Zaterdag weer open Dag van IJssellinie

WELSUM/OLST- De restanten van de IJssellinie, op en rond landgoed De Haere in Olst, zijn aanstaande zaterdag  (2 augustus) zonder afspraak te bezichtigen tijdens de maandelijkse open dag. De groepen vertrekken tussen 12.00 en 16.00 uur bij de hospitaalbunker. De excursie, onder leiding van een gids van de Stichting De IJssellinie, duurt ongeveer een uur. Gedurende de vakantiemaanden juli en augustus zijn er ook open dagen op alle woensdagen. Het vertrek is dan tussen 19.00 en 20.30 uur. Aanmelding-vooraf is niet mogelijk; geïnteresseerden kunnen zich melden bij de hospitaalbunker.

In de nabijheid van de hospitaalbunker wordt zaterdag het Bofors-luchtdoelkanon opgesteld. Vrijwilligers van de Stichting De IJssellinie geven uitleg over de werking van het geschut en voor bezoekers bestaat de gelegenheid van heel dichtbij mee te maken hoe een (denkbeeldig) doel onder schot wordt genomen. De IJssellinie had ten tijde van de Koude Oorlog in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw ten doel om een onverhoopte opmars van de troepen van het Warschau Pact (’‘de Russen’‘) te vertragen en zo de mogelijkheid te scheppen om militaire steun van de NAVO-partners in te roepen. Kern van de werking van de IJssellinie was het onder water zetten van grote delen van de IJsseldelta, in totaal 126 kilometer lang en vijf tot tien kilometer breed. De belangstelling voor de Koude Oorlog is de laatste jaren groeiende. Op verschillende plaatsen in West- en Oost-Europa wordt studie gemaakt van de tot voor kort super-geheime voorbereidingen op een militair conflict tussen het Oosten en het Westen. Met name ten tijde van de zogenoemde Cuba-crisis (in 1962) was de Derde Wereldoorlog zeer nabij. Aan de IJssel werd alles in staat van gereedheid gebracht om een eventuele Russische aanval te weerstaan.

De Stichting De IJssellinie heeft sinds kort contact met de Stichting Geschiedenis Totalitaire Regimes en hun Slachtoffers, die zich ten doel stelt om te wijzen op het gevaar van met name het communisme. Onlangs bezochten vertegenwoordigers van de stichting de IJssellinie. Zij waren in het gezelschap van de Deen Johannes Bach Rasmussen, die vooral in landen als Polen, Tsjechië, Letland en Estland herinneringen (met name in de vorm van musea) aan de Sovjet-onderdrukking in beeld heeft gebracht. Volgens Rasmussen zijn er tekenen dat verworven vrijheden in het Rusland van Poetin steeds meer onder druk komen te staan. Sommigen vrezen zelfs een terugkeer van de Koude Oorlog. Het neerschieten van een vliegtuig van Malaysian Airlines heeft die angstgevoelens nog versterkt. Intussen is de Stichting De IJssellinie bezig met de voorbereidingen voor een reeks verdiepende lezingen over specifieke aspecten van de IJssellinie. De reeks start in september. Voor meer informatie, ook over groepsrondleidingen, zie www.ijssellinie.nl.

woensdag 30 juli 2014

Deel dit bericht