Dorpscontactpersonen zorgen voor onderlinge verbindingen

Het is bijna twee jaren geleden, dat Lucia Kiesbrink werd benaderd voor de functie van dorpscontactpersoon. Een initiatief van de gemeente Voorst met als doel, om onder meer een sociaal netwerk op te zetten, mensen met elkaar te verbinden, organisaties te verenigen en activiteiten op te zetten. Taken welke deze wervelwind op het lijf zijn geschreven en daarmee een prachtig visitekaartje voor deze functie, waarbij in meerdere kernen van de gemeente Voorst de dorpscontactpersonen actief zijn.

“De functie was mij voordien onbekend, het bestond nog niet in Terwolde. Maar hetgeen van mij werd gevraagd, lag in het verlengde van wat ik vanuit Stichting Tamara deed. Zoals het verbinden van mensen, ouderen betrekken in de gemeenschap, het ondernemen van activiteiten. Dus ik zag het ook wel zitten” aldus Lucia. Nog niet alle dorpen hebben een eigen dorpscontactpersoon, zoals Twello de Vecht en Nijbroek. Het zou mooi en zinvol zijn, als zij hier ook op aan zouden haken.

“Door de dorpscontactpersonen zijn de dorpen verbonden. We hebben maandelijks overleg met elkaar en staan in verbinding met de gemeente.” Die actieve houding van Lucia en haar collega’s in de andere dorpen, kan overal worden geproefd. Er komen veel nieuwe projecten van de grond, prachtige initiatieven welke worden gedragen door een grote groep mensen, vóór een grote groep mensen. “Er komt veel bij kijken, maar ik vind ook heel veel interessant. Heel veel ideeën dus altijd werk!”

De algemene taken gelden feitelijk voor iedere dorpscontactpersoon en staan min of meer ook in het algemeen belang van de gemeente Voorst. Toch heeft Lucia ook wel wat specifieke speerpunten voor het dorp Terwolde. In het centrum van het dorp zijn drie bijzondere gebouwen met elkaar verbonden; de kerk, de muziektent en het dorpshuis. De kerk wordt, naast de reguliere kerkdiensten, al met grotere regelmaat gebruikt voor diverse ontmoetingen, zoals concerten. “Maar de kerk zou wellicht nog meer inzetbaar zijn” en daarbij verwijst Lucia naar bijvoorbeeld de dorpskerk van Wilp en Klarenbeek. Daar hebben aanpassingen plaatsgevonden, waardoor het gebouw zich leent voor uiteenlopende activiteiten.

De muziektent, gebouwd medio jaren ’50 van de vorige eeuw, is toe aan een grondige renovatie en gaat dit jaar in de steigers. Lucia heeft zitting in het comité van aanbeveling, want de muziektent is een gebouw voor het gehele dorp. Schoolvoorstellingen, kerkdiensten in de open lucht, Koningsdag en bijvoorbeeld het jaarlijkse ‘Oktoberfest’ vinden er plaats. Ze wil door haar inzet, samen met alle anderen, bijdragen aan de noodzakelijke 50.000 euro welke de gehele renovatie gaat kosten maar ook het gebruik van de muziektent stimuleren.

En het dorpshuis? Hoewel het gebouw van vele gemakken is voorzien, zitten er juist aan het gebruiksgemak vele haken en ogen. De school heeft een tekort aan lokaalruimte, waardoor hiervoor wordt uitgeweken naar het dorpshuis, waarbij de school prioriteit heeft. Het dorpshuis is daardoor niet volledig te gebruiken, zoals men het zou willen. “We zouden er een gezellige woonkamersfeer willen hebben, of op de zaterdagmiddag een borreluurtje, een soort dorpscafé.” Maar Lucia wijst op het praktische gebruiksgemak waar het gebouw ook aan dient te voldoen. Oplossing? Een extra schoollokaal bouwen, wat technisch gezien mogelijk is en waardoor gebruikers niet langer over elkaar heen rollen. Lucia is er helder over; “laat het dorpshuis een dorpshuis zijn!”.

De ‘jongste aanwinst’ van Terwolde is de herbouwde molen De Ooievaar. De door brand verwoeste molen werd herbouwd en opende in 2018 weer haar deuren. “Toen kwam het project molen in beeld en ik dacht; we kunnen ook de molen gebruiken om bijvoorbeeld te vergaderen. Dan hebben we twéé huiskamers in het dorp! Met de vrienden van de molen hebben we de begane grond en 1e etage al gezellig ingericht. Oude kasten en tafels zijn van marktplaats gehaald en zo hebben we het winkeltje al een beetje in kunnen richten.

Tevens is er onder leiding van vereniging Dorpsbelangen met verschillende groepen/verenigingen een dorpsplan opgesteld waarbij de molen, dorpshuis, muziektent en plein voor de muziektent centraal staan. Dit plan is ingediend bij de gemeente en provincie.” Het interview met Lucia vindt ook plaats bij de molen. We zitten buiten aan een picknicktafel, om ons heen een zee van ruimte. “Een super plekje, waar we graag een mooi terras willen, zodat dorpsbewoners/bezoekers een kopje koffie kunnen drinken op zaterdag, wanneer de molen en het winkeltje geopend zijn. Dit alles om tevens extra inkomsten te genereren voor behoud van de molen, waarbij de gehele organisatie door louter vrijwilligers wordt gerund. Maar ook meer faciliteiten, zoals opslagruimte en verwarmingslampen om binnen de ruimtes te kunnen verwarmen.”

“De molen is een verbindende plek, waar je samenkomt en mensen ontmoet, dat merken we nu al op zaterdag. Er wordt een broodje gehaald maar ook even gezellig een praatje gemaakt en een bak koffie gedronken. Het is een in- en uitloop van dorpsbewoners; de een maait het gras, ondertussen wordt door een ander het brood in de schappen gelegd en roept een vrijwilliger tegen een dorpsbewoner dat de koffie klaar is. Heerlijk toch? Daar hou ik van!”

De molen is thans iedere zaterdag geopend van 10.00 tot 15.00 uur. Bezoekers kunnen er een rondleiding krijgen door de molenaars en er kunnen onder meer diverse soorten meel en vers ambachtelijk brood, streekproducten en leuke attenties worden gekocht. Om de werkzaamheden uit te breiden en meer rendement uit de molen te halen, is een vaste vrijwilliger op de zaterdag eigenlijk wel wenselijk. “We missen nu een zgn. rode draad, iemand die op zaterdag de kar trekt en het aanspreekpunt is. Het zou iemand kunnen zijn die vrije tijd over heeft en het leuk vindt om het winkeltje vrijwillig te managen met een of twee vrijwilligers. De molen is van Terwolde, dus iedereen kan met ideeën komen!”

Heb je interesse? stuur een mail naar dorpscontactpersoonterwolde@gmail.com

woensdag 17 april 2019

Deel dit bericht