Esther Weijenberg gaat naar EuroSkills 2018 in Boedapest

Terwolde- Esther uit Terwolde vertegenwoordigt ons land tijdens de 6e editie van EuroSkills: het ‘EK voor beroepen' dat van 26 tot en met 28 september plaatsvindt in Boedapest, Hongarije. Esther maakt deel uit van Team Nederland en bestaat uit 31 talentvolle jongeren, allen nationaal kampioen in hun vak. Op vrijdag 14 september komt Team NL en de supporters voor de laatste keer voor vertrek bij elkaar in Hoofddorp. Hier worden ze onder andere toegesproken door sportheld Maarten van der Weijden.

EuroSkills Boedapest
Esther leert bij De Groene Welle en werkt bij Fleur Inn. De afgelopen maanden werden de winnaars geselecteerd tijdens voorrondes, kwalificatiewedstrijden en nationale finalewedstrijden van de mbo-vakwedstrijden Skills Heroes en branchevereniging VHG (tuinaanleg). In Boedapest strijden zo’n 530 deelnemers, in 34 beroepen en uit 28 landen (aangesloten bij WorldSkills Europe), voor een plek op het erepodium. Ons land doet mee in 27 vakrichtingen (beroepen), waaronder stukadoor, bloembinder, meubelmaker, lasser, autotechnicus en verpleegkundige. Experts afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainen en begeleiden de deelnemers.

Grootste beroepenevenement van Europa
In de Hungexpo in Boedapest worden door de organisatie meer dan 50.000 bezoekers verwacht tijdens de drie wedstrijddagen. Dit maakt EuroSkills tot het grootste beroepenevenement van Europa. Op het evenement komen veel internationale prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs, onder wie een delegatie uit Nederland. Naast het aanmoedigen van Team NL wisselen zij de laatste kennis uit op het gebied van beroepsonderwijs en vakmanschap.

Skills Heroes
De deelnemers hebben zich onder meer gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo. In het schooljaar 2018/2019 doen vrijwel alle mbo-scholen mee aan de nieuwe editie vakwedstrijden. Inmiddels vindt deelname plaats door studenten van 857 opleidingen in 60 wedstrijdrichtingen. Zij kunnen zich kwalificeren voor de volgende lichting van Team NL, de selectie die zal deelnemen aan WorldSkills, het WK voor beroepen dat in augustus 2019 plaatsvindt in Kazan, Rusland.

WorldSkills Netherlands
Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom vestigt WorldSkills Netherlands de aandacht op het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doen zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.

Betrokken scholen Team NL
Aventus, Da Vinci College, Deltion College, Drenthe College, Graafschap College, Grafisch Lyceum Rotterdam, Zone.college, HMC, Hoornbeeck College, MBO Utrecht, Nimeto Utrecht, Nova College, Rijn IJssel, ROC de Leijgraaf, ROC Midden Nederland, ROC Nijmegen, ROC Ter AA, ROC Tilburg, ROC van Amsterdam, ROC van Twente, Scalda, Summa College, Wellantcollege. Een overzicht van alle deelnemers en beroepen is te vinden op www.teamnederland.com

woensdag 12 september

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws