Energiecoaches weer op pad in de gemeente Voorst

Gemeente Voorst- Gemeente Voorst staat dit jaar voor het eerst in de top 10 van duurzame gemeenten in Nederland. Dit blijkt uit de Nationale Monitor Duurzame Gemeenten 2017. Een enorme stap vooruit; in 2016 stond Voorst nog op plek 89. Een van de activiteiten die de gemeente in samenwerking met energiecoöperatie EnergieRijk Voorst dit jaar is gestart in het kader van duurzaamheid, is het inzetten van energiecoaches. Vanaf november kunnen bewoners weer gratis advies inwinnen bij de vrijwillige energiecoaches over mogelijke energie- en duurzame besparingsmogelijkheden in hun woning.

Bij de start van het energiecoachproject dit voorjaar waren er verrassend veel aanmeldingen voor een gratis adviesgesprek met de energiecoaches van EnergieRijk Voorst. Vanaf deze maand gaan ze weer op pad om bewoners in de gemeente te helpen met vragen over de verduurzaming van hun woning. Gezien de grote belangstelling dit voorjaar worden er op dit moment drie nieuwe energiecoaches opgeleid, die medio december van start gaan.

Wethouder Arjen Lagerweij is enthousiast: “Het is geweldig om te zien hoe groot de belangstelling is voor de verduurzaming van woningen in de gemeente. Daarbij zijn wij trots op de vrijwilligers die zich als energiecoach inzetten voor een duurzame wereld.”

Gratis advies

Twellonaren Rick Boerkamp en John Kempink zijn begin 2017 op vrijwillige basis gestart als energiecoach in de gemeente Voorst. Ze komen op afspraak aan huis. Met de woningeigenaar inventariseren ze aan de hand van een warmtecamera hoe je energiekosten kunt verlagen. En wie wil er nu niet een lagere energierekening?

Je maakt je woning niet alleen energiezuiniger, je verhoogt tegelijkertijd ook het comfort in je huis.

Daarnaast helpt de energiecoach je om inzicht te krijgen in de opbrengsten en kosten van energiebesparende maatregelen. Laagdrempelige maatregelen zoals bijvoorbeeld tochtstrippen, ledlampen of een waterbesparende douchekop. Maar ook bijvoorbeeld maatregelen zoals vloer- en gevelisolatie en de verwarmingsinstallatie.

Gebruik warmtecamera en regionaal energieloket Voorst

De coaches maken gebruik van een warmtecamera en een stappenplan. Volgens energiecoach Rick Boerkamp is de warmtecamera bij het gesprek een erg handig hulpmiddel. “Daarnaast gebruiken we het stappenplan op de site van het regionaal energieloket Voorst, dat concrete besparingsvoorstellen oplevert.” Soms is het even puzzelen, maar het levert altijd wat op, meent Rick.

Subsidiemogelijkheden

Sommige mensen, die we bezoeken, willen de energierekening omlaag of willen verduurzamen, maar weten niet goed hoe ze dit moeten aanpakken, vertelt de energiecoach.

“Andere mensen die we bezoeken, hebben zich goed voorbereid en ingelezen. Ze hebben soms hele specifieke vragen of vragen over bepaalde subsidieregelingen.”

Het mooie is dat er op het gebied van energiebesparing en energieopwekking tal van subsidiemogelijkheden zijn. De energiecoach wijst je in het gesprek op die subsidiemogelijkheden en kan je helpen je weg te vinden in het subsidielandschap.

Energiecoach John Kempink vindt het positief dat huiseigenaren vaak al veel zaken hebben opgepakt, zoals dubbel glas en vloer- of muurisolatie. En dat ze bewust met energie(besparingen) omgaan.

Zeker als huizen zo’n 25 jaar oud zijn, hebben bewoners vaak al diverse maatregelen genomen (dubbel glas, vloer-, muur- en dakisolatie), vertelt John. Dan is het soms pas rendabel om verdere energiebesparende maatregelen te nemen wanneer huiseigenaren onderhoudswerkzaamheden plannen of gaan verbouwen.

Zonne-energie huurwoningen IJsseldal Wonen

De energiecoaches hebben ook meegeholpen om huurders van IJsseldal Wonen te interesseren voor het zonnepanelenproject van EnergieRijk Voorst. IJsseldal Wonen voorziet momenteel zo’n zeventig huurwoningen in het dorp Voorst van dak-, vloer- en spouwmuurisolatie. “Meer dan de helft van die huurders overweegt deze besparing in energiekosten te gebruiken om zonnepanelen van EnergieRijk Voorst te huren”, zegt John Kempink.

“Ik ben bij vier huurders in Voorst geweest en twee daarvan hebben zich via mij officieel aangemeld”, vertelt Rick enthousiast. Het duurzaamheidsaspect en lagere kosten waren voor hen reden om deel te nemen. Maar ook omdat de EnergieRijk Voorst ontzorgt door veel werk uit handen te nemen, voegt hij daaraan toe.

Energiebesparende maatregelen zorgen voor een lagere energierekening én een verbeterd wooncomfort. En het is goed voor het milieu. De energiecoaches in Voorst helpen daarbij.

Gratis afspraak met een energiecoach?

Inwoners van de gemeente Voorst kunnen een afspraak maken met een van de energiecoaches via het formulier op de website van Energierijk Voorst: www.energierijkvoorst.nl. Of bellen met de gemeente Voorst: 0571-279911. Een van de energiecoaches neemt dan binnen drie dagen contact op.

Meer informatie is te vinden op www.energierijkvoorst.nl en de website van het regionaal energieloket Voorst: https://regionaalenergieloket.nl/voorst.

woensdag 29 november 2017

Deel dit bericht