Scholieren lopen warm voor Techniekdag

Twello- Basisscholieren kregen afgelopen vrijdag een uitgelezen kans om zich te laten voorlichten over de talloze mogelijkheden die de hedendaagse techniek als toekomstig vak te bieden heeft. Tijdens deze dag heeft de schooljeugd op verschillende manieren kennisgemaakt met de wereld van de techniek. Dit is dé promotiedag voor technische opleidingen en beroepen voor de jeugd in de regio. De organisatie was wederom in handen van de Rotary Club Voorst, in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Allerlei activiteiten

Jongeren konden ervaren hoe leuk techniek is. Opleidingen en bedrijven presenteerden die dag doe-activiteiten. De verschillende technische sectoren zijn op de kijk- en doedag op een uitdagende en speelse manier voor het voetlicht gebracht door zo’n 20 bedrijven. Kinderen konden bijvoorbeeld ontwerpen maken op de computer, proefjes doen, met robots spelen, schilderen en met diverse apparaten en machines werken. De nieuwste technologische ontwikkelingen waren te zien, de toepassingen van techniek in allerlei sectoren. Aan de Techniekdag werd deelgenomen door 270 leerlingen van de Voorster basisscholen.

Toekomst

Jongeren enthousiast maken voor techniek en voor het kiezen van een technisch beroep is het doel van de Techniekweek en –dag. Deze evenementen moeten er mede voor zorgen dat jongeren vroeg(er) in aanraking komen met techniek. Ook is het van belang hun ouders én leerkrachten te laten ervaren dat werken in de techniek een goede toekomst biedt.

Een tekort aan (technische) vakmensen speelt al enkele jaren, de roep om meer jongeren op te leiden voor het bedrijfsleven wordt steeds luider. Ook bij het lager onderwijs is men ervan overtuigd dat een goede opleiding in de toekomst grote kansen biedt bij het vinden van een goede baan.

De dag van de techniek in Twello is een traditie geworden waarin scholen en bedrijfsleven met groot enthousiasme elkaar vinden. Zoals gebruikelijk kwamen de groepen 6 en 7 op het sportcomplex van SV Twello bijeen om te ervaren wat de technische bedrijven in het dagelijkse leven presteren. Tevens werd er volop de gelegenheid gegeven om zelf de handen uit de mouwen te steken, te experimenteren, zelf iets te maken of te onderzoeken. Veel jongeren kwamen deze dag er achter dat de techniek onnoemelijk veel mogelijkheden biedt in het bedrijfsleven. Het hedendaagse bestaan kan niet meer zonder techniek, dus een goed geschoolde technicus is (vrijwel) zeker van een baan. Technici komt men overal tegen, zij zijn te vinden in de bouw, fabrieken, woninginrichting, onderhoud van cv-ketels, maar ook overal waar computers worden toegepast.

woensdag 6 juni

Deel dit bericht

NETSCHRIJVEN

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je deadline van je column nadert. Dit is mijn laatste krantencolumn van 2017 en zonder melancholisch te neuzelen, het was me nogal een jaartje. Ik nam vorig jaar oktober ontslag, begon voor mijzelf en had in mijn kop dat ik ofwel cabaretière ofwel columnist wilde worden. Dat laatste leek me voor iedereen het beste en in maart begon ik met schrijven voor het Voorster Nieuws. Eng? Doodeng!

Ik ben fan van cabaret en van één persoon in het bijzonder. Na een voorstelling van mijn grote held Youp van ’t Hek had ik de eer hem te ontmoeten. We hebben afgesproken dat hij het kunstje van de oudejaarsconference nog twee keer flikt zodat hij de tien keer aan kan tikken en dat ik dan het stokje overneem. Om dat gegeven hebben we ons die avond al de ballen uit onze broeken gelachen. Ik heb diezelfde avond lang met Youp mogen praten. In een bar, met veel bier en goeie grappen. Hij vond mijn columns leuk, zei ‘ie. Een paar dagen later mailde hij dat hij er meerdere had gelezen. Technische foutjes. Meer schrijven. Maar één tip die hij me dagen later mailde zal ik nooit vergeten: hou je humor, blijf scherp en ga nooit of te nimmer netjes, politiek correct en keurig schrijven. Rens, word géén netschrijver.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als het wel in je hoofd zit maar je de woorden niet vinden kan. De hele dag door draait mijn hoofd als een soort carrousel rondjes, van grap naar beeldspraak naar bruggetje naar clou. Mensen vinden dat ik wel gezellig in het leven sta, maar dat komt omdat alles wat ik zie of hoor één grote cabaretshow is. Wij mensen zijn een raar ras. We menen het vaak niet zo slecht maar we pakken dingen af en toe zo verdomde verrot aan. De enige remedie is om het leven met een dikke pollepel zout te nemen. En te lachen. Je te verwonderen en ons kapot te brullen om onszelf. We zijn allemaal een beetje Trump. Die denken het heel goed te weten, maar ondertussen als een kleuter-oempaloempa staan te scanderen. Vaak als het wel in mijn hoofd zit maar ik de woorden niet gevonden krijg, wacht ik net zo lang totdat mijn uiterste deadline nadert. U weet dat niet, maar dat is voor mij op zondagavond, 23.59 uur. En dat is verdomd spannend bier drinken in de kroeg op zaterdagavond, kan ik vertellen. En het perfecte moment? Dat komt nooit.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn. Je met man en macht grappen bij elkaar grabbelt die leuk zijn om te lezen en belangrijker: met juist gekozen woorden. Ik kreeg afgelopen november mijn allereerste haatmail. Volkomen terecht. Ik roep dingen en dat vindt men ofwel om te grinniken, ofwel bloedirritant. Kan ik inkomen. De grap was alleen dat het commentaar over één van mijn best geschreven columns ging. Met fluwelen handschoentjes gekozen woorden met af en toe wat scherpte en een snufje peper. Ik had gebouwd en gegrinnikt, gefoeterd en geklungeld… Maar uiteindelijk stond ‘ie: de perfecte column. Maar de hater vond het verschrikkelijk. En dát, dat vond ik dan weer verschrikkelijk.

Ik wil u als lezer bedanken. Voor het feit dat u de tijd neemt even te gaan zitten en mijn woorden rijmelarij tot u neemt. Zonder lezers zijn columns nutteloos. Dan is zweten met een blanco vel en een dreigende cursor nutteloos. Dan is schrijven nutteloos. Ik wil u bedanken voor het feit dat u me haat of juist guitig vindt. Ik wens u een fantastisch kerstfeest. Dat er maar vele katers mogen heersen op de 27e. Dat de hele gemeente Voorst slingerend over de wegen rijdt, nog nahikkend en lallend van de rode wijn. Ik wens u een nog fantastischer nieuwjaar, met hetzelfde kater recept voor 2 januari.

Maar het allermeest wens ik u een hagelwit document, met een schitterend, flikkerend cursorstreepje. Doe de dingen die je al zo lang in je kop had. Doe de dingen die vragen om gedaan te worden. Het document en de cursor zijn er. Het is aan jou welke grappen je maakt. Word geen netschrijver. Wacht niet te lang tot je deadline. Want de perfecte column? Die bestaat niet.

RK

www.renskekruitbosch.nl

‘Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn.’

woensdag 20 december

Deel dit bericht

Voorst 200 jaar voor en door Voorsternaren

Regio- Nieuwjaarsdag wordt een feest door en voor Voorsternaren, dus u wordt uitgenodigd dit mee vieren. De hele happening krijgt steeds meer vorm. De werkgroep is van mening dat het beslist iets anders dan anders wordt. Oud en Nieuw en toekomst gaan elkaar ontmoeten op 1 januari, vanzelfsprekend zijn kinderen ook van harte welkom om deze bijzondere dag mee te vieren. Er is op diverse plekken wat te doen, rondom de Dorpskerk, restaurant Swinkels en het oude gemeentehuis wordt als ‘feestterrein’ bestempeld. Vanaf zondag 10 december zal het oude gemeentehuis sfeervol aangekleed worden, zo zal er o.a. op het dak in grote letters ‘200 jaar Voorst’ komen te staan. Vanaf Swinkels naar het oude gemeente huis zal de straat sfeervol versierd worden. Maré Elizen en stichting Dorpsverfraaiing dragen hier aan bij. Ook de ouderen worden niet vergeten op 1 januari. Voor hen is er aparte ruimte gereserveerd in restaurant Swinkels en zal er een hapje en drankje worden geserveerd.

Heeft u iets leuks te laten zien of te melden? Iets wat al b.v. 100 jaar oud is, of zo nieuw dat u er over wilt vertellen? Iets waar een ander geen weet van heeft? Dan nodigen wij u graag uit op 1 januari. Heeft u een speciale lekkernij of een “kunstje” wat niemand anders kan en bent u een Voorsternaar? Kom gezellig langs.

De werkgroep 200 jaar Voorst is op zoek naar vrijwilligers

Wie kan er een paar uurtjes helpen op nieuwjaarsdag ? Het zal variëren van stoelen klaar zetten, koffie en thee schenken, verkeer regelen etc. Wellicht ten overvloede: op 1 januari 1818 is de gemeente Voorst getekend en dat gaan we precies op 1 januari 2018 nog eens feestelijk overdoen. Het zal echt de moeite waard zijn om langs te komen. Op 27 december verschijnt er een jubileum krant met het volledige programma. Wel alvast noteren in uw agenda.

woensdag 6 december

Deel dit bericht

Uniek buurtonderzoek door studenten: Jong ontmoet oud!

Twello- Bent u 75 jaar of ouder? Studenten vinden het leuk om langs te komen voor een gezellig praatje!

Sinds enige tijd werken studenten van het ROC Aventus in Apeldoorn mee binnen het Buurtsportcoach project ‘Langer Vitaal, Veilig, Meedoen!’ van Mens en Welzijn Voorst. Binnen dit project gaan zij een buurtonderzoek uitvoeren onder alle 75 plussers in een bepaald gedeelte van Twello. Dit doen zij middels een enquête die bij de 75 plusser thuis wordt afgenomen. De vragen die gesteld worden gaan onder andere over vitaliteit, sociale activiteiten, een voorzieningencheck en vrijwilligerswerk. Iedereen die hiervoor in aanmerking komt heeft hierover een brief ontvangen.

Vanaf 6 december 2017 zijn de studenten iedere woensdagmiddag tussen 13.30-16.00 uur ergens in Twello te vinden om de enquêtes af te nemen. Voor vragen en/of informatie over het project kunt u terecht bij Gerran Protzman, Buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst. Hij is telefonisch of per mail te bereiken via: 0571-277941 of g.protzman@mensenwelzijn.nl.

U kunt het project ook volgen via de website en Social Media-kanalen van zowel Mens en Welzijn Voorst en Voorst Actief.

woensdag 29 november

Deel dit bericht

Inzameling oude metalen voor Vakantie Speelweek Klarenbeek

Klarenbeek- Al vele jaren worden er in het dorp Klarenbeek en omgeving oude metalen ingezameld. Met de opbrengsten van deze acties heeft het actiecomité, inzameling oude metalen, al vele goede doelen in Klarenbeek financieel kunnen ondersteunen.

