Basis Scholen in actie voor schoon drinkwater

TWELLO / WILP / KLARENBEEK.- Op 20 maart aanstaande komen de basisscholen CBS De Wingerd te Twello, OBS Hagewinde te Wilp en RKBS De Kopermolen uit Klarenbeek met de leerlingen van groep 7 en 8 in actie door middel van een sponsorloop. Met de opbrengst van de actie zullen honderden gezinnen in Nigeria geholpen worden aan schoon drinkwater, latrines en hygiënetraining.

Rotaryclub Voorst organiseert die dag in samenwerking met de scholen. De kinderen staat een sportieve uitdaging te wachten; ze zullen 6 km lopen met 6 liter water in een rugzak, net als veel van hun leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden, die dagelijks ver moeten lopen om water te halen. In de aanloop naar de sponsorloop verzorgen leden van de Rotaryclub Voorst een gastles voor de leerlingen, waarbij de leerlingen met film en beeldmateriaal meer verteld wordt over het wereldwijde waterprobleem en zijn ze geënthousiasmeerd om hun steentje bij te dragen.

Met de opbrengst van de sponsorloop worden vluchtelingen in het noordoosten van Nigeria geholpen aan schoondrinkwater. Stichting ZOA is in dit gebied actief en ziet de enorme nood. ZOA is een Nederlandse hulporganisatie die mensen ondersteunt die lijden als gevolg van een gewapend conflict of natuurramp door hen te helpen hun bestaan opnieuw op te bouwen. Water- en sanitaire voorzieningen zijn hierin essentieel. Rotaryclub Voorst ondersteund op deze wijze met de inzet van basisschool leerlingen de Stichting ZOA.

In Nigeria zijn door terreurorganisatie Boko Haram miljoenen mensen op de vlucht geslagen en hebben een tekort aan alles. Zo ook schoon drinkwater. Op dit moment lopen de ontheemden (veelal vrouwen en kinderen) 4 tot 6 kilometer naar de dichtstbijzijnde waterput. Een enorme afstand in een gevaarlijk gebied. Daarnaast zijn er amper latrines en ontbreekt kennis over hygiëne en gezondheid.

woensdag 13 maart

Deel dit bericht