Waardige herdenking 70-jarige bevrijding

Posterenk- Zeventig jaar geleden werd Posterenk op vrijdag 13 april 1945 bevrijd door de Canadezen, het Carleton & York Regiment. Dit regiment trok op 12 april de IJssel over. De D-compagnie was om 17.30 uur op de Marsstraat te Wilp, op 13 april bereikte de compagnie Posterenk en om exact 13.37 uur meldde de D-compagnie dat Posterenk was bevrijd, terwijl luitenant R.B. Savage was gesneuveld.

Het Comité Bevrijdingsfeest Posterenk, bestaande uit Jolien van den Elsen, Anita Huisman, Rianne Meijer, Sonja de Leau, Piet Hulscher en Maurits Jansen, hebben zich ingezet om samen met u deze bevrijding niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Afgelopen maandagavond werd een waardige herdenking gehouden bij de Wilpermolen aan de Molenallee.
Ceremonie
Enkele oude militaire voertuigen van ‘Old Army Cars’ waren nabij de molen te bewonderen. De ceremonie begon om 19.00 uur met een optreden van Brassband Crescendo, de muziekvereniging die ook al paraat was tijdens de eerste bevrijdingsoptocht in augustus 1945. Heel passend werd gespeeld: Air force one, The Cross of Honour en Het Dorp.
Ceremoniemeester Ernst Jan de Leau heette een ieder welkom. Een speciaal woord van welkom was er voor Mies Gerrits-Koerselman en Mieke Aalpoel-Wijnbergen, zij hebben in hun jeugd voor de Canadese graven in Posterenk gezorgd en Gerard Hendriks, vertegenwoordiger van het Royal Canadian Legion Branch 005.
Ernst Jan maakte onder andere duidelijk dat “wij nooit onze bevrijders mogen vergeten’, want zij hebben het hoogste offer gebracht dat iemand maar kan brengen. Zij gaven hun leven voor onze vrijheid. Crescendo volgde heel toepasselijk met een ‘Bridge too far’. André Berenschot, voorzitter van Posterenks Belang ging nader in op de bevrijding en Miranda Karman las indrukwekkende fragmenten van 11, 12 en 13 april uit 1945 voor uit het dagboek van oma Karman, die toen met haar kinderen woonde aan Molenallee 33.
Gesneuvelde Canadese militairen
De zes gesneuvelde Canadese militairen in Posterenk heten: Frank Gallant, James Frank Mossey, Samuel Glazier Porter, Harold Gordon Sabean, Frederick Joseph Tait en Richard Booth Savage.
Kransen werden gelegd door: Comité bevrijding Posterenk (Maurits Jansen en Anita Huisman), De Royal Canadian Legion Branch 005 (Gerard Hendriks), Posterenks Belang e.o. (voorzitter André Berenschot en Nohr Kleinhaar), Stichting Pampus (Vincent Hutten en Thea Kempink) en Jolien van den Elsen met kinderen uit Posterenk. Ook Mies Gerrits-Koerselman en Mieke Aalpoel-Wijnbergen plaatsten een fraai bloemstuk en de kinderen van de Martinusschool Bussloo en andere belangstellenden plaatsten bloemen. Na het taptoe signaal ‘The last post’ volgde twee minuten stilte. Het Wilhelmus werd met veel verbondenheid meegezongen. Na het officiële gedeelte werden alle betrokkenen en de aanwezigen hartelijk bedankt. Maar voor het napraten en koffie of drankje drinken in de Molenbar, werd iedereen voorzien van de tekst van Vera Lynn’s lied ‘We’ll meet again’ wat daarna uit volle borst werd meegezongen. Crescendo sloot het geheel waardig af met: Georgia on my mind, Beyond the sea en Ain’t that a Kick in the Head. Het Comité Bevrijdingsfeest Posterenk en alle betrokkenen kunnen terugzien op een waardig 70-jarig herdenking van de bevrijding van Posterenk.

woensdag 15 april 2015

Deel dit bericht