Fred de Bruijn uit Twello beëdigd als Honorair Consul voor Fiji

Twello- Op 29 juni is op het Haagse kantoor van Witteveen+Bos, onze dorpsgenoot Fred de Bruijn beëdigd als honorair consul voor Fiji, door de Fijiaanse ambassadeur Deo Saran (uit Brussel). Fiji wil haar betrekkingen in Europa, en Nederland in het bijzonder, intensiveren. Fred de Bruijn, die werkt bij Witteveen+Bos als manager drinkwater en manager international technical assistance, zal in zijn onbezoldigde neven-functie als honorair consul de samenwerking tussen Fiji en Nederland ondersteunen.

Fiji wil haar banden met Nederland versterken. Hoewel hierbij ook wordt gemikt op economische, culturele, sportieve (rugby!) en toeristische betrekkingen, hoopt Fiji met Nederland te kunnen optrekken in haar water & klimaat agenda. Als klein land met minder dan 1 miljoen inwoners, neemt Fiji een toonaangevende positie in op het internationale forum. In 2017 was Fiji president van COP23, het internationale platform dat zich inzet voor mitigation against climate change. Fiji neemt een belangrijke spokesperson positie in voor small island development states (SIDS) bijvoorbeeld voor de protection of marine resources, en in de maatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Fiji is het eerste land dat stappen zet voor ‘klimaatvluchtelingen’, bijvoorbeeld door land beschikbaar te stellen voor Kiribati, omdat dit land kampt met de gevolgen van zeespiegelstijging.

Sinds 2000 woont het gezin van Fred en Walesi in Twello. Walesi komt van origine uit Fiji, en ze gaan dan ook met enige regelmaat die kant op. Als Fijiaanse heeft Walesi haar draai in Twello goed gevonden. Ze is in het verenigingsleven, en bij de volleybal geen onbekende, en zet zich in bij bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk. Het honorair consulaat pakken Fred en Walesi samen op: Fred is in Nederland goed bekend in het professionele netwerk, terwijl Walesi de ingangen heeft in Fiji zowel bij de Fijiaanse gemeenschap hier, de ambassade in Brussel, en het netwerk in Fiji zelf.

Bij de ceremonie op het Witteveen+Bos kantoor in Den Haag waren vertegenwoordigers uit de Nederlandse waterwereld, diverse Nederlandse ministeries, de reiswereld en andere belangstellenden aanwezig. Ook de Fijiaanse gemeenschap uit Nederland, België, Duitsland en Engeland waren bij de feestelijke gelegenheid aanwezig. De ceremonie werd dan ook omlijst met locale dans en rituelen. Op zaterdag zijn de internationale Fijiaanse gasten, en het Brusselse ambassade team, door Walesi uitgenodigd op een Rotterdamse rondvaart.

woensdag 4 juli

Deel dit bericht