Cadenza geeft publiek en zichzelf mooi cadeau

Twello- Op haar vierde verjaardag organiseerde Cadenza een dubbelconcert met de Hoogeveense Harmonie. Meer dan 100 muzikanten aan de ene kant van de zaal, meer dan 200 bezoekers aan de andere kant. “We gaan proberen jullie van je stoel te blazen,” zei voorzitter Martijn van der Veer bij de start van het concert. Het applaus na afloop was het bewijs dat dat zeker gelukt is.

Cadenza startte met Ovation Overture, een mooi Amerikaans aandoend openingswerk. Solist Mark Debets liet met Paraphrase horen hoe divers het geluid van een euphonium is. Around the world in 80 days vertelde het bekende verhaal van de Engelsman Phileas Fogg. Met de Big Ben, echte olifanten en een tikkende klok lukte het Cadenza goed om de sfeer en spanning van de reis neer te zetten.

Daarna was het de beurt aan de Hoogeveense Harmonie, die net als Cadenza, onder leiding staat van Jorrit Laverman. The seventh night of july is een nummer over twee Japanse geliefden die elkaar slechts één dag per jaar mogen zien. Dit werd verbeeld door een mooi samenspel tussen altsax en euphonium. Ook de twee daaropvolgende muziekstukken Time remembered en Malaguena maakten indruk.
Na de pauze kreeg het publiek afwisselende muziek te horen. Van Joodse feestmuziek tot Carmen, de opera van Bizet. Het hoogtepunt van de avond was het moment waarop de beide orkesten samen optraden. Zowel publiek als muzikanten genoten. Dat gold zeker ook voor dirigent Jorrit Laverman, die zelfs vergat zich op te draaien naar het publiek om het applaus in ontvangst te nemen. Het tweede gezamenlijke werk was ronduit spectaculair. De effecten in de verschillende instrumenten en de massale klanken van zo’n grote harmonie zetten de sfeer van The Incredibles goed neer.
Na afloop was het publiek bijzonder enthousiast. De combinatie van twee orkesten, de sfeervolle inrichting van de zaal en het afwisselende programma zorgden ervoor dat het publiek echt kon genieten. En dan te bedenken dat dit slechts dag één was van het Cadenza muziekweekend.

woensdag 5 juli

Deel dit bericht