Sinds januari 2016 waren de opbrengsten van de oude metalen voor Het Hertenkamp.Deze actie werd op 30 september afgesloten met een grote inzameldag, waar ruim 60 vrijwilligers aan deelnamen.

Door de vele enthousiaste vrijwilligers, maar ook de bijdrage van de sponsoren en de vele oude metalen die door de bewoners van in-en buiten het dorp Klarenbeek zijn ingeleverd, werd het een zeer geslaagde dag.

De opbrengst van deze dag bedroeg € 10914,19. Hiermee werd de inzameling voor Het Hertenkamp afgesloten.

Het actiecomité heeft in overleg met de Vakantie Speelweek besloten om met de opbrengst van de eerstvolgende inzameling, hen financieel te ondersteunen.

De Vakantie Speelweek Klarenbeek vermaakt tijdens de zomervakantie, in de week voorafgaand aan de Klarenbeekse Kermis, ruim 200 leerlingen van de basisscholen met allerlei activiteiten.

Deze groep werkt met ± 50 vrijwilligers. Naast de gebruikelijke onkosten hebben ze dringend behoefte aan een nieuwe tent; de grote oude tent is aan vervanging toe.

Inleveradres

Bij de familie Brugman, Polveensweg 25 staat permanent een container waar de oude metalen en dergelijke ingeleverd kunnen worden.

Als men niet in de gelegenheid bent de spullen zelf te brengen, geef het comité een seintje en zij halen deze graag op.

Materialen

Wat kan er ingeleverd worden:

• Metalen: ijzer, lood, zink, aluminium, koper, gereedschap, elektromotoren en fietsen(zo mogelijk zonder banden)

• Witgoed: zoals wasmachines, drogers en vaatwassers

• Accu’s en elektriciteitskabels.

Vanwege de koelgassen kunnen géén koelkasten, diepvriezers en televisies ingeleverd worden.

woensdag 15 november

Deel dit bericht

Crescendo toverde de Dorpskerk Wilp vol

Wilp- De belangstelling voor het concert van muziekvereniging Crescendo, afgelopen zaterdag in de Dorpskerk, was overweldigend. Crescendo had een speciale avond in het teken van betovering, licht en magie. Tovenaarsleerling en goochelaar Jan Kosters en tovenaar Andre de Jong hebben zo’n 180 mensen vermaakt met hun magische toverkunsten. Een groot aantal kinderen werden beloond met een diploma. Via getoonde silhouetten kon iedereen zien en horen hoe de tovenaar zijn drankjes brouwde. Bij binnenkomst werd iedereen ontvangen door harpiste Lotte de Jong. Er hingen tekeningen en er waren pompoenen met lichtjes op de tafels gezet. Zowel de tekeningen als ook de pompoenen waren door leerlingen van basisschool de Hagewinde gemaakt. Door de leuke samenwerking met de Hagewinde stond de muziek al een paar weken op het schoolprogramma.

Jubilaris

De workshops die gegeven werden door Crescendo heeft veel leuks gebracht. Het is mooi om te zien hoe kinderen verbonden raken door de muziek . De leerlingen van de workshop mochten aan het eind van de avond op een instrument meespelen met het nummer `A Kind of Magic`. De allerkleinsten hadden op school een eigen instrumentje gemaakt en mochten meedoen met het nummer `Als ik kon toveren`. Tussen door werd er nog voor Jubilaris Wiel Smits een speldje uit de grote hoed getoverd voor 50 jaar muzikant zijn. Geheel in stijl van de avond te blijven speelde Crescendo nummers uit de Magie films zoals Harry Potter, The Wizard of Oz, Lord Of The Rings en Alice In Wonderland. Na afloop konden alle kinderen het drankje van de tovenaar proeven en kregen ze een lampion met lichtje mee naar huis. Crescendo kan terug kijken op een mooi project en muzikale avond.

woensdag 15 november, foto door Max Photography

Deel dit bericht

Bestuurdersevent: Vitale vereniging

Tijdens de Nationale Sport Week organiseert de gemeente Voorst (Team Voorst Actief) in samenwerking met de Sportraad Voorst 3.0 op donderdagavond 14 september het bestuurdersevent ‘Vitale Vereniging’.

Hoe maken we van een vereniging een vitale vereniging die op de toekomst en omgeving is gericht? Thema’s als gezondheid, duurzaamheid en een veilig sportklimaat zijn ook voor uw vereniging interessant. Deze avond is tevens een mooie gelegenheid om te netwerken.

Alle besturen/commissies van sport- en beweegaanbieders zijn van harte welkom in de horeca afdeling van SV Twello op Sportpark Zuiderlaan. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Het belooft een inspirerend en interactief programma te worden die u niet mag missen. Uiteraard zijn er geen kosten verbonden aan dit event.

Presentaties

Team Fit geeft een presentatie over ‘Rendement met de gezonde sportkantine’ waarbij VHC Twello als ambassadeur het goede voorbeeld is van de gezonde sportkantine in de gemeente Voorst.De energieadviseur van het energieloket gemeente Voorst licht de stimuleringslening duurzaamheid toe. De NOC*NSF verzorgt een presentatie over ‘een veilig sportklimaat’ en de Verklaring Omtrent Gedrag.

Na deze presentaties is er de mogelijkheid om een kort bezoek te brengen aan het nieuwe clubgebouw VHC Twello met hun gezonde sportkantine. In de horeca afdeling van SV Twello is er gelegenheid om kennis en kunde te delen met ervaringsdeskundigen op bovenstaande thema’s en sluiten we af met een netwerkborrel.

Informatiemarkt

Gedurende de gehele avond is er een informatiemarkt. Kramen met een aanbod van gezonde producten, brochures en vakspecialisten van onder andere: Jeugdsportfonds, Onze Clubkracht, Horesca Lieferink, JOGG, De Koepel.

Gezondheid: Wij gaan voor beter!

Dat sport en bewegen gezond is weet iedereen, waarom is de omgeving waarin we bewegen dat dan nog niet altijd? Hierin vinden Horesca Lieferink en Jongeren Op Gezond Gewicht Voorst (JOGG) elkaar. Horesca Lieferink is als leverancier al jaren actief in het verenigingsleven binnen de gemeente Voorst. Horesca Lieferink draagt graag haar steentje bij aan een gezonde omgeving en helpt verenigingen op weg naar een gezonde sportkantine.

Als samenwerkingspartner van JOGG Voorst wordt er deze avond door de gemeente Voorst een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Horesca Lieferink. Samen hebben wij tot doel een gezonder aanbod te realiseren in de Voorster kantines en clubhuizen.

Vragen

Op de website www.voorstactief.nl staat het programma van deze avond.

Mocht u vragen hebben over dit event neemt u dan gerust contact op met Ingrid de Croon, beleidsadviseur sport gemeente Voorst, i.decroon@voorst.nl.

woensdag 6 september

Deel dit bericht

Lezingen bij Volkssterrenwacht

BUSSLOO.- Bij de Volksterrenwacht in Bussloo zijn deze maand weer een aantal interessante lezingen. Zo geeft Alex Scholten, op vrijdag 15 november, uitleg over de maanlanding met de Apollo 12. Afgelopen zomer was er veel aandacht voor het jubileum van de maanlanding van de Apollo 11. In november 1969 vond met de Apollo 12 de tweede maanlanding plaats, maar wie kent nog de namen van deze astronauten? Alex Scholten blikt terug op deze vlucht, 50 jaar geleden.

Op vrijdag 22 november geeft Joris Robijn uitleg over navigatie in de ruimtevaart. We zijn tegenwoordig gewend eenvoudig te navigeren op aarde met apparatuur die gebruik maakt van GPS. Maar hoe ging dat bij de Apollo-missies naar de maan en hoe navigeert de Mars 2020 rover? Joris Robijn is voor de hobby actief bij een voetbalteam met autonome robots die ook navigatie nodig hebben en geen GPS kunnen gebruiken. Hij behandelt enkele navigatietechnieken uit verleden en heden.

Wie alles wil weten over planetoïden kan op vrijdag 29 november de lezing van Alex Scholten bijwonen. Momenteel worden twee planetoïden van dichtbij onderzocht. De Japanse ruimtesonde Hayabusa draait om de planetoïde Ryugu en de Amerikaanse Osiris-REX bestudeert Beppu. Beide missies maken niet alleen foto’s, maar nemen ook bodemmonsters die teruggebracht zullen worden naar de aarde. Alle aangekondigde lezingen beginnen om 20.00 uur. De Volkssterrenwacht is vanaf 19.30 uur geopend. De toegangsprijs voor volwassenen is 5 euro, kinderen t/m 14 jaar betalen de helft van dit bedrag. Meer informatie is te vinden op: www.volkssterrenwachtbussloo.nl

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Inschrijving Kennedymars Klarenbeek geopend

KLARENBEEK.- Reeds vanaf 1 oktober is het mogelijk om online in te schrijven voor de Kennedymars in Klarenbeek welke op 20 en 21 maart 2020 voor de achtste keer wordt georganiseerd. Uit het hele land lopen de aanmeldingen reeds binnen. Van de mensen die zich tot op heden hebben ingeschreven komt ongeveer de helft voor het eerst naar de tocht in Klarenbeek. De ander helft heeft de weg al eerder gevonden naar de mooie omgeving van de Veluwe en het IJsellandschap waar de verschillende wandellussen door zullen voeren. Het centrale middelpunt is MFC Klarenbeek waar vanuit de tochten zullen vertrekken en aankomen. De Kennedymars organisatie is vanaf 2020 volledig in handen van SC Klarenbeek. Wel zullen nog een heel aantal vrijwilligers van WS78, die voorheen verantwoordelijk was voor de organisatie, hun steentje bijdragen aan dit evenement. De te wandelen afstanden zijn 110 km (Lang Distans Walk), 80 km (Kennedymars), 60 km, 40 km, 20 km (Nacht van Klarenbeek). Voor deze nachttochten kan worden aangemeld op scklarenbeek.nl/kennedymars . Verder zijn er de 40 km, 20 km en 10 km dagtochten (Rondje Klarenbeek). Hiervoor inschrijven kan op de dag zelf. Alle informatie op de site van SC Klarenbeek

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Jaarvergadering

NIJBROEK.- Op 11 december is er de gebruikelijke jaarvergadering van de IJsclub Nijbroek Vooruit in dorpshuis de Arend te Nijbroek aanvang 20.00 uur. Alle leden zijn van harte welkom op deze vergadering. Wij zijn nog op zoek naar nieuwe bestuursleden dus meld je aan.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Hatha Yoga: ook voor jou

TWELLO.- In de zaal klinkt rustige muziek, het licht is gedimd. Een groepje dames is onder begeleiding van docente Yvonne Stegeman bezig met een Hatha Yoga-les. Na een korte warming-up zijn ze begonnen met de Hatha Yoga-oefeningen. Deze worden ook wel asana’s genoemd. Het tempo is rustig en de oefeningen kunnen op verschillende niveaus worden gedaan. Daarom is Hatha Yoga heel geschikt voor beginnende yoga-beoefenaars. Stretchen, ontspannen en de juiste houding, dat zijn de dingen waar Yvonne op let. In het laatste deel van de les is het tijd om te relaxen. Met fijne ademhalings- en ontspanningsoefeningen komt er een einde aan het uur Hatha Yoga. Heb jij ook zin gekregen om mee te doen? Iedere vrijdagochtend van 09.00 – 10.00 uur ben je van harte welkom in de Spiegelzaal van het Kulturhus in Twello. Aanmelden kan via www.voorwaartstwello.nl/gymnastiek/contact/ of mail naar info.gymnastiekvoorwaarts@gmail.com.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Uitvoering van Zang en Toneel in Welsum

WELSUM- Wilt U een avond volop amusement en heerlijk genieten met een volle lach, kom dan naar Welsum in het Dorpshuis de “Bongerd”. Na het succesvolle 140 jarig jubileum in september jl. organiseert Zang en Toneelvereniging “Harmonie” de traditionele uitvoering op zaterdag 23 november. De avond wordt geopend met een optreden van het koor onder leiding van dirigent Carien Duursema uit Wijhe. Sinds 2012 is Carien de dirigent van de ”Harmonie”. Vanwege het drukke Jubileumjaar heeft voornoemde dirigent met heel veel energie en passie, favoriete zangnummers van ieder jaar bewerkt en een prachtige medley gevormd, deze unieke combinatie zal bij het publiek vast in de smaak vallen. De talentvolle Hannah Koetsier ondersteund het koor met de piano.

Na het zangconcert zal de toneelgroep van de “Harmonie” de plattelandskomedie de ”Bok en de Sik” ten tonele brengen, geschreven door Herman Thole. Regisseur Harold Kiesbrink heeft de juiste personen op de goede plek gezet en er mooie typetjes van gemaakt. Het verhaal speelt zich af in het dorpscafé “t Zeupie” waar Albert Pringel en z`n vrouw Mien de zaak runnen. Rare taferelen spelen zich af in het cafeetje, met de regelmaat van de klok komen de dorpsbewoners hun zegje doen. Kort samen gevat alle ingrediënten zijn aanwezig om een leuke avond te beleven. Gerrie Bijsterbosch is als vanouds de souffleur. Het toneel is zoals gewoonlijk weer verzorgd door de spelers. De grime wordt verzorgd door Grime-Atelier Bessels. Joke en Geert komen al ruim veertig jaar met veel plezier naar Welsum om de spelers te voorzien van snorren, baarden en pruiken. In de meeste gevallen onherkenbaar en volgens het publiek verrassend. In de pauze wordt de traditionele verloting gehouden met prachtige prijzen. Na afloop is er gelegenheid om gezellig met elkaar na te genieten onder het genot van een drankje. Aanvang 19.30 uur. Vrijdag 22 november bent U in de gelegenheid om de generale repetitie van het toneelstuk bij te wonen. Aanvang 20.00 uur.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Gelderse Landdag

Een dag vol geschiedenis, verdieping, inspiratie, kennis delen en kennismaken met als thema Oost/West.

NIJMEGEN.- Op vrijdag 15 november 2019 vindt de tweede Gelderse Landdag plaats in Theater De Lindenberg in Nijmegen. Het thema van deze editie is Oost/West. Het doel van de Gelderse Landdag is een brede groep historisch geïnteresseerden met elkaar in contact te brengen, zoals academici, conservatoren en archeologen, studenten, amateuronderzoekers en actieve leden van historische verenigingen. Kortom, de Gelderse Landdag is een dag voor iedereen die zich bezighoudt met de geschiedenis van Gelderland. Er zijn nog tickets verkrijgbaar.

Programma

Het ochtendprogramma start om 11:00 uur en is gevuld met interessante lezingen en sprankelende performances. Verhalenverteller Onias Landveld brengt het thema Oost/West tot leven. Hoogleraar Johan Oosterman geeft een wervelend college over middeleeuws Gelre en hoogleraar Dolly Verhoeven geeft een uniek kijkje achter de schermen van het boekproject Verhaal van Gelderland. Tussen de lezingen door geven verschillende kunstenaars een mini-performance waarin zij geschiedenisscripties vertalen naar muziek, dans of poëzie.

In de middag maakt het publiek zelf een keuze uit tal van activiteiten. Lees mensen in plaats van boeken bij de Human Library of bezoek de mini-colleges. Wie liever de omgeving verkent, kan zich door een gids laten rondleiden in de Valkhofbunker of de kapel in het Valkhofpark. U kunt er ook voor kiezen om mee te discussiëren over samenwerken in het gesprek over het Valkhofkwartier.

Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs

De afgelopen maanden heeft de jury en het publiek zich gebogen over de 29 inzendingen voor de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs 2019. Tijdens de Gelderse Landdag zal er een einde aan de spanning komen, want zowel de Gouden Gelderse Roos Juryprijs als de Gouden Gelderse Roos Publieksprijs zullen hier uitgereikt worden door gedeputeerde Peter Drenth. Zangeres Marieke van Ruitenbeek zal de winnaars muzikaal onthullen.

Tickets

Een ticket kost € 15,- en is te verkrijgen via gelderselanddag.nl.

Studenten kunnen een studententicket voor € 5, – kopen. Dit ticket is geldig op vertoon van een studentenkaart.

Meer over de Gelderse Landdag

Met het thema Oost/West is de Gelderse Landdag tevens het startpunt van de voorbereidingen voor het grote Gelderse Erfgoedfestival in oktober 2020 in lijn met het thema van De Maand van de Geschiedenis van datzelfde jaar. De Gelderse Landdag is een gezamenlijk project van Erfgoed Gelderland en de Radboud Universiteit (Leerstoel Gelderse Geschiedenis). De Landdag wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nijmegen, de provincie Gelderland en het RadboudFonds.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Op de fiets? Even niets…

TWELLO- Bellen, whatsappen of muziek luisteren terwijl je fietst. "Moet kunnen toch!" "Ík kan dat wel tegelijkertijd!" Of... valt dat tegen en zitten er toch ook risico's aan vast?

Leerlingen uit groep 7 en 8 van RKBS Martinus uit Twello hebben op dinsdag 5 november een gastles gehad van Veilig Verkeer Nederland over het gebruik van de smartphone op de fiets. Zien, leren en ervaren was het motto van de les. Het resultaat: leerlingen zijn zich meer bewust van de risico’s van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer. Tijdens de gastles hebben de leerlingen met elkaar gediscussieerd hoe ze kunnen voorkomen dat ze onderweg door hun mobiel worden afgeleid. Bijvoorbeeld door het geluid van de mobiel uit te zetten of de mobiel gewoon in de tas te laten. Voor het beluisteren van muziek vonden veel kinderen het een goed idee om van tevoren een playlist te maken en ervoor zorgen dat je het verkeer nog goed kunt horen. Ook je oren heb je namelijk hard nodig in het verkeer. Gaat je mobiel toch nog over, als je op de fiets zit, dan kan je natuurlijk ook gewoon afstappen. Na afloop van de lessen ondertekenden leerlingen een poster waarin ze aangeven hun mobiel in de zak te houden in het verkeer. Ook spoten enkele leerlingen een MONO-tag op de stoep bij de fietsenstallingen om iedereen bij school aan het denken te zetten.

Op de fiets? Even niets… is een lesprogramma van Veilig Verkeer Nederland, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Voorst en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland (ROV Oost-Nederland). ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel de partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengen ze de juiste partners bij elkaar en initiëren ze projecten. Zij richten zich daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. De ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Beeldende kunstenaars exposeerden in Bethel

DE VECHT.- De beeldend kunstenaars Heleen Lenderink (schilderes uit Terwolde) en Ibo Jonkers (fotograaf uit de Hoven, Deventer) hebben met succes hun eerste stappen gezet op het pad van exposeren van eigen werk en de daaraan gekoppelde verkoop van hun kunst aan liefhebbers en/of bewonderaars. Hun vernissage ging van start onder de slogan “Kleurrijke reis naar het verleden”. Zij hadden daarbij niet te klagen over de door hen gekozen accommodatie en ambiance. Zij toonden hun kunst in de op zich al kunstig verbouwde kapel Bethel in De Vecht. De locatie is als geen ander geschikt voor alle vormen van de schone kunsten. Vooral de lichtinval op een stralende dag als zondag jl. gaf aan bijna ieder werk een uitzonderlijk perspectief. En de ambiance werd natuurlijk vooral gevormd doordat velen de weg naar Bethel hadden weten te vinden, waardoor veel sporen samen kwamen. Natuurlijk, de uitstraling van de getoonde kunstwerken, de sfeer van het unieke gebouw, maar vooral ook de gemoedelijkheid die de vele bezoekers meebrachten. Het bijzonder kleurrijke palet die beide kunstenaars in hun werken ten toon spreiden viel daarbij, gesteld tegenover de minstens zo kleurrijke bezoekers nauwelijks meer op.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Prins Franciscus d’n urste en prinses Brigitte nieuw prinsenpaar in Vrogge Reuiers Darp

DE VECHT/VROGGE REUIERS DARP-. Zaterdagavond 2 november is het nieuwe prinselijk paar van het Vrogge Reuiers Darp bekend gemaakt. Na een daverende opening met een polonaise maakte Prins Dolle de 1e en Prinses Mirjam door een loting bekend wie er mag regeren tijdens jeugdcarnaval: Prins Sam (Lagerweij) , Prinses Lente (Grondel), Adjudant Loes (Overvelde) en de jeugdraad zullen voorop gaan tijdens jeugdcarnaval. Dit was tevens de laatste officiële handeling van Prins Dolle de 1e. Voorzitter Robin Smit dankte aftredend raadslid en bestuursleden Michel Molnár en Frans Leerkes voor hun bewezen diensten tijdens het carnaval en overige activiteiten van de vereniging, in het Vrogge Reuiers Darp. De afvoer commissie had een Vechts doelgebied in elkaar geknutseld waarmee Prins Dolle de 1e en Prinses Mirjam werden afgevoerd. Rond de klok van 22.11 uur kwam een priester de zaal binnen om de carnavalsvierders in te wijden voor het aankomend carnavals seizoen met wijwater, na enkele vragen van adjudant Roberto kwam er een etalagepop voorzien van stewardess kleding op het podium te voorschijn en maakte de priester ‘Michiel van Zuilen’ bekend dat hij aankomend jaar gaat regeren over het Vrogge Reuiers Darp als Franciscus d’n urste, heerser over het Vrogge Reuiers Darp en over alle narren en narrinnen , Grootvorst van de Vechtse landerijen met centrum de Kerkstraat , bij gestaan door Prinses Brigitte (die via een satelliet verbinding op de hoogte werd gehouden van de plechtigheden). Na het officiële gedeelte werd er in de zaal samen met de gastverenigingen,

CV de Neutenkrakers , CV de Lollebroeken , CV Pampus en overige carnavallisten volop feest gevierd onder begeleiding van DJ Pepper.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Verkoop afgeschreven media in bibliotheek Twello

TWELLO.- In de bibliotheek in Twello begint vanaf zaterdag 23 november de verkoop van afgeschreven media die door de Boekenvrienden georganiseerd wordt.

