Hartstichting collectant in het zonnetje gezet

Twello- Ze bestaan nog: die energieke vrijwilligers die graag anderen willen helpen. Bijvoorbeeld door heel trouw elk jaar weer te gaan collecteren voor een goed doel. Riet van Veen uit Twello is zo’n vrijwilliger. Nu is ze onlangs als Hartstichting collectant gestopt, vanwege haar leeftijd. Op haar 80ste vind ze het na 40 jaar wel genoeg. Ze zegt zelf om plaats te maken voor jongeren.

Eind jaren ’70 begon Riet van Veen-Wijnhout in haar eentje met het opzetten van een collectemodel voor Twello. Dat was toen nog een blinde vlek voor de Hartstichting. Met pen en papier, (het was nog geruime tijd voor het digitale computertijdperk), ging ze aan de slag. Het betekende veel veldwerk: indelen van wijken en in kaart brengen van de te lopen straten. Samen met haar zus Coby wist ze al gauw ook zo’n 115 collectanten te strikken. Onder meer door haar baan als telegrafiste bij de toenmalige PTT, wist ze van wanten. Vooral op het gebied van berichtgeving en informatie verzamelen.

Als collectant werken voor de Hartstichting vindt Riet van Veen nog steeds heel hard / hart nodig. De stichting doet volgens haar vaste overtuiging heel veel goed werk. Met name voor allerlei mensen die de pech hebben getroffen te worden door een hartkwaal. Veel en diepgaand onderzoek en brede ondersteuning van de hartpatiënten in Nederland is daarom ook nu nog broodnodig.
Voor haar geweldige, jarenlange, inzet als collectant en wijkhoofd heeft de Hartstichting Riet van Veen bedacht met een fraai kunstwerk. Van haar medewijkhoofden in Twello kreeg ze als blijk van grote waardering een mooie cadeaubon. Riet hoopt dat haar voorbeeld mensen zal bewegen zich ook als collectant aan te melden. Het is immers dankbaar werk en kost niet echt veel van iemands vrije tijd: een paar uurtjes per jaar met de collectebus op pad gaan. En, een goed voorbeeld is toch ook goed volgen?

woensdag 8 augustus

Deel dit bericht