Grote brand bij afvalverwerker Attero in Wilp

Wilp- Een grote brand in een sorteerhal bij afvalverwerker Attero in Wilp heeft de brandweer uren werk bezorgd. Zaterdagavond kwam rond 21.00 uur de melding binnen van een brand op het terrein aan de Sluinerweg. Toen de eerste brandweerwagen ter plaatse was bleek het te gaan om brand in een berg afval.

Vrijwel direct werden meerdere korpsen uit de regio opgeroepen om te assisteren bij de brandbestrijding. De hulpdiensten schaalden bovendien op naar Grip1. Dit is het hoogste niveau bij dergelijke incidenten. Doordat er veel rook vrijkwam is er die avond een NL-Alert verzonden. Hierin het verzoek aan omwonenden om ramen en deuren te sluiten. Dikke zwarte rookpluimen trokken richting Deventer en het dorp Wilp, waar een sterke brandlucht werd geroken. Ook vanuit Zutphen kwamen meldingen van stankoverlast.

Nablussen

Ondertussen deden brandweerlieden er alles aan om de metershoge vlammen te bestrijden. Hierbij zijn ook shovels ingezet. De wind hinderde de bluswerkzaamheden. Naast water gebruikte de brandweer ook zand om de vlammen te doven. Voor zand werd gekozen om verspreiding te voorkomen van vervuild bluswater. Een watergordijn rond het vuur moest verspreiding van rook zoveel mogelijk beperken. De brandweer had rond 03.00 uur zaterdagnacht de brand enigszins onder controle, maar het vuur was nog niet uit. Nablussen ging ook op zondagochtend nog door. De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland roept op om gewassen uit moestuinen goed af te spoelen voor gebruik. Ook is er het dringende advies om tuinen en weilanden na te lopen op eventuele roetdeeltjes en grotere brokken verbrand materiaal. Eventuele brokken die worden gevonden kunnen als klein chemisch afval worden aangeboden bij de gemeente. Speeltoestellen en zandbakken moeten eveneens goed worden gecontroleerd. Hier kunnen roetdeeltjes op terecht gekomen zijn. Zondagochtend waren er nog steeds vlammen te zien bij de afvalverwerker en ging het nablussen nog steeds door. Mogelijk is broei in de afvalberg de oorzaak van de grote brand. Het is niet de eerste keer dat er brand is bij Attero. In mei vorig jaar was dit ook al het geval. Bij het bedrijf wordt jaarlijks 3,5 miljoen ton afval verwerkt.

Omwonenden Attero zijn het beu

De brand bij afvalverwerker Attero in Wilp-Achterhoek heeft bij veel inwoners van het dorp angst veroorzaakt. Het is niet de eerste keer dat er brand uitbreekt bij het bedrijf. Veel omwonenden geven aan zich onveilig te voelen als Attero geen maatregelen neemt om in de toekomst dergelijke branden te voorkomen. Binnenkort staat er een gesprek op het programma tussen belangenvereniging Algemeen Belang Wilp-Achterhoek en de directie van Attero. De oorzaak van de brand van zaterdagavond is vermoedelijk broei in een berg afval. Om eerder een beginnende brand te signaleren zou het bedrijf over moeten gaan tot het aanbrengen van warmtebeeldcamera`s en sensoren. Met dit soort systemen is veel geld gemoeid en wordt er slechts mondjesmaat geïnvesteerd. Burgemeester Jos Penninx wil bekijken of er mogelijkheden zijn om Attero sneller te dwingen tot maatregelen. Zo komt er binnenkort een gesprek tussen de gemeente Voorst en de afvalverwerker.

woensdag 6 maart, foto door Marco Westendorp

Deel dit bericht