Historische weekenden Voorst 200 jaar zeer succesvol afgesloten

Wilp- Ook het laatste weekend in de reeks van negen trok veel belangstelling. Op vrijdagavond opende burgemeester Penninx in de Pompe het historisch weekend in Wilp. Hij bedankte de medewerkers van de Oudheidkundige Kring Voorst voor het vele werk bij de organisatie van al die activiteiten. Dit keer werd ook medewerking verleend door de dcp en het bestuur van de Pompe uit Wilp.

Na de opening werd er op een ludieke manier door middel van vier korte praatjes met beeld, de aandacht gevestigd op het uit te geven boek, dat begin volgend jaar verschijnt: gemeente Voorst 1818-2018, inkijkje in 200 jaar geschiedenis. Na een algemene inleiding volgden drie fragmenten uit de hoofdstukken bewoners, middenstand en infrastructuur. Daarna werden de aanwezigen opgeroepen toch vooral in te schrijven op het boek dat bij voorinschrijving €15 euro kost.

Samen met zijn dochter Jannie, onthulde de burgemeester de expositie van schilderijen en veel beschilderde gebruiksvoorwerpen van Gerrit Zwerenburg, de postbode uit Wilp, die in de Pompe stonden uitgestald. Van heinde en ver hadden de eigenaars hun bezitting beschikbaar gesteld voor deze bijzondere expositie. Een van de kleinzoons vertelde hoe hij vroeger met opa meeging de post rondbrengen. Ook de hoed van Gerrit, zijn schetsboek en zijn verfkisten waren te bewonderen.

Hij schilderde van alles: huizen en boerderijen, fazanten, koeien, kippen, bloemen en straatgezichten, op doek of op melkbussen, kolenkitten, granaathulzen en trommels. Gerrit overleed in 1983. De tentoonstelling trok het hele weekend veel bekijks.

Ook de oude dorpsfilm, de hoogwaterfilm en de film over de drumband van Crescendo trokken veel belangstelling. De aparte filmzaal in het dorpshuis was steeds goed bezet. Bovendien was er nog een expositie van oude foto’s uit Wilp en lagen er op de leestafel plakboeken met allerhande knipsels van Wilp. Nostaligische mokken met afbeeldingen uit alle kernen waren tegen een klein prijsje te koop. Het laatste historisch weekend in de Pompe werd zondagmiddag muzikaal besloten met een optreden van popkoor Break Out.

Naast dorpshuis de Pompe stond de zaterdag in het teken van De Lathmer. In het kasteel was een mini- expositie ingericht over de Lathmer. Er werd een film vertoond van interviews met oud-medewerkers, er was een korte lezing over de historie van het landgoed en zijn bewoners. ’s Middags was er onder leiding van dr. Lucia Albers (Albers Adviezen Historische parken) een wandeling door de historische tuinen met bijzondere bomen, waaronder een ‘samengestelde’.
Zondag stond de voormalige Coöperatieve Stoomzuivelfabriek volop in de belangstelling. Ook hier was een expositie ingericht met oude foto’s en filmmateriaal. Er kwamen onder meer veel oud-werknemers een kijkje nemenin het gebouw: het draaide uit op een heuse reünie.

woensdag 5 december

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws