Gemeente Voorst 200 jaar: Een geweldige happening

Twello- De berichtgeving over het feit dat de gemeente Voorst 200 jaar bestaat en de uitgave van een ‘special’, heeft er toe geleid dat menig Voorstenaar op Nieuwjaarsdag een bezoek bracht aan de historische plek in Twello om aldaar de start van het jubileumjaar mee te vieren. In het gebied tussen de Dorpskerk en het voormalige gemeentehuis was het druk met belangstellenden die ofwel de kerk bezochten of de expositie in gebouw Irene. Het pand van Elizen kreeg dermate veel belangstelling te verwerken dat er zelfs een wachttijd ontstond.

Op 1 januari 1818 werd de nieuwe gemeente Voorst zoals nu herkenbaar op de gemeente plattegrond een feit. Op die datum werden de dorpen en kerspels, Nijbroek, Terwolde, Twello, Voorst, Teuge en Wilp samengevoegd tot één gemeente en vielen derhalve dus eveneens onder één gemeentebestuur.

In de loop der jaren heeft de gemeente Voorst grote ontwikkelingen doorgemaakt, voor velen is het een plek om prettig te wonen, te werken, en te recreëren, zo gaf burgemeester Jos Penninx aan. In een afgeladen Dorpskerk ging Penninx in op de geschiedenis van de gemeente Voorst. Getooid in toepasselijke honderden jaren oude kleding nam hij de toehoorders, waaronder een honderdtal afgevaardigden uit de gemeentelijke dorpen, mee terug in de tijd. Op 1 januari 1818 werd de eerste vergadering gehouden van de nieuwe gemeenteraad van de net gevormde gemeente Voorst. Deze vond plaats in het etablissement van Jan Willem van Enter aan de Dorpsstraat, het huidig restaurant Swinckels. ‘’Vandaag, 1 januari 2018, treden we in de voetsporen van de eerste raadsleden en door het (opnieuw) ondertekenen van de Acte van Oprichting hopen we een bijdrage te leveren aan verdere ontwikkeling van de gemeente Voorst’’, aldus Penninx.
Dat de burgemeester daar niet alleen in staat bleek uit de toespraken van de diverse partijvoorzitters, zij namen alvast een voorproefje op de komende gemeenteraad verkiezingen die in maart a.s. gaan plaats vinden. De bereidheid om een bijdrage te leveren aan de positieve ontwikkeling van de gemeente Voorst is bij alle partijen groot.

woensdag 3 januari

Deel dit bericht