Familievoetbal jubileum sv V en L

De Vecht- Dit jaar wordt er voor de 40e keer een familie voetbaltoernooi bij sv V en L gehouden, maar deze keer niet zoals andere jaren op Tweede Pinksterdag, maar op zondag 29 mei.

Tegenwoordig gaat het met de familieteams wel anders dan in den beginne. Nu zijn het veelal wel competitie spelende heren en dames. Vriendengroep de Vaassense Broek kwam destijds op vrijdagavond naar V en L om te voetballen tegen andere groepen, families of bedrijven. Het ging eigenlijk meer om de derde helft maar gezellig was het wel, en zo ontstond bij Frans Leerkes en Gait Koetsier, organisatoren van het eerste uur, het idee om dit jaarlijks te doen en er een soort toernooi van te maken, en zo was het familie voetbal toernooi geboren. Na het eerste jaar bedachten ze zich dat een grote tent erbij ook wel erg handig zou zijn, en toen is ook het actie comité van Sv V en L opgericht. Het toernooi is gewild bij veel families, en bij menigeen wordt het een soort reünie op de sportvelden. In 1971 werd er gestart met 12 families, het is al wel een aantal jaren 18 geweest maar tegenwoordig ligt het aantal families weer op 12. In die toptijd werden er vrachtwagens op het terrein gereden die functioneerden als kleedruimtes. Een paar van die families zoals de Roeterds, fam. Kamphorst, Klumpertjes en de Overvelde’s zijn de die-hards die altijd van de partij zijn. Voor de fam. Overvelde is het echt een familie uitje, zij zetten een avond ervoor hun eigen legertent al op, en de dag zelf is één groot feest. Vroeger werd er nog wel eens ‘slim ingeschreven’, door b.v. de naam van de vrouw als familie naam op te geven, dan kon je van twee families de beste voetballers gebruiken, want voetballen konden ze echt niet allemaal even goed. En als je ook maar enigszins een relatie had met de familie dan mocht je meedoen.

Bij het voetballen mag je de scheidsrechters niet vergeten. Deze kwamen vaak via de scheidsrechters verenigingen uit Deventer en Apeldoorn op de Vecht terecht, en floten daar dan vaak jaren achtereen, wat betekent dat het voor hen ook erg gezellig was. Zoals Harry Hurenkamp, vanaf het eerste jaar bij dit toernooi betrokken, en dus dit jaar voor de 40ste keer. Maar nu tevens de laatste want Harry stopt er mee. En als er zo een dag wordt gevoetbald mag ook de inwendige mens niet vergeten worden. Daarvoor was je bij Mariet Leerkes aan het juiste adres, ook zij is er vanaf het begin bij betrokken. eerst vanuit de kantine, later uit de frietkraam waar tegenwoordig Westrik je van je snackje voorziet. Tegen een uur of twee, als alle poule wedstrijden zijn gespeeld, volgen de kruisfinales, de nummer 1 van de ene poule tegen de 2 van de andere, en op het andere veld ook zo’n wedstrijd. En daarna volgt de finale op het eerste veld en de verliezers van de kruisfinales strijden op het tweede veld om de derde en vierde plaats. Ondertussen heeft het wedstrijdsecretariaat, nu bestaand uit Ben Kamphorst en Frans Leerkes en Bjorn Jacobs, zijn taak er bijna opzitten en maakt zich klaar voor de prijsuitreiking. Er zijn bekers en bloemen voor de nummers 1 t/m 4 en ook is er voor de winnaar de wisselbeker. Zo won de familie Haarman deze wel eens 4 maal achter elkaar. Ook is er een sportiviteitsprijs. Over het algemeen wordt er zeer sportief gestreden, maar er waren wel eens wedstrijden tussen de families op het scherpst van de snede en eroverheen. Maar mede door de altijd keurig verzorgde grasmat, immer onderhouden door Willy Klumper, waren er in al die jaren maar weinig blessures. Zo, een stukje uit de geschiedenis van het familievoetbal in de Vecht. Met deze leuke anekdotes bent u natuurlijk enorm nieuwsgierig geworden naar dit gezellige toernooi en u bent dan ook van harte welkom op zondag 29 mei vanaf 10.00 uur op sport complex ’t Hul van Sv V en L in de Vecht waar we er die dag met z’n allen een waar feestje van gaan maken.

woensdag 18 mei 2016

Deel dit bericht