Het gaat goed met Mark Gilligan

VOORST/DEVENTER- Begin dit jaar reisde Mark af naar Moskou voor een stamceltransplantatie. In 2003 kreeg Mark Gilligan de diagnose MS en vooral de voorgaande jaren verliep de ziekte zeer progressief. Begin 2019 begon Mark een crowdfundactie om het geld bijeen te krijgen voor een behandeling (stamceltransplantatie) in het buitenland. (In Nederland is de behandeling niet mogelijk) Binnen enkele maanden stond de teller al op ruim 40.000 euro, mede door een aantal benefietconcerten in Voorst en Deventer.

Begin februari vertrok hij naar Moskou, waar hij 32 dagen in het ziekenhuis lag. Mark: “Het was zwaar, maar ik heb geen medische problemen gehad, ook geen bijwerkingen van de chemo. Het klinkt bizar, maar het belangrijkste is, dat ik helemaal opnieuw kan beginnen.” Opnieuw beginnen was wel heel letterlijk: bijvoorbeeld opnieuw leren lopen, brood smeren en schrijven. Op 18 maart kwam hij terug in Deventer, waar hij inmiddels woont, maar vertrok meteen naar een zorghotel in de buurt voor een intensief revalidatie traject via Klimmendaal. Maar toen ging op 19 maart Nederland in ‘lockdown’ vanwege het COVID-19 virus.

“Uiteindelijk ben ik daar 2,5 maand gebleven, het was een vreselijke tijd, ondanks dat het met mijn herstel ongelooflijk goed is gegaan”, aldus Mark. “Gelukkig mocht ik eind mei eindelijk naar huis. Natuurlijk ben ik heel voorzichtig, maar ik heb weer controle over mijn leven.”

Mark: “Ik heb weer energie en ben opgewekt, de vermoeidheid is weg. Ik kan weer traplopen en de hond uitlaten. De uitslag van de MRI is positief en volgens de artsen kan ik binnen twee jaar ook weer musiceren. Natuurlijk is de schade die MS al heeft veroorzaakt niet weg, maar ik ga niet meer achteruit. Die stamceltransplantatie is het beste dat ik ooit gedaan heb.”

Zijn zwarte krullen zijn helemaal grijs geworden en hij heeft vooral de mensen ontzettend gemist. In het zorghotel heeft hij vaak gedacht: Hoe kom ik er doorheen? Door alles op te schrijven krijgt een boek over zijn belevenissen steeds meer vorm.

woensdag 9 september

Deel dit bericht