Buiten de paden - Een column over natuurzaken door Erik-Jan Beekman

Nog maar twee weken geleden schreef ik heel enthousiast over de Empense en Tondense heide aan de Hallsedijk. Voor dit gebied heb ik een zwak , ingeklemd tussen het Apeldoorns kanaal en de IJssel. Mooie streek, en het is er nog stil. De industrie zit verstopt in Eerbeek. Hier lijkt het nog ongerept. Maar vorige week werd ik opgeschrikt door een bericht in de Stentor. Ook de gemeente Brummen werkt mee aan het realiseren van een zonnepark van in totaal 37 hectare, waarvan 30 hectare panelen. Dit aan de Oude Zutphenseweg in Hall, vlak bij het mooie natuurgebied van Natuurmonumenten.

Ik zelf begrijp niet goed waarom je zoveel landbouwgrond gaat opofferen, terwijl er in Eerbeek genoeg papierfabrieken en andere bedrijfshallen zijn waar die panelen ook op kunnen. Onlangs zag ik een berichtje op Facebook van Helga van Leur met een foto van de vuilstortplaats in Geldermalsen. 34.000 panelen, 18 voetbalvelden, 9,3 megawatt, genoeg voor elektriciteit 2700 huishoudens.

Mooie invulling van een dergelijk terrein. Belangrijk is volgens mij wel dat de stortplaats stabiel is. Zo ben ik jaren geleden eens op de golfbaan in Alpen aan de Rijn geweest, die was toen in de jaren 80 op de oude stortplaats gemaakt. Ze hadden toen een mooi glooiend landschap door alle verzakkingen.

Mocht er echter ooit worden besloten om bij Attero in Wilp-Achterhoek ook een zonnepark te bouwen, dan is er van verzakkingen geen sprake. Er wordt hier nu zo enorm veel asbest gestort, wat vervolgens met een grote shovel flink wordt vast gereden, dat er van dit soort problemen geen sprake is.

Maar ik dwaal een beetje af, ik wou het eigenlijk over heel iets anders hebben, namelijk afkoppelen. En dan wel het afkoppelen van de regenpijpen die nu nog bij veel huizen aangesloten zijn op het riool. Regenwater wat prima te gebruiken is in de tuin, mits die tenminste niet helemaal betegeld is. Mocht u echter bij diegenen horen die gelukkig nog wat groen in de tuin hebben raad ik u aan om dit regenwater of op te vangen, of in infiltratiekratten te laten lopen. Dit gebeurt bij nieuwbouwwoningen al standaard.

Zo bespaart u tevens op het kostbare leidingwater, iets wat nu nog te veel wordt verspild. Afgelopen zaterdag ben ik naar Terwolde gereden om ook zo’n krat te halen bij de bekende groothandel aldaar, om in de tuin te graven.

Vorig jaar was er dag georganiseerd bij het A.O.C over dit onderwerp. Verstening tegen gaan en regenwater opvangen in eigen tuin. In onze eigen tuin had ik dit al lang geleden gedaan, en deze week ga ik dit krat ook ergens anders ingraven, om zo ook mijn steentje bij te dragen.

woensdag 21 maart 2018

Deel dit bericht