Herfstkrans maken bij SV Voorwaarts

Twello- Woensdag 25 oktober was de eerste workshop om geld op te halen voor de aandoening Fibromusculaire Dysplasie in de kantine van SV Voorwaarts in Twello. Vijftig deelnemers mochten worden begroet. De opbrengst was geheel voor het goede doel en heeft de stichting FMDgroep Nederland maar liefst €1.500,- opgeleverd.

FMD is relatief onbekend. De initiatiefnemer, die zelf deze aandoening heeft, vindt dat hier verandering in moet komen. Zij kwam er zelf achter door een lange zoektocht en vele onderzoeken naar haar vage klachten. Jarenlange klachten als vermoeidheid, bliksemschichten voor de ogen, hoge bloeddruk bleken veroorzaakt te worden door FMD.

Fibromusculaire dysplasie (FMD) is na aderverkalking de meest voorkomende aandoening van de slagaders. Het meest typische beeld van FMD is een vaatafwijking die lijkt op een kralensnoer maar het kan zich ook uiten als vernauwingen (stenoses), verwijdingen (aneurysma’s), en scheuren (dissecties) in de slagaders. Lange tijd werd gedacht dat FMD zeldzaam is en alleen maar bij jonge vrouwen voorkomt, maar dit blijkt niet het geval. Het kan zowel bij mannen als bij vrouwen op alle leeftijden voorkomen en blijkt door betere opsporing veel vaker voor te komen dan gedacht.

Na de diagnose werd er gezocht op internet naar informatie en kwam de initiatiefnemer er achter dat er niets in het Nederlands te vinden was op internet en dat de ziekte in Nederland erg onbekend was, terwijl er een schatting is van 800.000 mensen die hier aan leiden. Het nieuwe doel was gevonden, hoe kan ik deze ziekte op de kaart zetten in Nederland.

12 Mei 2017 werd de FMDgroep Nederland een stichting een feit, mogelijk gemaakt door Rotary Eerbeek Zutphen. Vanuit deze stichting is haar doel om gelden te genereren om bekendheid aan deze ziekte te kunnen geven. De wensen zijn: Informatiebijeenkomsten te geven voor patiënten en medici, de website www.fmdgroep.nl in de lucht te houden, organiseren FMD congres in Nederland en het verkrijgen van een ANBI status.

De workshop Herfstkrans maken is de start van een (hopelijk) nieuwe traditie in Twello. Met 50 deelnemers was dit een onverwacht groot succes waarbij de volledige opbrengst rechtstreeks naar de stichting FMD gaat.

Deze avond is mogelijk gemaakt door Dijk Natural Collection, Hooge Ramen, Topslijter Ruud Bakker, My Way Mode, Intratuin Deventer, Bloemisterij Wolters, Kwekerij Kool en SV Voorwaarts.

woensdag 1 november

Deel dit bericht