Er is weer een groot en gevarieerd aanbod. Naast romans, informatieve boeken, tijdschriften, strips en dvd’s voor volwassenen zijn er ook boeken/dvd’s voor de jeugd. Uiteraard mogen de prentenboeken voor de kleuters en strips en informatieve boeken voor kinderen tot 15 jaar niet ontbreken. De Boekenmarkt is geopend van 11.00 uur tot 14.00 uur. Donateurs van de Boekenvrienden, kunnen op vertoon van hun lidmaatschapskaart, al tussen 10.00 uur – 11.00 uur terecht.

Zie ook www.bibliotheekbrummenvoorst.nl

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Bewegend leren op CBS De Oase

TWELLO.- Afgelopen vrijdag vond de leesles van groep 3 op het schoolplein plaats. Bewegend leren heeft namelijk een positieve invloed op de hersenactiviteit en daardoor ook op de leerprestaties. Over het hele plein hingen allemaal opdrachtkaarten. De kinderen kregen allemaal een kaartje met een nummer. Vervolgens moesten ze op zoek naar de juiste kaart en de bijbehorende opdracht lezen. De opdrachten bestonden uit het lezen van een verhaaltje, het uitvoeren van een opdracht zoals: spring 7 keer zoals een kikker of een woord schrijven met bijvoorbeeld de letter p. De betrokkenheid en het plezier was enorm. Bewegend leren doen we graag op De Oase.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

50-jarig jubileum Bonhof BV te Wilp

WILP ACHTERHOEK- Bonhof BV vierde van 31 oktober tot 2 november jl. haar 50-jarig jubileum. Ruim 2000 bezoekers bekeken vol bewondering en enthousiasme de 2 locaties van het bedrijf aan de Zonnenbergstraat 46 en 36. Op woensdagmiddag 30 oktober nodigde de grondlegger van het bedrijf, de 82-jarige Wim Bonhof, bekenden uit om samen met hen deze mijlpaal te vieren onder de noemer ‘oude-jongens-krentenbrood’. Hij verwachtte eerst 60 personen maar uiteindelijk kwamen er 280. Er werd een diavoorstelling gegeven over het boerenleven van 50 tot 100 jaar terug aangevuld met inspirerende spreuken. Allemaal erg herkenbaar voor de aanwezigen. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje.

Gezellig gesprek met veel uitleg

In een van de kantoren van het in april 2019 in gebruik genomen pand op de hoek Zonnenbergstraat / Tienmorgen vertellen Wim en Henri Bonhof, werknemers Geert Wagemans en Elsbeth Boerkamp vol passie over het bedrijf. Wim vertelt over het begin, Henri over het verloop en de werknemers benadrukken de geweldige werksfeer.

Wim werd geen timmerman

Wim Bonhof werd in 1937 geboren als boerenzoon aan de Zonnenbergstraat. Het bedrijf van vader bestond uit 12 koeien. Ergens in het weiland tussen de koeien stelde vader de 12-jarige Wim de vraag: “Wat wil je worden?” Het antwoord van Wim was: “timmerman”. Waarop vader geschrokken reageerde:”timmerman”? Het timmerbedrijf in de regio had al vier werknemers. Meer dan genoeg. Een onverstandige keus, werk zou er niet te vinden zijn. Wim: “Ik luisterde altijd naar mijn vader, het was een geweldige man, dus besloot ik geen timmerman te worden, maar boer.” Na het verlaten van de lagere school ging de 12-jarige Wim daarom naar de landbouwschool. Waarna hij ging werken op de ouderlijke boerderij.

Tractor met mankementen

Op het naastgelegen boerenbedrijf kwam een tractor. Wim: “Ik stelde vader voor er ook één te kopen.” Voor vader was dit echter een veel te grote uitgave. Toch werd er na enige tijd besloten een oude tractor aan te schaffen.

De tractor was oud en dat betekende regelmatig mankementen. Lastig voor het bedrijf, maar interessant voor Wim. Hij kreeg interesse in het repareren. Regelmatig ging hij naar een bedrijf in Apeldoorn om onderdelen voor de reparatie te kopen. Alvorens huiswaarts te keren gaf hij zijn ogen de kost in het bedrijf en hielp de monteurs door materialen aan te geven.

Zijn hulp werd daar zo gewaardeerd dat hij als 16-jarige gevraagd werd er te komen werken. Hij moest echter wel geschoold worden. Daarvoor moest Wim naar Deventer. Wim: “Heel apart, de theorielessen werden gegeven in een café.” De praktijk leerde hij in drie maanden op de praktijkschool in Slootdorp.

Na een paar jaar verliet Wim het bedrijf in Apeldoorn. De opgedane kennis m.b.t. hooipersen, combines en tractoren bezorgden hem op 25-jarige leeftijd een baan als monteur bij Brinkman en Niemeijer. Wim: “Ik heb daar ruim vijf jaar gewerkt, er waren wrijvingen met de baas. Dat was niet zo vreemd, we waren beiden enigszins eigenwijs.”

Wim één van de eerste ZZP-ers

Gelukkig voor Wim had zijn schoonmoeder een ruimte van 3 bij 4 meter aan de Molenallee te Wilp. Aldaar startte hij zijn “eenmanszaakje”. Wim begon met handel drijven, tractoren werden gerepareerd en verkocht. Wim: “De buren van mijn schoonmoeder waren niet blij met mijn handel. De ruimte werd te klein en ik parkeerde de tractoren aan de straat voor hun huizen.” Verhuizen van het bedrijfje werd noodzakelijk. In de Zonnenbergstraat bij het ouderlijk huis van Wim had vader 2 hectare grond. Ideaal om daar de zaak verder voort te zetten.

Illegaal begin aan de Zonnenbergstraat

Op een zaterdag in januari 1971 besloot de toen 32-jarige Wim aldaar een Romney loods (ronde loods) te plaatsen. Wim: “Op een zaterdag want dan waren er geen ambtenaren in de buurt.” Stiekem dus, Wim had namelijk niet de vereiste vergunning aangevraagd. Er kwam protest van de gemeente, een ambtenaar kwam de boel opmeten. Na enige bemiddeling mocht de hal blijven staan. Het bedrijf groeide. Wim nam personeel in dienst. Een tweede Romney loods werd achter de eerste gebouwd. Toen deze loods ook te klein werd, werd er een hal overheen gebouwd. Wim:” Zo kon het werk in de loods doorgaan.”

Henri verbaasde Wim aan de keukentafel

Toen Wim, 20 jaar geleden, aan de keukentafel vertelde dat er een vacature kwam op de magazijn afdeling, reageerde Henri met “Dat wil ik wel gaan doen.” Wim was verbaasd. Henri had namelijk een opleiding elektrotechniek gevolgd en was werkzaam in de datanetwerken bij Croon, een elektrotechnisch bedrijf in Apeldoorn.

Henri vertelt: “Ik dacht dat magazijnwerk is wel iets voor mij. Ik hield daarnaast ook wel van handelen. Ik vroeg pa natuurlijk wel: “ Wat ga ik verdienen?” Als antwoord kreeg ik, dat komt wel goed. En als twintiger ging ik met dit antwoord akkoord.”

Naast het werk in het magazijn stortte Henri zich op de automatisering binnen het bedrijf.

Overname besluit. “Ik kon niet meer mee”

Wim: “Vroeger repareerde ik tractoren met een schroevendraaier en een waterpomptang. De toegepaste elektronica vergde steeds meer specifiekere kennis. Wim: “Ik kon niet meer mee.”Toen zijn zonen Eric en Henri 17 jaar geleden aangaven het bedrijf over te willen nemen besloot Wim het stokje aan hen over te dragen.

Tien jaar later gaf Eric aan zich liever volledig bezig te houden met acquisitie en verkoop van niet agrarisch materieel als hoogwerkers, heftrucks, minigravers etc.

Henri verzekerde zijn vader door te willen gaan met ondersteuning van zijn vrouw Marloes.

Geen “Nee” verkopen

De huidige winkel is spontaan ontstaan. Wim: “Regelmatig werd er gevraagd naar onderdelen, die volgens de koper nergens te verkrijgen waren. “Nee” verkopen kenden we toen al niet. Ik vond het altijd wel ergens in Nederland.”

Naast deze winkel (huidige oppervlakte inmiddels 800 m2) is Bonhof lang geleden ook begonnen met het leveren van een paar stukken ijzer en diverse laswerkzaamheden. Decennia’s lang heeft Bonhof werkzaamheden verricht bij de VAR (nu Attero). Complete grote installaties zijn daar opgebouwd. Deze activiteiten zijn in al die jaren uitgegroeid tot een aparte BV (Metaaltechniek- en machinebouw) waar circa 25 medewerkers werkzaam zijn.

Daarnaast is door diverse overnames in de landbouw-, verhuur- en constructiebranche het bedrijf steeds verder gegroeid. Door hun eigen verhuurvloot van circa 150 machines en gereedschappen kunnen ze snel schakelen bij calamiteiten bij klanten.

De variatie van al deze activiteiten hebben als voordeel een stuk cross-selling en aan de andere kant een stuk risicospreiding.

Werknemers blijven of komen terug

Maar alles valt en staat met een goed personeelsbestand. Momenteel staan er circa 60 werknemers op de loonlijst. Daarnaast worden er permanent mensen ingehuurd. Werknemer van het eerste uur Geert Wagemans vroeg op jonge leeftijd Wim of hij bij hem mocht komen werken. Wim gaf een duidelijk antwoord: “Eerst de school afmaken.” Scholing is ook nu nog belangrijk. Continu wordt er geïnvesteerd in scholing om op de hoogte te blijven van alle nieuwe technieken en wet- en regelgeving. Geert is al 47 jaar in dienst bij Bonhof. Weggaan heeft hij nooit overwogen. Als je eenmaal bij Bonhof werkt, ga je niet meer weg. Henri vertelt dat er nauwelijks verloop is in werknemers.Velen werken er al meer dan 12 ½ jaar of 25 jaar en er zijn er zelfs 2 die er al meer dan 40 jaar werken. Geert voegt daaraan toe:” Er zijn werknemers weggegaan, maar die waren snel weer terug.” Elsbeth verklaart dit met de volgende woorden: “De familie Bonhof is super sociaal. Dat maakt dat hier door de 60 werknemers met veel plezier gewerkt wordt.

