‘Beweegcrisis’ op scholen Antonius en St. Martinus succesvol bezworen

DE VECHT/BUSSLOO- In korte tijd een ernstige crisis oplossen is wel degelijk mogelijk. Dit hebben de 80 leerlingen van Brede School Antonius in De Vecht en de 65 van St. Martinus Bussloo bewezen. Zij zijn in enkele weken tijd aanzienlijk meer gaan bewegen en hebben daarmee voldaan aan het door de ‘regering’ gestelde doel: De B van Bewegen moet omhoog!

Door Rudi Hofman

Bewindslieden ‘Margje Rutte’ en ‘Hugo de Hunk’ maakten op 1 maart tijdens een online-persconferentie bekend dat het probleem van kinderen die vrijwel alleen nog maar achter een beeldscherm of op hun mobieltje zitten de spuigaten uitloopt. Hierdoor komen zij nauwelijks meer aan bewegen toe en dit gaat ten koste van hun fysieke en geestelijke gezondheid.

Talkshow

‘Margje’ (scholendirecteur Ginny van der Zee) kondigde aan dat de wifi-verbinding op beide basisscholen twee weken lang zou worden verbroken om de kinderen tot meer bewegen aan te sporen. Onder anderen ‘Wendy Wifi’ en ‘Jaap van Distel’ schoven direct na de persconferentie op de Antoniusschool aan voor een talkshow op de St. Martinus. Waar ‘Jaap’ met een grafiek de absolute noodzaak van de wifi-maatregel aantoonde, voorspelde ‘Wendy’ een kleine ramp.

Dee voorspelling is volgens de directeur in zijn geheel niet uitgekomen. Slechts drie kinderen hebben volgens haar aangegeven dat zij de wifi heel erg hadden gemist. “De B is flink omhooggegaan en de kinderen zijn meer gaan bewegen”, zegt de directeur.

Het project sloot volgens Ginny mooi aan op het zogenoemde kernconcept ‘Macht en Bestuur’ waarmee haar scholen de afgelopen vijf weken hebben gewerkt. De kinderen mochten in groepjes hun eigen politieke partij oprichten en daar een toepasselijke naam voor bedenken. Uit de koker kwamen onder meer: BBFT; Buiten Bewegen Fiets Trappers, BBMB; Binnen Buiten Milieuvriendelijk Bewegen en BBL; Buiten Bewegend Leren.

Kabinetten

Op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen was er op de scholen ook een verkiezing in met stemhokjes ingerichte lokalen. Uiteindelijk leidde dit op de Antonius tot twee kabinetten en op de St. Martinus tot één kabinet. In de onderbouw werd de (echte) burgemeester en de politie - kinderen speelden agenten - ingezet als ‘wapens’ om tot meer beweegactiviteiten te komen.

Naast extra gym- en buitenlessen, beweegspellen en bewegend leren tijdens de lessen, zijn de leerlingen in Bussloo de ‘daily mile’ gaan doen: elke dag ruim 1600 meter wandelen. In De Vecht liepen de kinderen telkens een deel van het klompenpad. Hierbij konden ze ook slootjespringen.

100 euro

De verkiezingswinnaars op beide scholen mogen elk 100 euro besteden aan een initiatief, spel of iets anders wat het bewegen bevordert. Ginny van der Zee: “Alle leerkrachten zijn er door de kinderen ook bewust van geworden hoe belangrijk bewegen is. We gaan hier blijvend op letten.”

Hoe zit het nou met de wifi op de St. Martinus en de Antonius? Tot en met afgelopen vrijdag mocht iedere leerling maximaal 20 minuten online zijn. Sinds maandag is deze beperking er officieel af, maar geldt het advies na 20 minuten beeldschermtijd offline actief in beweging te komen.

De Hartstichting geeft op haar site de doelgroep 4-18-jarigen de volgende adviezen (beweegnormen) om de gezondheid te bevorderen:

• Zit niet te vaak stil

• Beweeg minstens 1 uur per dag matig intensief

Doe minstens 3 keer per week activiteiten die je spieren- en botten versterken

woensdag 14 april 2021

Deel dit bericht