Al het wachten brengt je niets!

Regio- Het leven van Daan was redelijk normaal. Opleiding gevolgd, altijd gewerkt en een goede thuissituatie. Het leven was soms wat chaotisch, maar nooit waren er grote problemen, ook niet financieel. De leefbare wereld van Daan was eigenlijk gewoon doorsnee en niets bijzonders. Totdat het leven een onverwachte wending kreeg, zoals het ons allemaal kan overkomen. De gevolgen? Die kunnen enorm groot zijn.

Een life event
“Mijn relatie ging uit, ik stond er alleen voor en kwam in een dal terecht. Tot die tijd was mijn leven eigenlijk heel okay.” We spreken met Daan en zij wil haar verhaal wel doen, al geeft ze aan het best moeilijk te vinden. Praten over financiële problemen is meestal niet eenvoudig maar anderzijds vindt ze het ook een goed idee, dat haar verhaal wordt gelezen. Anderen kunnen hiermee mogelijk worden geholpen, doordat ze het verhaal herkennen of beseffen; je bent niet de enige. “Toen er na de relatiebreuk nóg een situatie bijkwam, ging ik alles wegdrukken. Ik leefde op een soort automatische piloot.”

De kop in ‘t zand
Daan deed wat ze altijd deed, zonder aan de problemen te werken. Vastbijten in werk, zorgen voor anderen en vooral doen alsof er niets aan de hand is. “Je weet dat het fout gaat, natuurlijk! Ik wist dat het niet meer ging, maar wilde niet nóg meer stress, onrust en verdriet. De berg wordt zo hoog, dat je ook wel weet dat je er niet uitkomt. Toch probeer je het uit te stellen.” Er waren daadwerkelijk momenten dat ze zover was om knopen door te hakken en anderen te vertellen over haar problemen. Maar iedere keer was er weer een vluchtweg; een excuus om toch maar je mond te houden.

Jarenlange eenzame strijd
Veel mensen die schulden hebben, maken dit niet bespreekbaar. Schaamte is een veelvuldige reden om problemen verborgen te houden. Daan wist het stilzwijgen van haar ellende zes jaren vol te houden, maar ze is er niet trots op. “Op een gegeven moment gaat het je erg benauwen. Je bent de omgeving voor de gek aan het houden, zo voelt het.” Uiteindelijk kon Daan niet meer, ze was gewoon op. “De snorkel liep ook vol” aldus Daan. Oftewel, het laatste beetje zuurstof dat je nog denkt te hebben, is op. “Het zweet brak me uit als er een auto voor de deur parkeerde. Dan was ik bang dat er weer een deurwaarder ging aanbellen.”

Voldoen aan de verwachtingen, liegen tegen de wereld
Daan omschrijft het gevoel, dat je weet dat je het niet kan redden. Een gevoel van hoop en wanhoop, een lot kopen in de loterij met een minimale kans op het winnen ervan. “Zolang je het weg kan duwen, voel je het ook nog niet helemaal. Je wil niet erkennen dat je er een zooitje van hebt gemaakt, want je wil voldoen aan wat er van je wordt verwacht.” Daan loog naar haar omgeving, terwijl ze steeds verder in de financiële problemen kwam.

Knopen doorhakken en je omgeving informeren
“Wat je in den beginsel zegt om niets te zeggen, is uiteindelijk wat je wel gaat vertellen”. Een nadenkertje, zoals meer gevatte uitspraken van Daan. Ondanks alles is er plaats voor humor, zijn er positieve gedachten en kan Daan bovendien uitstekend relativeren. “Ik liep vast en ging liegen naar mijn omgeving. Omdat je vanuit schaamte niet durft toe te geven dat je in zo’n situatie zit. Je hartslag is tweehonderd, je wilt vrolijk zijn maar het werkt niet. Dat levert stress op.” Uiteindelijk deelde Daan na zes jaren haar problemen met een kennis. “Die zei; als jij het je familie niet gaat vertellen, doe ik het!” Dat duwtje was voor Daan voldoende; ze vertelde thuis in welke situatie ze was terecht gekomen.

