Hoogwater

In de winter en het begin van de lente bestaat er een grotere kans op hoogwater op de Nederlandse rivieren en langs de kust. De Rijn en de Maas moeten namelijk in deze periode meer regenwater en bij invallende dooi ook veel smeltwater afvoeren dan in andere seizoenen.

Ook is er in deze tijd van het jaar meer kans op storm waardoor het water langs onze kust en op de grote meren kan worden opgestuwd. Onze dijken en kades zijn daarop berekend. Toch zijn Rijkswaterstaat en de waterschappen extra alert.

Meten en beheren

Rijkswaterstaat meet nauwgezet hoeveel water er door de rivieren stroomt en hoe hoog dat water staat langs de kust en op de grote meren. Naast metingen worden met behulp van modellen ook verwachtingen opgesteld. De verwachtingen van de waterstanden en -afvoeren en op de rivieren en waterhoogtes langs de kust baseren we op weersverwachtingen, neerslaggegevens en de waterhoogtes van de rivieren in Duitsland, België en Zwitserland.

Binnen Nederland werkt Rijkswaterstaat nauw samen met andere waterbeheerders, zoals waterschappen, gemeentes en provincies. Waterkeringen (dijken, dammen, duinen en kades) beschermen ons tegen het hoge water vanuit de zee, op de grote rivieren en het IJssel- en Markermeer.

De ijssel had afgelopen weekend haar hoogste stand en sommige delen van d e uiterwaarden waren onder gelopen. Ook kwam een stormdepressie nog bij ons op bezoek op d zondag met rukwinden die bij ons tot 85km per uur uithaalden. En in de avond de nodige pittige regenbuien die 20mm rgen gaven.

Deze week nog meer regen in de ochtend droog maar in de middag ging het regegen bij een maximumtmeperatuur van 6 graden.

Vrijdag zon en wolken bij 6 graden.

Zaterdag eerst zon maar na de middag gaan de waterkranen weer open met eerst buien en later regen bij dan weer een temperatuur van 11 graden.

Zondag een onvervalste regen dag. Met een antiwinterse temperatuur van 10 graden.

De regenmeter kan zondagavond wel weer 46 mm regenwater noteren.

Mark Wolvenne

Terwolde

woensdag 12 februari

Deel dit bericht