Het uur van Peter Visser op Kolkenstein

Terwolde- Op donderdag 13 juli staan de Kamers op Kolkenstein, het pop-up-museum over de IJsselvallei in Terwolde, een uur lang in het teken van de 19e eeuwse schilder Peter Visser. Jong en oud is welkom om van alles te horen en te zien over deze, een beetje geheimzinnige, Peter Visser. En, je mag ook nog zelf schilderen als je wilt.

Peter Visser was een 19de eeuwse schilder van dorpsgezichten en boerderijen in de IJsselstreek. Twee van zijn werken zijn op de Kamers van Kolkenstein te zien: een gezicht op het dorp Welsum uit 1853 en de Nijbroekse boerderij de Blankemate uit 1854. Vissers schilderijen vertellen de geschiedenis van het 19de eeuwse platteland en geven ons een kijkje in het dagelijks leven van toen. Juist dat laatste is zo aardig omdat zijn schilderijen stammen uit de tijd dat de fotografie nog net niet bestond.

In Het uur van Peter Visser nemen Marten Brascamp en Willemien Hartmans de bezoekers mee naar de wereld van toen, naar de bijzondere stijl van de schilder en naar de spannende speurtochten op de Oost Veluwe, in Salland en de Achterhoek om zijn werk te achterhalen. Die speurtochten hebben inmiddels meer dan 30 schilderijen opgeleverd, van Garderen tot Lochem en van Hummelo tot Zwartsluis.

En voor de kinderen …? De hele middag mogen kinderen (en volwassenen ook trouwens) zich wijden aan ‘schilder je eigen Visser’. Een jury beoordeelt het resultaat. En verder is er een kijkdoos waar bezoekers zich in een Visserachtig landschap kunnen laten fotograferen.

Het uur van Peter Visser begint om 14.00 uur in het pop-up-museum Kamers op Kolkenstein, Bandijk 35, Terwolde. De toegang tot het museum is gratis, een vrije gift na afloop van Het uur van Peter Visser wordt op prijs gesteld. Fietsen kunnen op het erf geparkeerd worden, auto’s bij brasserie Kriebelz aan de Dorpsstraat op 5 minuten lopen.

woensdag 5 juli

Deel dit bericht