Aanmeldingen ZonRijk Voorst verloopt voorspoedig

Twello- Het zonnepanelenproject ZonRijk Voorst in Twello heeft in korte tijd een mooie eerste stap gezet om te worden gerealiseerd. Er zijn op dit moment nog maar ruim 150 zonnepanelen beschikbaar voor bewoners in Twello om deel te nemen aan het duurzame project in de gemeente Voorst. EnergieRijk Voorst organiseerde half mei een eerste informatiebijeenkomst voor bewoners in Twello over het collectieve zonnepanelenproject ZonRijk Voorst. Op de daken van SV Twello aan de Zuiderlaan, het Parkeerhuis en brasserie-restaurant Korderijnk in Twello worden in totaal zo’n 460 zonnepanelen geplaatst. Al met al zijn er nog maar ruim 150 zonnepanelen beschikbaar.

Voor wie?
Heb je bijvoorbeeld geen mogelijkheden om zonnepanelen op je eigen dak te plaatsen, dan is ZonRijk Voorst een mooi alternatief voor zonne-energie. Bewoners die graag willen overstappen op zonne-energie kunnen zich aanmelden via de site van EnergieRijk Voorst. Voorwaarde voor deelname is wel, dat je in de zogenoemde ‘postcoderoos van Twello’ woont. Deelnemen kunnen inwoners van Twello en de postcodegebieden 7395 (Teuge), 7396 (Terwolde), 7439 (Steenenkamer) en 7384 (Wilp).

Aantrekkelijke investering
Deelnemers kunnen certificaten kopen ter waarde van 275 euro en worden lid van de energiecoöperatie. Met ieder certificaat wordt een zonnepaneel gefinancierd, die naar verwachting zo’n 250 kWh per jaar oplevert. Naast korting op de energiebelasting voor de opgewekte energie, worden er ook inkomsten gegenereerd uit de verkoop van de opgewekte energie via Greenchoice. Met een investering van € 275 per paneel verwacht de coöperatie dat een paneel in vijftien jaar zo’n € 510 opbrengt. Je levert daarmee niet alleen een bijdrage aan een duurzamer Voorst, maar het is ook een aantrekkelijke investering, aldus de duurzame energiecoöperatie.

Zon op het gemeentehuis
ZonRijk Voorst is het nieuwe collectieve zonnepanelenproject van de energiecoöperatie. In 2015 startte EnergieRijk Voorst met ‘Zon op het Gemeentehuis’ in Twello. Toen werden er 400 zonnepanelen op het gemeentehuis in Twello geplaatst. Als je wilt, kun je dagelijks op de site van EnergieRijk Voorst volgen hoeveel zonne-energie er wordt opgewekt op het gemeentehuis. In 2016 brachten de zonnepanelen meer dan 90 MW op, goed voor het verbruik van zo’n 25 huishoudens.

Positief
Ivo van Tiem, deelnemer van het eerste uur aan het zonnepanelenproject ‘Zon op het Gemeentehuis’, is tevreden en juicht nieuwe initiatieven toe. Hij startte in 2015 met acht zonnepanelen en kocht later in het traject nog voor twee panelen extra certificaten. Reden om deel te nemen aan Zon op het Gemeentehuis was vooral: “We hadden onvoldoende mogelijkheden op ons eigen dak.” Ook vond hij het een financieel veilige deal. Daarnaast speelde het visuele aspect mee. “We vinden het eigenlijk gewoon lelijk”, erkent hij eerlijk. Van Tiem vindt zonnepanelen op platte daken een mooiere oplossing.

Met de eerste acht panelen voorzag hij al voor 60% in zijn energieverbruik. “Uiteindelijk willen we graag voor 100% voorzien in onze eigen behoefte.” En dat kan via zonne-energie, maar mag bijvoorbeeld ook via windenergie zijn, geeft hij aan.

Voldoende deelnemers
Om ZonRijk Voorst te realiseren op de drie daken in Twello, zijn er minimaal vijftig deelnemers nodig. Dit is een voorwaarde voor deelname aan de subsidieregeling. “We zoeken de komende periode dus nog zo’n twintig deelnemers die willen aansluiten en over willen stappen op duurzame energie,” meldt Henk Vos van EnergieRijk Voorst. “Voor een aantrekkelijk rendement van ongeveer 5,5% kunnen bewoners meedoen en zonnepanelen kopen op de daken van SV Twello aan de Zuiderlaan, het Parkeerhuis en brasserie-restaurant Korderijnk in Twello”, aldus Henk Vos.

Interesse?
Een brochure met alle informatie over ZonRijk Voorst kunnen geïnteresseerden downloaden op de website www.energierijkvoorst.nl. Daar kan ook het interesseformulier voor deelname worden ingevuld.

woensdag 14 juni

Deel dit bericht