden diverse grondstoffen en (bio)brandstoffen geproduceerd, tevens is hier een stortplaats voor reststromen.

Analyse wees doorstromingsproblemen van de Twellose beek uit, met een slechte zuurstofhuishouding als gevolg. Er wordt te weinig water in de zomer aangevoerd naar de beek. Doel van de waterfabriek is A) levering van schoon water aan de Twellose beek om de waterkwaliteit te verbeteren. B) Gesloten waterkringloop bij Attero, om de grondwateronttrekking in de regio te verminderen. C) Gezamenlijke productie van grondstoffen uit de afvalwaterstromen. D) Capaciteitsvergroting van de riolering in Twello, om de kans op overlast na piekbuien te verminderen.
Deze Waterfabriek werkt waterstromen van Attero en de kernen ten zuiden van de autoweg A1 op tot schoon natuurwater voor de Twellose beek. Door de levering van schoon water zal er sprake zijn van een langzaam stromende beek met helder water, terwijl nu te weinig water in de zomer naar de beek aangevoerd wordt. Hergebruik van het gezuiverde water door Attero zou de waterkringloop sluiten.
Er zijn twee varianten, die invulling aan het gezamenlijke streven van alle partijen kunnen geven. Besluitvorming wordt medio oktober verwacht. Kenmerken van beide scenario’s zijn het terugwinnen van grondstoffen en energie, het vergroten van de afvoer van afvalwater en de reductie van riool-overstort.
In de ‘centrale’ variant is realisatie van complete nieuwbouw RWZI op de huidige locatie in Terwolde aan de orde; verder aanvullende waterkwaliteitsmaatregelen en de vervanging van afvalwatertransportleidingen. Oppervlaktewater kan vanuit de Groote Wetering worden aangevoerd om de waterkwaliteit in de Twellose beek, wanneer nodig, incidenteel, echter niet structureel te verbeteren.
In de ‘knip’-variant gaat het om een kleine rioolwaterzuivering op het terrein van Attero. Dit terrein blijkt een geschikte locatie voor de geplande Waterfabriek. Afvoerwatersystemen worden ‘doorgeknipt’ om voortdurend water te kunnen leveren. RWZI zal worden gerenoveerd en vanuit Twello zal extra water afgevoerd worden en op de bestaande RWZI worden gezuiverd. In deze variant wordt de transportleiding tussen Posterenk en Rijksstraatweg uit bedrijf genomen met de bedoeling toekomstige vervangingsinvestering te voorkomen. Met betrekking tot de totale investeringsomvang is in de meerjarenraming van het waterschap € 20 miljoen gereserveerd voor maatregelen in dit afvalwatersysteem. Het project is in de ontwerpfase, een intensiveringovereenkomst zal binnen afzienbare tijd volgen. De voorkeur van alle partijen gaat uit naar de ‘knip’-variant, omdat deze meer doelen dient en men in staat is het oppervlaktewater te verbeteren. Dit scenario is in de aanschaf goedkoper, maar qua onderhoud duurder. Voor de werkgelegenheid verwacht men zeker een impuls en een positief effect.

woensdag 10 september 2014

Deel dit bericht