Activia leidt onnodige nederlaag tegen Columbia

Twello- Na de terechte nederlaag tegen Turkse Kracht vorige week kwam vandaag Columbia op bezoek. Trainer Rorije had Frank Oosterwegel weer tot zijn beschikking maar moest het nu doen zonder de altijd dreigende Wouter Hameka die geniet van zijn vakantie. En wie hem ook vervangt; je levert altijd in, want Wouter is categorie extra klasse. Gedurende de eerste 20 minuten leek het wel alsof Activia voor het eerst op het niveau van de derde klasse acteerde. In balbezit ging alles fout en verdedigend waren de gaten talrijk. De snelle Columbia voorwaartsen profiteerden hier al na 10 minuten van maar weigerden vervolgens  de trekker over te halen om verder afstand te nemen; de kansen hiervoor kregen ze wel. In het tweede deel van het eerste bedrijf ging Activia wat meer mee voetballen en kreeg het ook een paar kansen. Het was echter Columbia dat, op slag van rust, de 0 – 2 op het scorebord zette nadat er weer te veel ruimte werd weggegeven aan de tegenstander.

De tweede helft werd er dus iets anders gevraagd van de roodwitten en gelukkig boden zij dit ook. Met invaller good old Erwin Viester als aanspeelpunt in de spits en Joey Hesselink vanuit de rol van valse spits vanaf links kwam er meer lijn in het spel en nu werd Columbia terug gedrongen. Amper 4 minuten na rust wist Joey met een iets van richting veranderd schot de aansluitingstreffer aan te tekenen achter de niet imponerende doelman van Columbia en koud 5 minuten later wist diezelfde Joey de gelijkmaker aan te tekenen. Dat deed hij vanuit een strafschop die werd gegeven na een slim genomen vrije trap van Dennis Wennink die doorliep na een kaats van Erwin en vervolgens over de knie van een tegenstander ging. Zo was de stand opeens weer gelijk en het geschrokken Columbia mocht van geluk spreken toen opnieuw Joey vrij voor de keeper verscheen maar over schoot. In de laatste 20 minuten kon de wedstrijd beide kanten op; en helaas voor Activia viel de 5e goal aan de verkeerde kant. In een fase waarin de thuisploeg druk zette werd de defensie uiteengereten door een snelle counter en zo keek men opnieuw tegen een achterstand aan. Dit doelpunt was beslissend, zo voelde iedereen in en langs het veld. Activia had veel gegeven om terug te komen in de wedstrijd en kon deze tegenslag niet meer te boven komen tegen een in de eerste helft sterk maar in het tweede bedrijf matig Columbia. Dat roept altijd de vraag op of de tegenstander in de eerste helft nu zo sterk was of dat ze vooral zo goed leken omdat ze daarvoor de ruimte kregen door een zwak optreden van de tegenstander. Wat mij betreft was dat laatste het geval; want in de tweede helft die met meer overtuiging en bezieling werd gespeeld was er van klasse verschil opeens geen sprake meer. Duidelijk is dat in deze derde klasse optimale scherpte is vereist; fouten worden keihard afgestraft en het verschil met de vierde klasse lijkt heel groot. Dit is dan ook meteen de opdracht die de Activianen mee mogen nemen in de komende wedstrijden: het aantal defensieve slippertjes verminderen en trachten om de scherpte die wel in de ploeg zit ook gedurende langere tijd op te brengen; bij voorkeur 90 minuten. Vandaag viel diep in de blessuretijd nog de 2 – 4 uit een strafschop toen de moe gestreden Niels Achtereekte zijn tegenstander naar de grond had gewerkt. Dat was voor de statistieken en niet heel belangrijk. Belangrijk is wel dat Activia lessen trekt uit deze wedstrijd in haar jacht op klassenbehoud op dit mooie niveau. Huisfotograaf Rob Wippert heeft weer een groot aantal foto’s gemaakt; die zijn te zien via: https://plus.google.com/photos/113125882936668805848/albums/6061562981475565617?authkey=CLTUzJSv1NiJ4QE