“Boer, burger en het boerenland”  Thema avond GroenLinks-PvdA Voorst

Voorst- In hun streven naar meer begrip tussen burgers en boeren met hun wederzijdse belangen, organiseren PvdA- & GroenLinks-Voorst een voor iedereen toegankelijke thema avond op donderdagavond 5 oktober in het Dorpshuis, Schoolstraat 14 in Voorst. Aanvang 20.00 uur. Iedereen welkom, toegang gratis.

Voordracht

Prof. Dr. Ir. Rudy Rabbinge, mondiaal dé grondlegger van de productie-ecologie, houdt de voordracht. Hij beschrijft de veranderingen in de landbouw en wijst op consequenties voor beleid in gemeentes als de onze, op nationaal en Europees niveau. Het is daarbij nodig rekening te houden met meerdere doelen. Zo moeten niet alleen productie en inkomen van de boer aandacht krijgen, maar ook de leefbaarheid van het platteland en natuurbehoud. Een vraag daarbij is hoe foute percepties over de ander te vervangen door een wederzijds begrip tussen boeren en burgers. Dat moet om gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel te doen produceren dat boeren een goed inkomen garandeert, nu en in de toekomst.

Rudy Rabbinge is een deskundige van wereldfaam. Hij studeerde af als plantenziektekundige aan de Wageningse Universiteit. Na zijn promotie werd hij er hoogleraar Duurzame Ontwikkeling en Voedselzekerheid. Daarnaast vervulde en vervult hij bestuurlijke functies in de private en de publieke sector en in internationale organisaties. Hij was voor de PvdA lid van de Provinciale Staten van Gelderland en de Eerste Kamer. Hij heeft in al zijn functies de grondbeginselen van duurzame ontwikkeling proberen uit te werken en toe te passen.

Reacties

Na zijn inleiding zullen Evert Jan Wijers van de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) en Dirk Jan Schoonman van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), op de voordracht van Rabbinge reageren, waarna de zaal met de deskundigen in gesprek kan gaan.

Twee derde van Nederland is boerenland, en wordt gebruikt en beheerd door minder dan 1% van de bevolking. De andere bijna 17 miljoen mensen leven, wonen en recreëren op het resterende derde deel van ons land. Op dat boerenland wordt een deel van het Nederlandse inkomen verdiend, maar daarbij wordt het milieu van het hele land beïnvloed.

Boeren wordt verweten dat ze de natuur verarmen en bijdragen aan klimaatverandering. Recent komen daar het eierschandaal en het grote aantal dieren dat door stalbranden omkwam bij. Maar boeren beklagen zich over de wurgende wet- en regelgeving en de bijkomende administratieve rompslomp, om het over lage prijzen voor hun producten maar te zwijgen, lage prijzen die hun dwingen tot schaalvergroting en tot de verguisde productiemethoden. De toenemende afstand tussen consument en boer maakt dat er meer óver boeren dan mét boeren gesproken wordt.

woensdag 20 september 2017

Deel dit bericht