De drempel over om te gaan delen
“Het voelde ook het meest slechte om het voor mijn familie te verbloemen.” En op de vraag, of haar familie dan helemaal niets in de gaten heeft gehad? “Ik denk het wel, want je bent minder thuis, hebt minder gesprekken met elkaar. Ik liet vermijdend gedrag zien, zo laat mogelijk thuis komen en korte gesprekken houden. Daardoor heb ik de drempel om te gaan delen steeds hoger laten worden.” En de reactie van de familie? “Eerst wat onbegrip hoe ik het zover had kunnen laten komen. Maar je denkt daar niet direct aan. Je wil niemand verdriet doen, je laat het liever achterwege. Maar ze waren blij dat ik het uiteindelijk heb verteld.”

Hulp zoeken en vinden
Daan ging op zoek naar instanties om aan te kunnen kloppen voor hulp. Ze liep uiteindelijk binnen bij Maatschappelijk Netwerk Voorst welke kantoor houdt in Kulturhus Jachtlust in Twello. “Daar heb ik kort uitgelegd wat mijn situatie was.” De hulpvraag werd daarna doorgezet naar Karin Peters en Marjan de Wilde, de eerste aanspreekpunten en begeleiders bij schuldhulpverlening. Zeker, Daan voelde schaamte want ze moest aankloppen bij een instantie waar ze nog nooit mee te maken had. “Maar het voelde als oplossing, omdat er mensen zijn die me gaan helpen. Gaandeweg heb ik ook ervaren dat de hulp oprecht is en de wil om je te helpen heel groot.”

In de papieren duiken
Het is een enorme opluchting wanneer je eindelijk drempels over bent gestapt; het vertellen van je problemen aan vrienden en/of familie én de stap maken naar professionele hulp. Het vermindert de tot dan toe altijd aanwezige stress, je staat er niet meer alleen voor én nu kun je aan het werk met oplossingen. “Dan moet je alles aanleveren en wordt ook echt zichtbaar wat voor strontzooi je ervan hebt gemaakt. Daar was ik me tot dan toe nog niet zo van bewust. Ik werd geconfronteerd met de feiten en daar schrok ik zelf wel van.”

De huidige stand van zaken
Daan kan inmiddels enigszins opgelucht ademhalen. Het zgn. minnelijke traject is geslaagd. Alle schuldeisers zijn akkoord met de gedane voorstellen en thans volgt een nieuw traject in de schuldhulpverlening. Er is namelijk sprake van budgetbeheer. “Het gaat nu okay, ik ben blij dat het loopt, maar het is wennen. Wennen dat ik om mijn geld moet vragen, maar dit brengt alles tot rust. Ik ben me ervan bewust, dat ik blij moet zijn dat het er is!”

Een hart onder de riem van Daan
We vragen aan Daan of zij adviezen heeft voor mensen die te maken hebben met financiële problemen en mogelijk nog de drempels over moeten. “Trek op tijd aan de bel! Dat had ook mij heel veel ellende kunnen schelen. Er zijn momenten geweest waarop ik dacht dat het niet goed ging, maar dan zocht ik toch weer afleiding en ging verder met m’n leven. Maar de schades worden groter, schulden worden hoger. Want als je rekeningen niet meer kan betalen, kunnen de extra kosten er ook niet meer bij. Al het wachten brengt je niets!”

Campagne
Gemeente Voorst neemt deel aan de landelijke campagne “Kom jij er uit”. De campagne is zowel voor inwoners van de Gemeente Voorst met privé schulden als de ondernemers . In de campagne vertellen mensen met schulden en geldzorgen hun verhaal. Ze laten zien dat je je niet hoeft te schamen voor geldzorgen. Dat het helpt en belangrijk is om er over te praten en professionele hulp te zoeken. http://www.komjijeruit.nl/

Wil je meer weten?
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, dan kun je contact opnemen met Marjan en Karin.
Zij zijn te bereiken via Maatschappelijk Netwerk Voorst. Het MNV is telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 uur en 12.30 uur via 0571-74 51 11. Het MNV Front-office loket is momenteel gesloten i.v.m. corona.
(De naam van de geïnterviewde is vanuit privacyoverwegingen gefingeerd. Iedere gelijkenis met elk ander persoon is louter toeval)

woensdag 21 oktober 2020

Deel dit bericht