Henri: “Het bijzondere van ons bedrijf is dat er met de klant wordt meegedacht en dat we samen met de klant op zoek gaan naar een oplossing tot beider tevredenheid. Dat maakt ons bedrijf zo uniek en het zorgt ervoor dat we nagenoeg altijd voldoende in het werk zitten. Daarnaast is het indrukwekkend om te zien welke projecten en reparaties er worden gerealiseerd door deze mensen.”

Wim beaamt dit met de woorden: “Ik ben ervan onder de indruk.”

Het bedrijf Bonhof

Henri en Wim typeren hun bedrijf: “De eer van het bedrijf komt de hele groep werknemers toe, in het bedrijf zijn we samen één.” Geert en Elsbeth voegen daaraan toe: “Standaard werk is niet goed genoeg, specialisaties en maatwerk maken het bedrijf uniek. Niet alleen in Nederland maar ook ver daarbuiten.”

woensdag 13 november

Deel dit bericht

CCW wint ruim in Vilsteren

WILP.- Zondagmiddag in de ‘verre’ uitwedstrijd naar en tegen Vilsteren, gevolgd door wel twaalf supporters, behaalde CCW een ruime en zeker verdiende overwinning. Al in de tweede minuut kreeg Mark Wolters een goede kans om de ploeg op voorsprong te zetten, nadat een verre inworp van Frank van de Linde door de gehele verdediging werd gemist kon hij vrij inkoppen maar zijn inzet ging op wonderbaarlijke manier naast het doel. Direct hierna was het de thuisclub die een goede kans kreeg en deze inzet belande op de lat. CCW werd hierna de veel beter voetballende ploeg, kreeg hier ook alle ruimte voor de thuisclub, creëerde ook echt wel een aantal 300% kansen, maar vergat het zich zelf makkelijk te maken vandaag. Toch was het zo halverwege de eerste helft wel raak, na weer een verre inworp van Frank v.d. Linde viel de bal voor de voeten van Mark Wolters en nu wist hij wel raad met de geboden mogelijkheid, 0-1. Nadat zoals reeds gemeld de ene mooie kans na de andere onbenut bleef was het vijf minuten voor rust Bjorn Hendriks die goed de diepte in werd gestuurd, de keeper goed uitspeelde en de 0-2 kon binnen schuiven, dit werd tevens de ruststand en dat was gezien de kansen maar een magere afspiegeling van de 1e helft. Na de thee startte de thuisclub wat furieuzer en duurde het toch zo’n tienminuten alvorens CCW wat onder die druk vandaan kwam en het weer door kon gaan wat het voor de rust ook deed en dat was bij vlagen echt aardig voetbal, maar zich zelf maar moeizaam belonen. Na zo’n twintig minuten was het zo ongeveer de kleinste man van het veld, Luuk Jansen, die uit een hoekschop van de overigens ongelukkig spelende Bart Keurhorst op de goede plaats stond en de 0-3 kon binnen knikken. Kort hierna kon de thuisploeg iets terug doen toen het een overigens terechte strafschop kreeg toegeworpen na ontzettend geklungel in de CCW achterhoede, dit cadeautje werd strak binnen geschoten. Even leek het erop dat de thuisclub wat meer aan zou dringen en maar toen een eigenlijk mislukte voorzet van Tim Alferink via paal, lat en keeper voor de voeten viel van Mark Wolters en deze de 1-4 binnen schoot was het verzet wel gebroken. Het slot akkoord wat doelpunten betreft kwam van invaller Koen ter Riele toen deze van zo’n twintig meter kon uithalen en hiermede de doelman van de thuisclub verraste en zodoende de 1-5 einduitslag kon deed bepalen. Uiteindelijk een goede overwinning die eigenlijk nog veel ruimer had moeten zijn. Volgende week een vrije zondag en dan de 24e november de thuiswedstrijd tegen Kon. UD, zo voetballend als vanmiddag en dan met iets scherpte in de afwerking zal dit een boeiende wedstrijd kunnen worden.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Verlies voor Voorwaarts

TWELLO.- Tevreden ben je natuurlijk nooit na een nederlaag, maar tweevoudig doelpuntenmaker van afgelopen zondag, Bruce Schotman zag ook lichtpuntjes in de wedstrijd. De Bataven uit Gendt, gewezen hoofdklasser was helaas nog een maatje te groot. Een 3-2 nederlaag was het gevolg.

Voorwaarts kwam na tien minuten op een vroege achterstand en kwam na 30 minuten goed terug in de wedstrijd. Het doelpunt, een voorzet van Luuk Grieving werd door Bruce Schotman in de verre hoek gekopt, 1-1.

Direct na rust was Voorwaarts niet bij de les en mochten de Bataven de tweede van de middag scoren, 1-2. Een slecht moment volgens Bruce, juist nu de verwachtingen in de rust positief waren. Bruce: “We blijven daarna wel goed voetballen, alleen creëerden we niet veel kansen.” De organisatie bij Voorwaarts stond, met een sterk acterende Nino Wattimena goed. De Bataven wisten weliswaar kansen te creëren, maar dan stond gelukkig de betrouwbare goalie Yoel Finke een doelpunt in de weg. Bruce: “We bleven hierdoor hoop houden op de gelijkmaker.” In de 82ste minuut werden deze intenties extra kracht bijgezet door Justus van Gijtenbeek en Nick Linthorst in te brengen. Dat sorteerde uiteindelijk niet het gewenste effect. De Bataven kon vlak voor tijd nog profiteren van de ruimte, 3-1.

Het slotakkoord was voor Voorwaarts. De prachtige volley van Bruce uit een snel genomen vrije trap van Nick Linthorst, zorgde voor een beter aanzien en een persoonlijk succesje voor de trefzekere spits, 3-2. Zijn vierde doelpunt van deze competitie. Bruce: “Het was helaas niet genoeg, maar wel gestreden tot het laatste moment.” De komende week is Voorwaarts vrij. Op zondag 24 november de kraker tegen FC Winterswijk aan de Laene. Beide teams hebben de punten hard nodig.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

SV Twello legt in eerste helft basis voor grote overwinning

Met de rust stond de stand nog 0-0. Dat mocht de thuisploeg zichzelf aanrekenen. Na vele mooie aanvallen werd er niet afgedrukt. Daarnaast had de thuisploeg ook wel zeker één strafschop verdiend. Helaas besliste scheidsrechter Thijs Eijkelkamp anders. Dit zelfs tot verbazing van tegenstander Apeldoornse Boys. Na de rust werd alles recht gezet.

De gasten uit Apeldoorn begonnen erg fel aan de wedstrijd. De eerste minuten dicteerden zij het spel totdat Frank de Croon in de 6de minuut op rechts opkwam en rakelings naast schoot. Hij had de smaak te pakken en twee minuten later kwam hij een teentje te kort om te scoren. Job Bruntink had een kans om te scoren, maar werd niet juist afgestopt. Strafschop dacht iedereen behalve de scheidsrechter. Nadat Yannick Gorter van heel dichtbij heel hoog overschoot en de kans had dé score op het scorebord te veranderen zag Job Bruntink niet veel later zijn schot rakelings naast gaan. Ook schoten van Edward Achtereekte en Max Smaal misten net het doel. In de 32ste minuut passeerde Job Bruntink veel spelers en zou 1-0 scoren. Hij werd van achteren aangetikt, maar weer geen strafschop tot verbazing van velen. Het wachten was op een doelpunt voor de thuisclub maar deze kwam er nog steeds niet. Als je zelf niet scoort dan is het wachten op….. Furkan Seheri schoot eerst nog hoog over bij een snelle counter en pal voor de rust ranselde Jay Koster een vrije trap van Rick van Loenen knap onder uit de hoek. Zo werd Apeldoornse Boys pal voor de rust een paar keer dreigend. Ruststand 0-0 en daar kon s v Twello nooit tevreden over zijn.

Na de rust startte de thuisploeg goed. Nog meer beweging en eerder de bal afspelend. In de 50ste minuut weer een snelle aanval van s v Twello. Joris Maalderink gaf de bal op maat aan Job Bruntink en eindelijk stond de dik verdiende 1-0 op het scorebord. Nadat Dylan Derksen even wat terugdeed was het weer de ploeg uit Twello die de touwtjes in handen nam. Job Bruntink had in de 52ste minuut moeten scoren maar speelde de bal iets te ver voor zich uit en zag keeper Jesse Windhouwer op het laatste moment redden. De ene mooie aanval na de andere golfde op het doel van Apeldoornse Boys af. Het tweede doelpunt kon gewoonweg niet uitblijven. In de 56ste minuut kwam de bal van de paal terug en Job Bruntink scoorde 2-0. De gasten probeerden wel wat terug te doen, maar achterin speelde Edward Achtereekte ijzersterk en op het middenveld was Jorden Roeterd dé man. In de 65ste minuut raakte de goed ingevallen Nicky Eekhuis de paal . Twee minuten later weer een uitstekende voorzet van hem en Cihan Ozer kon de bal zo in het doel lopen. Hierna kreeg sv Twello legio kansen. Pas een kwartier voor tijd werd het 4-0. Een gave voorzet van Job Bruntink op Cihan Ozer betekende dat het net weer bolde. Ruim 10 minuten later soleerde Job Bruntink dwars door de verdediging van Apeldoornse Boys en de 5-0 was een feit. Heel mooi was ook de 6-0. Een subtiel lobje van Cihan Ozer zorgde er voor. Een dik verdiende overwinning voor de ploeg van trainer Salim Ozer. Volgende week een inhaal weekend. Op 24 november moet s v Twello uit tegen Victoria Boys in Apeldoorn. Aanvang 14.00 uur.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Damesteam najaarskampioen 2019

TEUGE.- Vrijdag 1 november stond het damesteam van Teuge klaar om de titel: najaarskampioen in de wacht te slepen. In zes wedstrijden (uit en thuis) staat het team er zelfs zo goed voor, dat een gelijkspel al voldoende is om zich najaarskampioen te mogen noemen. Een boeiende strijd ontwikkelt zich en onze Teugse toppers stellen niet teleur. Gedecideerd wordt de tegenstander met vier nul naar huis gestuurd en is het kampioenschap een feit. Proficiat dames met dit prachtige resultaat. Tennisclub Teuge is trots op jullie. Het team, dat bestaat uit (op de foto van links naar rechts) Linda Kruitbosch, Merande Smit, Chantal Bobeldijk, Esther de Graaf en Ingrid Smit, zal worden bijgeschreven in het Ereregister der Teugse kampioenen. Op de foto het enthousiaste damesteam van tennisclub Teuge na het behalen van het kampioenschap. Coach Chantal vertelt met trots dat haar team de wedstrijden met passie, veel plezier en grote inzet hebben gespeeld en dat het team erg blij is met deze prijs. Wilt u meer weten over tennisclub Teuge, kijk dan eens op onze website: www.tennisclubteuge.nl of wordt volger op onze FB Pagina.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Sportschema week 46

