Aan tafel met… Anne!  Appeltårtje ånders!

Zaterdag is het Landelijke Appelplukdag! Op verschillende plekken in Nederland kun je langs bij een boomgaard om je verse appels te plukken. In de buurt zijn er helaas geen appelboomgaarden die meedoen, maar misschien heb je wel een appelboom in de tuin waar je je dit weekend mee kunt uitleven? Appelplukdag betekent in ieder geval één ding en dat is… appeltaart bakken!

Vandaag doe je één dag net als Pippi Langkous. Je klimt in de hoogste bomen en hangt ondersteboven tussen de appels. Heb je zelf geen appeltuin in de achtertuin staan? Geen zorgen! Deze appeltaart smaakt net zo lekker met appels uit de supermarkt. Dit wordt een appelfeesttaart om nooit te vergeten!

Pippi’s lievelingscake: Sockerkaka med Applen

Dit heb je nodig:

-24 cm springvorm -4 theelepels bakpoeder

-250 gram boter/margarine -2 zakjes vanillesuiker

-250 gram suiker -snufje zout

-5 eieren -ongeveer vier appels (Granny Smith of Jonagold)

-275 gram bloem -3 theelepels kaneel en 2 eetlepels suiker (voor de appels)

En dan?

Allereerst moet je de oven even verwarmen op 165 graden. Mix dan de boter in een kom tot ‘ie zacht en lekker romig is. Het is handig om hier een handmixer bij te gebruiken. Al krijg je natuurlijk wel flinke spierballen als je het met de hand doet. Misschien is Pippi Langkous op deze manier zó sterk geworden? Goed, verder met het recept. Doe de 250 gram suiker en vanillesuiker erbij en mix het er in ongeveer drie minuutjes doorheen. Voeg nu één voor één de eieren toe en wacht na elk ei steeds tot het er helemaal doorheen zit.

Zeef de bloem, het bakpoeder en zout in een andere kom. Giet steeds een beetje van het bloemmengsel bij het botermengsel. Niet alles in één keer! Mix alles rustig door elkaar tot je geen gekke stukjes of plekjes meer ziet.

Vet nu je springvorm in en strooi er een beetje bloem overheen. Dit zorgt ervoor dat de taart straks niet blijft plakken. Giet je cakebeslag in de vorm.

Schil nu ook je appels en snijd ze in kleine plakjes of stukjes. Hier strooi je de twee eetlepels suiker en drie eetlepels kaneel overheen. Zorgt dat je de appels nog even door elkaar husselt, zodat alle stukjes bedekt zijn met een beetje suiker en kaneel. Bedek nu het cakebeslag in de vorm met een dikke laag appelstukjes.

Zet de taart in de oven (165 graden) en bak ‘m in een uur en tien minuten af. Houd de cake wel een beetje in de gaten, want niet alle ovens zijn hetzelfde. Wil je testen of de cake gaar is? Prik met een satéprikker in het deeg: komt de prikker er droog en schoon uit? De cake is klaar!

Als de cake klaar is haal je ‘m uit de oven. Vergeet niet om ‘m nog een kwartiertje af te laten koelen, zo kun je de vorm makkelijker weghalen. Na het afkoelen kun je de vorm losmaken en de taart op een bord zetten. Zin om er echt een feestje van te maken? Serveer de taart met karamelsaus of kaneelijs!

woensdag 21 september 2016

Deel dit bericht