De zwevende hemel

Teuge- Teugse zwevers laten Nederland op de Dag van de Luchtsport hun prachtige passie zien Het metertje voorin de cockpit begint eerst voorzichtig te piepen, als een angstige kat, maar het geluid wordt heftiger en heftiger. “Een thermiekbel!”, zegt de zwever voorin. “En een goeie ook. Plus vier!”. Het witte wijzertje op de hoogtemeter draait als een dolle; hoger en hoger. Vierhonderd, vijfhonderd meter…. Omhoog gaat het dan, draaiend en draaiend boven een boerderij even ten noorden van het vliegveld. Die wordt kleiner en kleiner. Zeker een half uur later staan we weer op de grond, een ervaring rijker…

“Zweven is een passie voor het leven”, vertelt Tim Peter (28). “En iedereen kan het leren. Alles wat je nodig hebt is zeventig euro per maand en flink wat vrije tijd. Minimaal één hele dag per weekend, zeg maar. Na een startje of vijftig zijn de meeste mensen wel klaar voor hun solo, en dan kan het grote avontuur helemaal beginnen.”

“De leeftijd doet niet heel veel ter zake”, vertelt Gerrit Wolters (52). “Het grappige is dat het iets is voor jongeren, die chronisch geldgebrek hebben, maar wel graag willen vliegen, en voor ouderen die juist veel vrije tijd hebben. Mensen met geld én weinig tijd gaan eerder motorvliegen. De combinatie ‘voor jong en oud’ is bij ons wel heel letterlijk van toepassing.”

“Het is bovendien een milieuvriendelijke sport, en toch heel stoer”, zegt Noor (16). “Dat is een leuke combi, vind ik. We hebben een lier die op diesel loopt, en soms kan een vliegtuig wel zes uur vliegen op één lierstart van pakweg een minuut. Als het vliegtuig eenmaal vliegt is het natuurlijk helemaal stil, en heb je ‘zero emission’. Mooi toch?”

Vanaf Teuge starten jaarlijks duizenden (!) zweefvliegtuigen. Vooral de afgelopen zomer was het vanwege het mooie weer flink raak. Meer dan vierduizend starts maakte de club. En nog eens een paar honderd vanaf het Duitse vliegveld Stendal. Midden in de zomer verkast de hele club daar veertien dagen heen. Ook nog eens een voordelige vakantie, want het verblijf aldaar is niet duur, en je bent de hele dag lekker bezig met je grote passie.

“De thermische omstandigheden daar zijn over het algemeen veel beter dan in Nederland”, vertelt Peter weer: “Dus ook wat minder ervaren vliegers kunnen daar lange vluchten maken. En het is ook meteen een boost voor de opleiding. Je maakt er makkelijk twintig starts met instructeur, en dan komt de solo opeens snel dichterbij.”

De dag is ten einde als de thermiek ophoudt, en dat is meestal een uur of twee voor de zonsondergang. De zweefvliegtuigen en het rijdende materieel worden in de diverse onderkomens op vliegveld Teuge gezet, en de zwevers sjokken vermoeid maar voldaan de gezellige kantine binnen. Net als bij elke andere sport is de derde helft heel belangrijk. “Omdat je zo veel met elkaar om gaat, ontstaan er hechte vriendschappen. Sommige mensen op de club kennen mekaar al veertig of vijftig jaar. Eerlijk is eerlijk: flinke meningsverschillen komen ook voor, met name op de startplaats, waar de procedures omwille van de veiligheid nauwkeurig moeten worden toegepast.”

“Daarom is het ook echt een sport voor jongeren die, hoe zal ik het zeggen, wat richting zoeken”, zegt Camilla van der Zande (42). “Je leert echt te functioneren in een groep, een hele dag lang. Dat bevalt niet elke jongere, maar sommigen bloeien er helemaal van op. Daar hebben we echt goeie voorbeelden van gezien.”

De sfeer is uitstekend, en helemaal als het traditionele kampvuur wordt aangestoken. De voeten op de rand van de stenen vuurput, want het wordt alweer wat frisser. Er worden snacks gemaakt en er klinkt muziek vanuit het clubhuis. “Het vliegveld is verlaten, en je bent niemand tot last, tot in de late uurtjes”, lacht Noor weer. “Van smorgens tot savonds ben ik vaak hier. Soms denk je wel eens dat er geen andere wereld is dan het zweefvliegen. Daar moet je wel voor oppassen!”

Wil je het zelf eens meemaken?

Dat kan op zaterdag 15 september bij bijna alle zweefvliegclubs in Nederland. Zo ook bij ons in het mooie Teuge. Kijk op www.zweven.nl/dagvandeluchtsport Dan kun je een zweefdag van dichtbij meemaken en tegen een geringe vergoeding zelf eens meevliegen in een tweepersoons zweefvliegtuig. Doen! Get high, Learn to Fly!

woensdag 12 september

Deel dit bericht