Echtpaar Hakvoort schenkt gemeente Voorst een Tiny Forest

Twello- Een cadeau dat echt impact kan maken op onze samenleving. Dit hadden Fred en Mirjam Hakvoort voor ogen en daarom besloten de eigenaren van Landgoed de Fliert de gemeente Voorst een Tiny Forest te schenken. Burgemeester Paula Jorritsma-Verkade nam dit bijzondere cadeau onlangs verheugd in ontvangst tijdens de feestelijke opening van het vernieuwde gemeentehuis. Door Rudi Hofman

Een Tiny Forest is een bosje ter grootte van een tennisbaan (200 à 250 meter) waarin 600 bomen van 25 tot 40 verschillende inheemse soorten een plek moeten krijgen. Het is de bedoeling scholen en kinderen heel nadrukkelijk bij dit natuurproject te betrekken.

“Belangrijk is om dit vanaf het moment van aanplanten te doen en ze vervolgens het gehele proces mee te laten maken. Het gaat hierbij vooral om educatie, duurzaamheid en bewustwording. De kinderen worden ook ‘minirangers’ die druk zullen zijn met het onderhoud. Zij moeten straks in onze maatschappij het verschil maken en hun betrokkenheid bij dit project werkt ook voor hun ouders heel stimulerend”, zegt Fred Hakvoort.

Voorst staat landelijk bekend als een zeer groene gemeente. Volgens de landgoedeigenaar past een Tiny Forest prima in dit beeld. Een groene gemeente moet ook dit soort initiatieven omarmen, want dan laat je zien dat je echt een groene koploper bent, zo luidt zijn redenatie. Fred woont sinds eind februari met zijn vrouw en twee honden op het landgoed aan het Buddezand in Wilp.

Namens de gemeente Voorst is Ben Roeterd, Gebiedregisseur Natuur en Landschap, naar een geschikte locatie voor een Tiny Forest aan het uitkijken. Vanwege het belang van een goede bereikbaarheid voor scholen heeft een locatie binnen een van de Voorster kernen de voorkeur.

Aanplant deze winter

Fred Hakvoort verwacht dat de aanplant van het Tiny Forest komende winter al zijn beslag kan krijgen. Hij en Mirjam zijn van plan het project mede te begeleiden en op de voet te volgen: “Ik heb wel wat verstand van groenzaken en kan bijvoorbeeld goedkoper aan materialen komen”, legt Fred uit.

Nederland telt momenteel ongeveer 70 Tiny Forests. Deze minibosjes zorgen onder meer voor een hoge CO2-opname, grondverbetering en een grotere biodiversiteit. Met de realisatie van een Tiny Forest is een bedrag van ruim 20.000 euro gemoeid. Dit in alle opzichten waardevolle cadeau van het echtpaar Hakvoort werd door de burgemeester in dank aanvaard.

Groene oases

Aan de basis van het Tiny Forest-idee ligt de Japanse bomenprofessor Miyawaki. Met behulp van heel veel vrijwilligers werkte hij in eigen land aan bosherstel om zo toekomstige tsunami’s te kunnen weerstaan. De Indiase ingenieur Sharma nam zijn idee over en zette Tiny Forests in om in steden groene oases te creëren.

woensdag 29 juni 2022

Deel dit bericht