Activia

Zaterdag 16 november

15.00 Eerb Boys 4 – Activia

Zondag 17 november

10.00 Loenermark 2 – Activia 2

10.30 Brummen 3 – Activia 3

11.00 Activia 4 – Voorwaarts 11

CCW ’16

Zaterdag 16 november

14.30 Columbia 2-CCW 2

14.00 CCW 3-Warnsveldse Boys 3

Zondag 17 november

10.00 CCW 2 – SHE 2

10.00 RDC 3 - CCW 3

Vrouwen

11.00 CCW 1 – Activia 1

13.00 CCW 2 – WWNA

Terwolde

Zondag 17 november

11.30 Terwolde 2 – TKA 3

09.30 Terwolde 3 – Helios 3

09.30 SHE VE1 – Terwolde VE1

Vrouwen

11.30 Terwolde 1 – Broekland 1

11.45 Overwetering 1 – Terwolde 2

Teuge

Zaterdag 16 november

12:30 Teuge 2 - Lunteren 2

14:30 Teuge 3 - Harfsen 2

15:00 Apeldoorn 11 - Teuge 4

14:30 Teuge 5 - Apeldoorn 9

Vrouwen

12:30 DVOV 1 - Teuge 1

Twello

Zaalvoetbal zuiderlaan

Vrijdag 15 november

19.30 Twello 3- Orderbos 2

20.30 Twello 5 – Colmschate 2

Elders

21.30 Apeldoorn 5 – Twello 1

22.30 Teuge 1 – Twello 2

Veldvoetbal

Vrouwen

19.30 Holten – Twello

19.50 Twello – Almen

20.10 Twello – Activia

Zaterdag 16 november

14.00 Twello 2–Beekbergen 2

Zondag 17 november

09.30 Voorwaarts 9 – Twello 2

10.00 Voorst 5 – Twello 3

10.00 Twello VE – TKA VE

VenL

Woensdag 13 november

Zaalvoetbal

Vrouwen

20:30 V en L 1-Futsal Apeldoorn 1

Zondag 17 november

10:00 V en L 2 - FC Jeugd 2

10:00 V en L 3 - Voorwaarts T 10

10:00 Eerbeekse Boys VE1 - V en L VE1

Voorst

Zondag 17 november:

10:00 Voorst 2 - Warnsv Boys 3

12:30 Loenermark 5 - Voorst 3

10:00 AGOVV 2 - Voorst 4

10:00 Voorst 5 - Twello 5

Voorwaarts

Donderdag 14 november

Voetbal

20.00 Voorwaarts T 2 – Groen-Wit 2

Volleybal Jachtlust

19.00 Voorwaarts DS3 – Dynamo DS5

19.00 Voorwaarts DS7 – Dros-Alterno DS10

21.00 Voorwaarts DS5 – Avior DS7

21.00 Voorwaarts HR1 – VV SOCII HR1

21.00 Voorwaarts HR2 – Heeten S HS2

Vrijdag 15 november

Zaalvoetbal Jachtlust

21.00 VW T 2/ADAS Groep – Groen-Wit 1

Zaterdag 16 november

Volleybal Jachtlust

15.00 Voorwaarts DS1 – WIK Steenderen DS1

17.30 Voorwaarts HS1 – Time-out ’75 HS1

Handbal Jachtlust

20.00 Voorwaarts DS4 – Brummen DS1

Zondag 17 november

Voetbal

09.30 Voorwaarts T 9 – Twello 2

09.30 Voorwaarts T VE1 – WWNA VW1

11.30 Voorwaarts T 5 - Schalkhaar 4

11.30 Voorwaarts T 4 – Juventa 2

11.30 Voorwaarts T 6 – Deventer 2

Handbal Jachtlust

15.15 Voorwaarts DS2 – Artemis DS2

15.25 Voorwaarts DS5 – Zwolle DS5

16.35 Voorwaarts DS3 – Dalfsen DS2

Maandag 18 november

Voorwaarts DMW1 – Schalkhaar DM

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Nieuwe sponsor Voorwaarts volleybal

TWELLO.- Dames 3 van Voorwaarts volleybal speelt sinds het begin van dit seizoen in prachtige nieuwe shirts. Deze nieuwe shirts zijn mogelijk gemaakt door Café de Hamer Twello. Sponsor Marieke van Norel (Café de Hamer) was bij de laatste thuiswedstrijd van dames 3 in de Jachtlust aanwezig om de nieuwe shirts te bewonderen en de dames natuurlijk aan te moedigen.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

50 jarig jubileum Tennisclub De Schaeck op 12 januari

TWELLO.- Tennisclub De Schaeck bestaat 12 januari 50 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met een receptie waarvoor de huidige leden, oud-leden, sponsoren en relaties van 14.00 uur tot 16.00 uur worden uitgenodigd op het tennispark de Schaeck aan het Schakerpad. Ontstaan van het park

In 1969 kocht de heer Heemskerk grond van de familie Van de Beld. Er werden drie tennisbanen aangelegd met daarbij een houten clubhuis. Zoon Jan verzorgde tennislessen en echtgenote Miny beheerde de bar. Het eerste jaar was een moeilijk jaar, aldus Miny. De Twellose bevolking bleef weg. Er werd vooral getennist door de “elite” van Twello, m.n. door de toenmalige artsen. Het ledenaantal trok aan toen deze artsen tennis als een uitstekende lichaamsbeweging gingen voorschrijven aan hun welvaartsbuikenbezittende patiënten, zoals te lezen valt in een krantenartikel uit deze tijd.

Oprichting van de tennisvereniging

In januari 1970 werd de tennisvereniging opgericht. Er werd meteen gestart met competitiespelen.

Het ledenaantal groeide naar 200. Niet iedereen speelde competitie en dat gaf nogal eens wrijving. Wie mochten er op de banen spelen, de wel of niet competitiespelende leden?

Geschiedenis van het park

In 1981 namen Jan en Miny het park van vader Heemskerk over. Het houten clubhuis werd afgebroken en vervangen door het huidige clubhuis. De ingemetselde steen met de namen van de kinderen van Jan en Miny memoriseert hieraan. Ook werd het aantal banen uitgebreid. De nieuwe eigenaren bouwden een huis naast het park. Zo kon Miny het “moeder” zijn, de belangrijkste rol toentertijd in haar leven, makkelijker combineren met haar werk op het park. Het clubhuis met barvrouw Miny zorgde voor gezelligheid na het tennissen. Het bordje achter de bar nodigde daarvoor uit “Nemen we er nog één, of gaan we heen?” En dat laatste ging door tot in uurtjes, die tegenwoordig niet toegestaan zijn. In 1991 werd het park om gezondheidsredenen verkocht aan Joop de Jonge.

Tennisclub eigenaar van het park

In 1993 verkocht Joop de Jonge het park aan de tennisclub.

Na aankoop werden meerdere commissies opgericht. Dit om het reilen en zeilen op alle fronten goed te doen verlopen. De commissies werden en worden ook nu nog bemand door vrijwilligers. Het ledenaantal groeide in die tijd tot zo’n 600 leden. Deze groei kwam mede door de prestaties van o.a. de Nederlandse spelers Haarhuis, Krajicek en Eltingh. Zij gaven bekendheid aan de sport.

Belangrijke renovatie

In 2017 renoveerden vrijwilligers het park. In het clubhuis werd de keuken vernieuwd. Buiten werd de afrastering en de bestrating aangepakt. De banen werden aangepast aan de KNLTB wedstrijdeisen. Met professionele hulp werden er 4 winterbanen aangelegd.

Spelen in de veilinghal

In de winter tennissen was tot het leggen van de winterbanen in 2017 op de Schaeck niet mogelijk.

Er werd uitgeweken naar de toen nog aanwezige veilinghal aan de Veilingstraat. Met vereende krachten waren hier twee tennisbanen aangelegd. Er werd gespeeld op asfalt, kleedkamers en douches waren niet aanwezig. Voor aanvang dienden de veilingkisten weggezet te worden. Als het buiten geregend of gesneeuwd had was de vloer zo glad dat de ballen bijna niet van de vele aanwezige aardappelen in veilinghal te onderscheiden waren. De natte ballen lieten ook hun sporen na op de muren, waardoor de vereniging dikwijls ter verantwoording werd geroepen.

Tennisclub nu

De club telt momenteel ruim 400 leden. Dhr Roerink vertelt dat de club actief en laagdrempelig is.

Competitiespelen is mogelijk voor jong tot oud. Er worden tennislessen gegeven.

Vijftig jarig jubileum op 12 januari

Voor dit jubileum worden de huidige leden, oud- leden, sponsoren en relaties uitgenodigd.

De organisatie stelt het ter beschikking stellen van foto’s, artikelen en anekdotes zeer op prijs.

Deze zullen tentoongesteld worden, waardoor het 50 jarige jubileum beleefd kan worden.

De receptie vindt plaats op 12 januari van 14.00 uur tot 16.00 uur op het tennispark aan het Schakerpad.

Aanmelden:

Aanmelden z.s.m. via jubileum@tcdeschaeck.nl

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Trias viert 45 jarig jubileum met black-light toernooi

TWELLO.- Afgelopen zaterdag is het 45-jarig jubileum van tafeltennisvereniging Trias wijze gevierd met een spectaculair black-light toernooi. Voorzitter Bas von Pickartz memoreerde bij aanvang van dit event aan de mooie historie van deze jonge en bruisende vereniging. 45 jaar geleden zijn de tafeltennisafdelingen van V&K, Teuge en Terwolde samengesmolten in het huidige Trias. Van kleuterschool via kippenhok is de vereniging beland in het huidige clubgebouw (Triaspant) beland waar wekelijks zo’n 100 leden een balletje slaan. In de hoogtijdagen is op eredivisieniveau gespeeld en zelfs eenmalig in Europees verband. De afgelopen tijd is de jeugdafdeling enorm gegroeid, dus wie weet wat de nabije toekomst weer in petto heeft. Door de activiteitencommissie was voor deze gelegenheid alle verlichting in het Triaspant tijdelijk van UV-lampen voorzien. Tezamen met de glow-in-the-dark elementen waarmee de deelnemers zich konden versieren en in de tafeltennisnetten was een fantastische sfeer gecreëerd. In poules kon jong en oud ondervinden dat de oog-hand coördinatie in deze ambiance een stuk moeilijker is dan normaal. Ballen die normaliter achteloos worden geretourneerd werden nu soms volledig gemist. Behalve het sportieve element was ook aan de catering gedacht middels overheerlijke kipsaté met stokbrood en patat. De wedstrijdspelers gaan zich nu weer richten op de laatste wedstrijden van de najaarscompetitie. Een aantal teams maakt nog kans op het kampioenschap en een paar teams gaan alles op alles zetten om zich te handhaven in de huidige klasse. Wil je een keer komen kijken of mee doen? Kom dan gerust eens binnen in het gezellige Triaspant (Stinzenlaan 89). Kinderen kunnen vrijblijvend een training meedoen op woensdag vanaf 17.30 uur en op vrijdag vanaf 16.30 uur. De senioren trainen op woensdagavond om 20.00 uur.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Go Ahead Eagles Onder-15 maakt zich op voor kampioensduel in Twello

TWELLO.- Go Ahead Eagles Onder-15 is nog maar één overwinning verwijderd van het kampioenschap in de Eerste Divisie-laag. Het team van O15-trainer Tristan Berghuis kan de titel aanstaande zaterdag definitief veilig stellen als het op sportpark Zuiderlaan in Twello wint van Quick Boys O15. De aftrap van het kampioensduel vindt plaats om 13:00 uur.

