Extinction Rebellion werft nieuwe deelnemers in Stedendriehoek Bijeenkomsten over klimaat en biodive

Wilp- In de samenleving is een steeds grotere groep mensen die verder wil gaan dan het tekenen van petities voor een beter klimaatbeleid, en die het gevoel heeft dat de regering niet luistert naar klimaatstakers. Voor wie zich daarin herkent, organiseren de afdelingen Deventer en Ysselvallei van Extinction Rebellion (XR) op 8, 13 en 15 november diverse avondbijeenkomsten in Deventer en Wilp.

De bijeenkomsten op 8 (Deventer) en 13 november (Wilp) bestaan uit twee delen. Paul Hendriksen van o.a. Transition Towns, Aardehuizen Olst en ecodorpennetwerk Nederland (diverse malen opgenomen in de Duurzame 100 van Trouw) geeft een presentatie over de realiteit van dit moment op gebied van klimaatontwrichting en het massale uitsterven van plant- en diersoorten. Onlosmakelijk zijn mensen met de rest van de natuur verbonden, bijvoorbeeld: zonder bestuivende insecten zitten ook wij al heel snel zonder voedsel. Hendriksen geeft een update over de meest recente feiten uit de klimaatwetenschap en wat die betekenen voor de Aarde en voor onszelf.

Teleurgesteld

Hoe gaan we als mens om met de wetenschap en het verdriet en de woede die we delen over de ecologische catastrofe waar we ons in bevinden? Dit is de focus van het tweede deel van de bijeenkomsten in Deventer en Wilp. De Klimaat-rechtszaak die Urgenda (Marjan Minnesma) heeft aangespannen, laat zien dat je niet op beleid van de regering hoeft te wachten. De politiek heeft echt teleurgesteld in afgelopen jaren, is de mening van XR. Hoe breng je noodzakelijke sociale verandering tot stand en wat kan jijzelf bijdragen? Het gesprek zal zich focussen op de noodzaak van een organisatie als Extinction Rebellion, ook in de Stedendriehoek en IJsselvallei-regio.

Plannen maken

Voor wie dat naar meer smaakt, is op 15 november in Deventer een vervolgbijeenkomst waarin dieper wordt ingegaan op de achterliggende uitgangspunten van XR en de organisatiestructuur. De avond staat vooral in het teken van het maken van plannen voor de komende tijd, en over hoe je je vaardigheden daarbij het best tot hun recht kunt laten komen. Er zijn allerhande rollen en taken, bijvoorbeeld op gebied van communicatie, kunst en vormgeving, actieplanning, strategie, ondersteuning van activisten en natuurlijk de uitvoering van acties zelf.

De bijeenkomsten op 8 en 15 november vinden plaats in De Fermerie, Muggenplein 9 in Deventer, en de bijeenkomst van 13 november wordt gehouden in museumcafé De Kribbe, Weerdseweg 6a in Wilp (gem.Voorst). Alledrie de bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk, donaties worden op prijs gesteld en drankjes zijn voor eigen rekening. De deur is open vanaf 19:30 uur, aanvang programma 20:00 uur. Meer informatie is te vinden op www.facebook.com/XRDeventer en www.extinctionrebellion.nl . Of neem voor vragen contact op via XRDeventer@protonmail.com of XRYsselvallei@protonmail.com (Wilp).

woensdag 6 november

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws