Bertus van Beek (90) stralend middelpunt reünie VV Voorst

Voorst- Het 75-jarig jubileum van Voetbalvereniging Voorst werd gevierd met een reünie, receptie en feestavond op het sportcomplex De Forst aan de Beelelaan. Tijdens de reünie, waar voorzitter Henk Wijtenhorst bijna 300 leden en oud-leden kon verwelkomen, werd de 90-jarige Bertus van Beek gehuldigd voor 75 jaar lidmaatschap. Wijtenhorst had de familie Van Beek thuis in Deventer opgezocht en samen namen ze nog even de begintijd van de vereniging door.

De oprichting
Het
dorp Voorst kende al een voetbalclubje voor de tweede wereldoorlog met de fraaie naam VIOS, wat stond voor ‘Vooruitgang Is Ons Streven’ en er was nog een clubje jonge voetballers, met de nog fraaiere naam: SODA (Scheef Op Doel Af). Voorst leek in de mobilisatie meer op een garnizoensplaats dan op het vredige dorp. Er waren veel militairen gelegerd ter verdediging van de IJssellinie. Als ontspanning voetbalden de soldaten en ze huurden daarvoor een weiland van de heer Sarink. De Voorster jongelui, die in naburige verenigingen speelden keken ‘afgunstig’ naar de voetballers op “De Kolke”. Tot er een op het idee kwam om zelf een voetbalclub op te richten. Jacques van Gelder wist, dat je om een vereniging op te richten een bepaald aantal mensen nodig had. Een aantal Voorstenaren, voetbalde in de omliggende dorpen en samen met de spelers van Soda en nog een aantal vrijetijdsvoetballers werd het eerste elftal samengesteld. De eerste wedstrijd werd vastgesteld op 2e pinksterdag (13 mei) 1940 tegen een elftal van de in Voorst gelegerde militairen. Helaas, op 10 mei vielen de Duitsers het land binnen en was de voetbalwedstrijd van de
baan. Er werd gezocht naar een andere tegenstander en SHE (sportvereniging Hall Empe) was bereid om op vrijdag 24 mei tegen Voorst te spelen. Helaas speelde Voorst nog steeds als een koning zonder land, want een veld was er niet. Totdat de heren Boogman, Broer, Beltman, Eekhuis, ‘Jan van Herre’ en Wim Tijmans er zich mee bemoeiden en samen naar Sarink trokken. Voor 50 florijn werd het veld gehuurd. De bond keurde het veld goed en de naam van de vereniging werd officieel Voetbalvereniging Voorst. Via de Klarenbeekseweg, de Kerkstraat (achter Kloosterboer) en de Rijksstraatweg tegenover café Radstaake kwam de vereniging tenslotte in 1947 in de Beelelaan terecht. Al direct het eerste jaar werd Voorst kampioen en in 1941 deden er al twee elftallen en een juniorenelftal mee aan de competitie.

B. van Beek voetbalde tot zijn vijftigste en beweerde bij het 60-jarig jubileum in 2000: “Zolang ik leef blijf ik lid.” Die uitspraak herhaalt hij nu, vijftien jaar later, heel vastberaden. “Ik geniet hier zo van, vertelt hij, glunderend om zich heen kijkend. Ik ga zo nog even apart zitten om met wat oude bekenden te praten,“ aldus Bertus. “Tot over vijf jaar”, voegt hij daar aan toe.

Feest
De
reünie was voor iedere aanwezige een feest van herkenning. In een gedeelte van de kantine was een fototentoonstelling ingericht die de geschiedenis van de vereniging globaal weergaf. Door oude krantenartikelen werd een en ander
toegelicht. Aan het eind van de avond kreeg iedereen een set glazen mee naar huis. Zaterdagmorgen was er een gezellig ouder-kindtoernooi met allerlei attracties, ’s middags gevolgd door een druk bezochte receptie. Alle plaatselijke verenigingen, zusterverenigingen, wethouder Van der Sleen namens de gemeente Voorst en een vertegenwoordiger van de KNVB, die zich goed in de historie van de club had verdiept, gaven acte de présence.

Leden van verdienste
Tijdens het feest zaterdagavond werden drie leden tot lid van verdienste benoemd: Hannie Brouwer, Gerrit Brummelman en Martin Pardijs. Een bekende ‘Mystery Guest’ (Bernhard Mulder) nam in een komische speech de club op de korrel met een verhaal over ‘de bal’. Verder werd het eerste team met de gehele staf nog eens geëerd voor de promotie naar de 4e klasse met een erehaag van alle gasten en een medaille uitreiking als blijvende herinnering.

woensdag 24 juni 2015

Deel dit bericht