Afgelopen zaterdag slaagde Go Ahead Eagles Onder-15 er al in om promotie naar de Eerste Divisie-hoog te bewerkstelligen door met 1-2 te winnen bij Roda JC O15. Door de zege werd het gat naar de nummer drie op de ranglijst vergroot naar veertien punten met nog vier wedstrijden te gaan. De nummers één en twee op de ranglijst verzekeren zich van promotie.

Ook Go Ahead Eagles Onder-13 komt aanstaande zaterdag in actie op sportpark Zuiderlaan. Het jongste jeugdteam van de Go Ahead Eagles Voetbalopleiding neemt het op tegen hekkensluiter Spartaan ’20 O13. Het team van O13-trainer Jip Ellenbroek won afgelopen zaterdag met 0-1 bij FC Volendam O13. Door de zege behield Go Ahead Eagles Onder-13, dat de voorlaatste plaats op de ranglijst inneemt, aansluiting met Alphense Boys O13, dat met een voorsprong van twee punten op de veilige zesde positie staat. De wedstrijd Go Ahead Eagles O13 – Spartaan ’20 O13 begint om 11:00 uur.

De oudste twee jeugdteams van Go Ahead Eagles spelen aankomend weekeinde een uitwedstrijd in de Tweede Divisie A. Onder-19 gaat in Beverwijk op bezoek bij DEM O19, terwijl Onder-17 het in Friesland opneemt tegen Drachtster Boys O17.

Programma Go Ahead Eagles Voetbalopleiding

Zaterdag 16 november

Tweede Divisie A (15:00 uur, sportpark Adrichem, Beverwijk)

DEM O19 – Go Ahead Eagles O19

Tweede Divisie A (10:45 uur, sportpark Drachtster Bos, Drachten)

Drachtster Boys O17 – Go Ahead Eagles O17

Eerste Divisie-laag (13:00 uur, sportpark Zuiderlaan, Twello)

Go Ahead Eagles O15 – Quick Boys O15

Eerste Divisie-hoog (11:00 uur, sportpark Zuiderlaan, Twello)

Go Ahead Eagles O13 – Spartaan ’20 O13

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Westfriesland/SEW - Fit & Fun Voorwaarts

TWELLO.- Dit keer was onze tegenstander SEW. Een team wat al jaren eredivisie speelt. Al vroeg vertrokken we naar Wognum.Na een voorspoedige rit kwamen we aan in het regenachtige West-Friesland. Na het plakken van de nodige tapejes en een goede warming-up, was iedereen er klaar voor. Kirsten van dames 2 was ook mee als aanvulling, want helaas is nog steeds onze blessurebank flink bezet.

SEW wist als eerste te scoren maar al snel volgde er een score van Aniek. Ze kwam helemaal vrij op de cirkel en schot hard raak. SEW wist te scoren met schoten vanaf de opbouwrij, maar ook wij wisten datzelfde te doen. Na 15 minuten spelen in de eerste helft was de stand 8-8. Lisa en Daimy wisten de penals raak te gooien en aan onze kant wist Lieke een penal te stoppen. Het was de hele tijd stuivertje wisselen. Dan stonden wij met één punt voor en een paar minuten later SEW weer. Keyara en Sharin wisten vlak voor rust te scoren vanuit de hoek en zo gingen wij de kleedkamer in met een kleine voorsprong. Ruststand 14-15.

Ook in de tweede helft ging het lang gelijk op. Lisa kon scoren door een paar mooie passeer acties op de opbouw. Ook Merlin vanaf de cirkel die compleet in de houdgreep werd gehouden wist toch te scoren. Door slordige fouten aan onze kant en rare beslissingen van de scheidsrechters kwam SEW op voorsprong en gaven dit niet meer uit handen. Eindstand 27-25, helaas weer net niet. We hebben nu alle tegenstanders gehad, de eerste helft van het seizoen zit erop. Volgende week spelen we uit tegen V&L waar we thuis gelijk tegen hebben gespeeld. Om 19:30 begint de wedstrijd in Geleen.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Activia verliest bij titelkandidaat Epe

TWELLO.- Activia verwacht in de derde klasse geen makkelijke wedstrijden te spelen maar de uitwedstrijd bij titelkandidaat Epe was natuurlijk wel een heel lastige. De zonnige herfstmiddag leverde een aardige wedstrijd op waarin de Epe-spelers elkaar makkelijker vonden en ook veelal het initiatief hadden. Activia stelde hier in grote delen van de wedstrijd goed gegroepeerd en georganiseerd voetbal tegen over maar het was in balbezit vaak te slordig om de bal lang in het bezit te houden. Halverwege de eerste helft kwam de thuisploeg op voorsprong en hier ging een knappe individuele actie van de buitenspeler aan vooraf om de organisatie van Activia uit elkaar te spelen. Niet lang hierna kwam Activia weer op gelijke hoogte. Spits Michiel Mikkers legde de bal met het hoofd panklaar neer voor Bart Wippert die van dichtbij kon scoren. Een prettige ruststand van 1 – 1 leek nabij maar vlak voor rust viel toch de 2 – 1. Deze was vermijdbaar en kwam uit de omschakeling na balverlies diep op de helft van Epe.

In de tweede helft gebeurde er lange tijd niet veel. Epe had en kreeg veel de bal maar kwam niet tot veel uitgespeelde kansen hieruit. Activia bleef hierdoor in de wedstrijd en kreeg ook kansen; zelfs zonder de topscorer Mikkers die zich al vroeg in de tweede helft liet wisselen met lichte klachten. Wouter Hameka en Leroy Fernandes wisten de doelman van de thuisclub echter niet te passeren. Een kwartier voor tijd viel de 3 – 1 en 10 minuten later moest de prima spelende doelman Locht ook capituleren voor een vierde treffer. Al met al zeker een verdiende overwinning voor Epe; een leuke en jonge ploeg die door de overwinning vandaag de eerste periode voor zich opeiste. Activia heeft komend weekend vrijaf en mag het in de week erna op eigen veld opnemen tegen een andere hoogvlieger; Helios.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Verjaardag van 200 jarige Meere-orgel in de Dorpskerk

TWELLO.- Op donderdag 14 november 2019 viert het Meere-orgel van de Dorpskerk zijn verjaardag. Dan is het precies 200 jaar geleden dat in 1819 het orgel in gebruik genomen. Het instrument was een geschenk van Freule Coenradina Wilhelmina, Baronesse van Reede tot Parkeler, bewoonster van het gelijknamige landgoed ten noorden van Twello. Deze verjaardag zal gevierd worden op vrijdag 22 november met een bijeenkomst en een concert. De organist die avond is Henk Noordman, die bijna wekelijks het orgel bespeelt en het orgel van binnen en buiten kent.

Hij zal werken spelen die de bijzondere klanken van het bijzondere orgel laten horen. Ook zal er gelegenheid zijn om samen te zingen terwijl Henk Noordman de zang zal begeleiden op het orgel. Ook orgelmaker Reil zal aanwezig zijn om over het prachtige Meere-orgel te vertellen. Voor orgelliefhebbers zal het een interessante bijeenkomst worden. Naast genodigden zijn ook alle belangstellenden van harte welkom. De avond zal om 20.00 uur beginnen in de Dorpskerk aan de Dorpsstraat in Twello.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Samenzang door Nieuwsdienstkoor

WILP.- Traditiegetrouw organiseert het Nieuwsdienstkoor op zaterdagavond 14 december een samenzangdienst in de dorpskerk van Wilp.

Samen zingen in vrede, vriendschap en verbinding, op weg naar Kerst. Het nieuwsdienstkoor en solisten zingen samen met u en afzonderlijk prachtige liederen.

Dit alles onder leiding van Sandra de Bruin. Deze avond is de kerk vanaf 19.30 uur geopend en het concert begint om 20.00 uur. Kaarten voor deze avond kosten € 7,50 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen t/m 12 jaar.

U kunt de kaarten reserveren via: kerst2019ndk@ziggo.nl of via Joke Geltink tel: 0571-261540 of Jeanet Weijers tel: 06-21104723.

De kaarten zijn op de avond van het concert vóór 19.45 uur af te halen.

Graag gepast en contant betalen. Niet opgehaalde kaarten worden alsnog verkocht.

Bij de toegangsprijs is een kopje koffie/thee inbegrepen en na afloop is er de mogelijkheid om een glaasje glühwein te drinken.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Ontmoetingsdienst zondagavond in Nijbroek

NIJBROEK.- Komende zondag, 17 november, is er ’s avonds een ontmoetingsdienst; een laagdrempelige kerkdienst. Dominee Nobel zal toelichten hoeveel verschillende inzichten te halen zijn uit een deel van de brief van Paulus aan de Filippenzen. De dienst heeft als thema “Waarom moeilijk doen als het samen kan”. Zoals gebruikelijk bij de ontmoetingsdiensten is er volop gelegenheid om zelf te zingen en is er een koor om de dienst extra bijzonder te maken. Komende zondagavond is dat het mannen-ensemble Musicum Amicis uit Emst. De dienst begint om 19:00 uur in de Nicolaaskerk van Nijbroek. Na afloop is er gelegenheid om nog even na te praten onder het genot van een kopje koffie of thee.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Kinderboekpresentatie ‘Jaap Slingerschaap’

VOORST.- Op vrijdag 15 november vanaf 16.00 uur vindt in De Kapel aan de Enkweg 1 in Voorst de kinderboekpresentatie van Jaap Slingerschaap plaats. Naast de introductie van dit kinderboek zal tevens de Gele Verhalenbus aanwezig zijn om voor te lezen aan de kinderen. Kortom; een leuke middag voor jong en oud.

‘Jaap Slingerschaap’ gaat over een slingerschaap dat hoog in de bomen leeft en zwierig van tak naar tak slingert. Maar als hij ineens honger krijgt wordt hij slap en slungelig. Hij moet wat eten, maar lust niets van wat er in de bomen groeit. Kan iemand hem helpen te vinden wat hij wel eten wil? Het is een verhaal over uitproberen, volhouden en doorgaan tot je gevonden hebt wat je zoekt.

De makers, Thijs Brouwers en Erik Wiegers van Studio Wiegers uit Zutphen, zijn de afgelopen twee jaar in fases bezig geweest met de ontwikkeling van het boek. Daarbij schreven ze eigenzinnige teksten op een palet van fotografie en illustraties. Dat heeft een uniek eindresultaat opgeleverd. Zij laten het proces, de werkwijze en natuurlijk het eindresultaat graag aan je zien op 15 november.

