Een sprookje…Oproep van de Koning!

Teuge- Er was eens een lief, klein prinsesje. Toen ze een jaar of twee was verhuisde ze met haar moeder en zussen naar een ver, vreemd land. Ze vond dat erg spannend maar nadat ze geland was op een klein vliegveldje waar nog schapen liepen om het gras kort te houden voelde het meteen vertrouwd. Omdat ze een prinsesje van Oranje was kreeg ze goudsbloemen aangeboden van lieve kinderen. Ze genoot met volle Teuge(n) van de aankomst in haar nieuwe, kleine maar mooie vaderland. Wat een verschil met het enorme land waar ze geboren was. Vaak kwam ze op bezoek bij haar Grootmoeder die ook in deze buurt woonde en dan ging ze graag even naar dat stukje grond wat een speciaal plekje in haar hart had. De vliegtuigen met vlaggen erachter met reclameteksten en privéberichten vond ze prachtig.

Ze genoot van de vele parachutesprongen, van de zweefvliegers en ook een prinsesje lust dan wel een ijsje. Later ging ze studeren in grote steden, werd verliefd en ging trouwen. Ze zochten een woning op een rustig plekje op de Veluwe. Dat lukte en ze werden erg gelukkig samen. Soms bezocht ze onverwachts de dorpskerk, die de naam van haar Grootmoeder droeg en dronk ze koffie in een buurtcafé. Hoe idylles allemaal!

Het sprookje werd ruw verstoord toen ze vernam dat er een nieuw, groot vliegveld in gebruik genomen zou worden en dat de aan en vertrekvliegroutes over de Veluwe zouden gaan. Het kleine vliegveldje wat uitgegroeid was tot één van de grootste paracentrums en waar restaurants, bedrijven en campings hadden gezorgd voor aanwas van veel toeristen zou moeten verdwijnen. De Veluwe met zijn stiltegebieden zou overspoeld worden door laagvliegende vliegtuigen. Dit alles was bedacht door een boze fee uit het westen van ‘t land.
Haar man die zich altijd nogal met veiligheid bezig had gehouden was verbijsterd. Hoe kon dit? Het zou een ramp worden voor mens en dier.
Ooh, dacht de prinses, leefde mijn Grootmoeder nog maar. Zij had het zeker nooit goed gevonden dat ze zo laag over haar Domeinen zouden vliegen. Maar Grootmoeder was dood en haar Domeinen waren vervallen aan de staat.
Ze nam contact op met haar neef die inmiddels Koning was geworden en vertelde hem wat haar zo dwars zat. Ze vroeg of hij een oplossing wist. Neef Koning beloofde haar dat hij zou informeren en nadenken. Dat deed hij onder één van de grootste eiken die zijn landgoed rijk was. Hij kwam er al snel achter dat dit niet het werk was van een boze fee maar van een heks die ook nog eens veel vrienden had.
Hij zat daar lange tijd en plotseling kreeg hij een vorstelijk idee. Hij liet snel de glazen koets voorrijden en reed met spoed naar zijn oom en tante op de Veluwe.
Blij verrast lieten ze hem binnen. Nadat ze een Teugje oranjebitter met een echoputje hadden genomen kwam hij met zijn idee.
“Laten alle mensen in dit mooie land hun vakantie boeken vanaf Eindhoven, Brussel, Düsseldorf of desnoods Parijs of Frankfurt. Maar in geen geval vanaf Lelystad Airport.
Laten ze dat vanaf 1 april 2019 minimaal twee jaar volhouden. Dan zullen de plannen van de heks snel veranderen. De rust blijft in dit natuurgebied gehandhaafd en Teuge, och ja, Teuge kan gewoon blijven bestaan. Lieve mensen van ons koninkrijk, u heeft het zelf in de hand of het doorgaat of niet. Meer kan ik niet doen als Koning”.
Maar lieve Tante ik zeg u: Sprookjes bestaan niet!
Ingezonden door Janny buitenhuis

woensdag 11 oktober

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws