Gezocht: vrijwilligers terminale zorg

Twello- Wanneer iemand zijn laatste levensfase thuis wil doorbrengen en thuis wil sterven, kan dit zowel geestelijk als lichamelijk zwaar zijn voor de mensen daar omheen. Een vrijwilliger van de terminale zorg kan de familie ondersteunen. Helaas worden deze vrijwilligers schaarser en is daarom is Mens en Welzijn op zoek naar nieuwe aanwas.

Klaziena Mijntjen is ruim 6 jaar vrijwilliger bij de terminale zorg. Ze vertelt vol enthousiasme over deze dienst welke ze omschrijft als “leuk spannend”. De verscheidenheid, de afwisseling en de dankbaarheid betekenen veel voor haar. “De gesprekken met de familie en soms ook met de stervenden maken het erg waardevol. Je aanwezigheid wordt heel erg gewaardeerd. Merk ook wel dat ze het vaak fijn vinden om even iemand anders te spreken. Om hun verhaal kwijt te kunnen. Het is ook nooit hetzelfde. Overal is het weer anders. De mensen, de omgeving, de contacten. Dat maakt het ook heel erg mooi.”

De vrijwilligers zijn overdag en ’s nachts inzetbaar. Vaak komt het voor dat ze worden ingezet om te waken bij een stervende, zodat de familie kan rusten. Volgens Klaziena zou niemand namelijk alleen moeten sterven. Ze vertelt: “Vaak ligt de familie elders in huis te slapen. Inmiddels ken ik de signalen wel en haal ik de familie er bij wanneer ik vermoed dat de persoon in zijn allerlaatste minuten zit. Het is absoluut niet naar, soms wel een beetje spannend, maar ik vind het wel mooi.”

Klaziena heeft net als de andere vrijwilligers een speciale basistraining gevolgd. “Je leert hoe je met mensen in deze situatie omgaat. Je wordt voorbereid op wat je allemaal kan verwachten en je leert ook vooral wat je niet moet doen. Ik heb daar wel veel aan gehad” aldus Klaziena. Deze cursus bestaat uit 6 dagdelen en een nieuw traject start eind september. De kosten worden vergoed door Mens en Welzijn Voorst.

Ondanks haar leeftijd van 71 jaar, vertelt Klaziena één van de jongste van de club te zijn. Ze ziet nieuwe vrijwilligers dan ook maar wat graag komen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Annet Reimert (coördinator van de deze dienst) via a.reimert@mensenwelzijn.nl of telefonisch via 06-49019968. Wanneer je gebruik wil maken van de vrijwillige terminale zorg kan je rechtstreeks bellen naar: 06-33697667. Dit speciale nummer is elke dag bereikbaar (ook in het weekend) tussen 8.30 en 20.00 uur.

woensdag 4 september

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws