Zorgboerderij begint met een vliegende start

Nijbroek- In Nijbroek gaat zorgboerderij “Daarom” binnenkort voortvarend van start. Irma Albers en Ida Menninga die beiden al sinds jaar en dag in verschillende sectoren van de zorg aan/voor mentaal of fysiek gehandicapten werkzaam zijn, beginnen onder die noemer samen een kleinschalig zorgverleningsbedrijf aan de Zeedijk 11. Zij zijn tot het opstarten van deze zorgverleningsvorm gekomen, niet alleen doordat daaraan in de huidige tijdgeest behoefte aan bestaat, maar vooral uit pure passie voor het vak, compassie voor de medemens met minder vermogen om zich in de maatschappij te handhaven en de wens om hun (zorg) werkzaamheden in een kleinschaliger verband uit te voeren dan zij tot heden deden. 

Om hun nieuwe werkzaamheden aan zowel potentiële cliënten als aan alle andere belangstellenden te tonen gaan de beide dames op 6 maart officieel van start. Er is dan tijdens hun open dag de mogelijkheid om tussen 15.00 en 17.00 uur kennis te nemen van de insteek van de nieuwe zorgboerderij, de gemeenschappelijke ruimtes en een indruk te krijgen van de mogelijkheden ten aanzien van werkzaamheden, creatieve ontplooiing en verdere ontwikkeling van de cliënten. Het nieuwe zorgbedrijf verleend in principe zorg aan zorgvragers uit een wijde regio, bestaande uit de gemeentes Voorst, Deventer, Apeldoorn, Epe, Heerde en Olst/Wijhe. Zij hebben momenteel al een drietal cliënten, maar mikken voor de naaste toekomst op maximaal acht cliënten, te weten mensen met een WMO zorgindicatie. Zorgboerderij “Daarom” Zeedijk 11 in Nijbroek, (0571) 29 07 13, e-mail zorgboerderijdaarom@gmail.com.
Opening
Hoewel de officiële opening dus op 6 maart plaats zal vinden zijn beide dames al met een drietal cliënten aan het werk. Zij worden op die dagen dat zij naar de zorgboerderij komen gehaald en ’s middags weer thuis gebracht. De dagen á acht uur worden al gevuld op de wijze zoals de begeleidsters dat op voorhand hadden ingepland. Dat betekent dat de mensen ’s middags van een uitgebreide lunch kunnen genieten (voor sommigen de enige maaltijd van de dag), er wordt één op één gepraat, maar er wordt ook gewerkt. Dat betekent voor de één creatief beeldhouwwerk, afgewisseld met werk in de tuin, een ander is vooral hard bezig in deze tijd van het jaar met onderhoudswerk aan kleine landschapselementen (knotwilgen en hagen) en weer een ander is bezig met timmer- en bouwwerkzaamheden. Nu, al na een korte tijd van gewenning, waarbij de cliënten behoorlijk moesten wennen aan het werk, zijn de mensen al blij en vooral heel voldaan over het zinvolle werk dat zij verrichten. Dat nu is precies de insteek van beide begeleidsters, zowel Irma als Ida willen hun cliënten het gevoel geven dat zij nuttig voor zichzelf en de maatschappij kunnen zijn, aangepast aan ieders eigen niveau en interesse.
Praktische invulling
De mensen die waarom dan ook bij “Daarom” voor zorg aankloppen beschikken nu al over een bijzonder en praktisch onderkomen. De ruimtes van de zorgboerderij zijn min of meer geïntegreerd in het melkveebedrijf van Albers aan de Zeedijk. Vanuit de grote gemeenschappelijke ruimte kijken de mensen via een groot panoramaraam vrij uit naar de koeien in de ligboxenstal. Dat zorgt overigens wel voor een wisselwerking, want de koeien, nieuwsgierige dames als zij zijn, willen op hun beurt duidelijk niets missen van wat aan de andere kant van de ruit gebeurt. Er zijn op het erf verschillende ontplooiingsmogelijkheden voor de cliënten, zoals o.a. een speciaal voor hen aangelegde moestuin, een boomgaard, verschillende andere agrarisch gerelateerde werkplekken, terwijl binnen allerhande creatieve en ontwikkelingsprojecten kunnen worden uitgevoerd. Uitgangspunt voor de begeleiding van de mensen is voor Ida en Irma het aanbieden van maatwerk en een zinvolle dagbesteding. Wat dat voor de toekomst betekent is nu nog niet te overzien. Afhankelijk van de aanvraag van individuele zorgvragers met een WMO indicatie, die tegenwoordig zelf hun zorgverleners kunnen kiezen kan dat betekenen dat er meer of minder mensen gedurende meer of minder dagen per week bij “Daarom” komen voor zorg en welzijn. Voorop staat echter wel dat de zorgaanbieding kleinschalig is en moet blijven, met de mens t.w. de zorgvrager als individueel uitgangspunt.

woensdag 25 februari 2015

Deel dit bericht