Naast een hapje en een drankje voor jong en oud zal dus ook de Gele Verhalenbus er zijn om uit Jaap Slingerschaap en andere kinderboeken voor te lezen. Met behulp van een scherm in de bus, waarop de illustraties uit het boek te zien zijn, is dit voor ieder kind een belevenis.

Het boek zelf is tijdens de presentatie te koop voor de introductieprijs van €15,- i.p.v. €17,50. Kinderen en natuurlijk ook volwassenen zijn van harte welkom vanaf 16:00 uur.

Vooraf aanmelden via jaap@studiowiegers.nl is niet noodzakelijk, maar wordt gewaardeerd.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Opladen, ontspanning en herkenning voor mantelzorgers

TWELLO.- Mantelzorg is niet vanzelfsprekend, al kan het soms wel voelen alsof er geen andere optie is. Alle Voorstenaren die dag in, dag uit voor een familielid, vriend of buur zorgen kwamen zaterdag bij elkaar in De Fliert. Op het programma stond een dag van ontspannen samenzijn met een informele lunch, gevolgd door een scala aan workshops en een muzikale afsluiting met dank aan Cadenza Twello.

Continu ‘aan’

Een recordaantal van maar liefst 117 mantelzorgers meldde zich aan voor de jaarlijks terugkerende mantelzorgdag. In een overvolle aula praatten zij met elkaar bij tijdens de lunch verzorgd door Café De Hamer. Maar bovenal genoten zij van het vooruitzicht even een middagje voor zichzelf te hebben. Het zorgen doen zij allen met liefde, maar het continu ‘aan’ staan, is een flinke belasting waarvan een pauze zo nu en dan erg welkom is.

Workshops

Het middagprogramma bestond uit verschillende workshops naar keuze. Zo was er een groep die leerde hoe je een korte video maakt, een clubje dat van burgemeester Jos Penninx hoorde hoe zijn week er nou eigenlijk uitziet en een ander groepje nam een kijkje in Teuge bij ecologische gemeenschap Ecotribe. Er was voor elk wat wils en dat werd duidelijk gewaardeerd.

Mooie reacties

“Een middag waar ik echt iets van geleerd heb, veel nuttige tips gehad”, zegt een van de deelnemers na afloop van de workshop verhalen schrijven. “Heel interessant om eens te horen wat de burgemeester doet”, zegt een ander. “Een bloemstuk maken met hout, echt leuk om het resultaat gelijk thuis neer te kunnen zetten.” Een speciaal woordje van dank was er voor Annet Reimert van Mens en Welzijn Voorst. Als kartrekker van de mantelzorgdag wist zij ook dit jaar weer, samen met Rotaryclub Voorst, een mooi evenement neer te zetten.

Padaboem

De mannen van ensemble Padaboem van muziekvereniging Cadenza zorgden voor een verrassende muzikale afsluiting. “Wij maken popmuziek op allerlei slaginstrumenten”, leggen zij uit. “We treden in het hele land op en doen ook regelmatig mee aan wedstrijden en concoursen.”

Opgeladen huiswaarts

De mannen van Padaboem brachten de sfeer er lekker in en na het laatste praatje van mantelzorgers onderling, keerden zij allen met een opgeladen batterij én een fleurige cyclaam van Schoneveld Breeding weer richting huis. Klaar voor weer een nieuwe periode van liefdevolle zorg verlenen.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Let’s get Mad(doxs) @ de Kar!

KLARENBEEK.- Vrijdag 15 november komen the Maddoxs als vanouds de Kar weer op z’n kop zetten! De band is oorspronkelijk opgericht in 1964 en speelde veel rock ’n roll en blues. In de jaren ’66 tot ’70 waren the Maddoxs één van de populaire huisbands van de Kar.

Luc Messelink – zang en mondharmonica

Cees Terwel – sologitaar en saxofoon

Hans Lindeboom – slaggitaar en zang

Jos Dammers – drums

Reggy Keuter – basgitaar

Entree: Gratis

Tijd: 21:00

Adres: Zutphenseweg 17, 7382 AJ Klarenbeek

Vooraf al een hapje eten? Dat kan uiteraard! Reserveer telefonisch via 055- 3034303.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

‘Broodje’ Veluws College in finale

TWELLO.- Al sinds de in gebruikstelling van het nieuwe Veluws College gebouw aan de Veilingstraat in Twello is een groep ouders als vrijwilligers actief bij de vormgeving van het project ‘Gezonde School’. Onlangs is het predicaat Gezonde school uitgereikt en hangt er een keurmerk bij de ingang.

Een van de activiteiten die door de ouders is ontwikkeld, is het ontwerpen van een eigen broodje voor de gezonde kantine. In een competitie nemen veel leerlingen hieraan deel. Het winnende broodje wordt vervolgens opgenomen in het assortiment. Het winnende broodje 2019-2020 is ingestuurd naar de Gelderse sportfederatie, Koken met van Gelder. En zitten ze in de finale. De bedenker van dit broodje gaat met een vriendje en een aantal ouders naar deze finale op woensdag 20 november in Papendal.

woensdag 13 november

Deel dit bericht

Zonnepaneel, warmtepomp of isolatie?  Gratis energieadvies in de bibliotheek

Twello- Loopt uw cv-ketel op zijn laatste benen? Moet u dan een nieuwe ketel laten plaatsen, of toch overstappen op een warmtepomp? Woningeigenaren hebben veel vragen over de verduurzaming van hun huis. In de bibliotheek van Twello zijn komende maand elke vrijdag twee energiespecialisten aanwezig, die hierover gratis kunnen adviseren.

“Iedereen zit met vragen”, zegt energiecoach Gerrit Rutgers. Al bijna twee jaar komt hij geregeld bij mensen over de vloer om de situatie ter plekke te bekijken. “Je hebt mensen die zich heel goed hebben ingelezen, en veel van duurzame technieken weten, maar toch door de bomen het bos niet meer zien”, zegt hij. “En er zijn er ook bij die nog nauwelijks over verduurzaming hebben nagedacht.” Voorstenaren zijn over het algemeen mensen die best graag verduurzamen, zegt Rutgers. “Maar ze willen het wel graag terugverdienen. Ik kom er maar heel weinig tegen die zeggen: het maakt me niet uit wat het kost, als het maar duurzaam is.”

November is de maand van de leescampagne Nederland Leest. Dit jaar staat die in het teken van Duurzaamheid, ook in de bibliotheek van Twello. De lokale burger-energiecoöperatie EnergieRijk Voorst draagt hier een steentje aan bij en heeft ervoor gezorgd dat u op vrijdagmiddag 8, 15, 22 en 29 november (van 14.00 tot 16.30 uur) kunt binnenlopen met al uw vragen over het verduurzamen van uw woning.

Gerrit Rutgers of een van zijn collega-energiecoaches zit de komende vier weken samen met Ron Stet, energieadviseur bij de gemeente, voor u klaar. “De drempel is laag. Men kan gewoon langs komen voor een praatje.” Het is ter plekke mogelijk om alvast een eerste ‘digitale huisscan’ te maken, waarin globaal adviezen kunnen worden gegeven voor maatregelen die de bewoner kan nemen. Daarvoor is het wel handig als u uw energierekening meeneemt. “Voor een advies op maat moet ik of een collega-energiecoach toch langs komen. Dan bestuderen we de situatie ter plekke en maken we een warmtescan met een warmtecamera. Die geeft precies aan waar de woning beter geïsoleerd kan worden.”

Wie nog nooit een zonnepaneel in werking heeft gezien, kan ook langs komen, zegt Rutgers. “We hebben een zonnepaneel met een metertje er aan. Als je dan je hand voor het zonnepaneel houdt, zie je direct wat die schaduw doet met de opbrengst van het paneel. Leerzaam.”

In samenwerking EnergieRijk Voorst en de gemeente zijn er binnen de gemeente vijf energiecoaches en een energieadviseur actief. De energiecoaches zijn vrijwilligers en hebben een opleiding als energiecoach gevolgd. Zij zijn deskundig en hebben inmiddels ervaring met heel veel verschillende woningen. Vorige winter hebben zij 192 huishoudens bezocht en verder geholpen.

Wilt u een huisbezoek van een van de energiecoaches of een gesprek met de energieadviseur kijk op de website van www.energierijkvoorst.nl.

Met een warmtescan kan bepaald worden waarenergie weglekt.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

ZijActief de Vecht

De Vecht-

Op de ledenavond van 13 november heeft het bestuur Mevrouw Anneke Schep uitgenodigd.

Zij is trouwambtenaar bij de gemeente Raalte en verteld over haar bijzondere werk. Een hedendaags en enthousiast verhaal over alle ins en outs, die bij een trouwceremonie ter sprake komen. Een verhaal vol informatieve en smeuïge anekdotes, met humor verteld. Het wordt vast een leuke avond. We zien u graag. Locatie de Groot en de avond begint om 20.00 uur. Vooraf is er koffie en thee. Introducees zijn welkom. De kosten zijn € 4.00 voor leden en € 7.00 voor gasten. Incl. de drankjes. Zie ook onze website https://zijactief.de-vecht.nl voor informatie, verslagen en foto’s.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Terugblik op viering 80-jarig jubileum ZijActief de Vecht

De Vecht- 80 jaar ZijActief 80 jaar positief Onze vereniging, gezond en fit Nog steeds vol spirit Vrouwen samen met goede zin Vol vertrouwen de toekomst in

Woensdagavond 16 oktober ontvangt het (sinds kort weer volledig aangevulde) bestuur ons met koffie en gebak wat gedecoreerd is met het logo van ZijActief. Terwijl we hiervan genieten worden foto’s op de beamer getoond van de afgelopen jaren.

Het oudste bestuurslid opent de avond. In het kort vertelt ze hoe en wanneer de vereniging, die sinds de eeuwwisseling ZijActief heet is ontstaan. De drie O’s staan tot op de dag van vandaag nog steeds hoog in het vaandel.

Ontmoeting - Ontwikkeling – Ontspanning.

Op deze feestavond is natuurlijk voor Ontspanning gekozen.

Turbo Toos en Super Stien een cabaret duo, niet meer de jongsten, 65 en 75 jaar komen de zaal binnenrijden op een solex met moderne “vaginatie”. Hilarisch om te zien hoe deze twee zussen het podium beklimmen en ons iets vertellen over hun turbulente leven. Alles in het

Betuws dialect.

Super Stien en Turbo Toos het was geweldig, wat hebben we gelachen. Wie er niet was heeft beslist wat gemist.

Onder het genot van drankjes en hapjes is de avond zo voorbij.

Na afloop gaat een ieder met een lach de deur uit.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

“Zanglust” Empe geeft concert

Empe-

Op zaterdagmiddag 16 november geeft Dameskoor “Zanglust” Empe haar jaarlijkse uitvoering. Het koor, onder leiding van Jettie Ouwehand en aan de piano Tim van Buitenen, laat een luchtig repertoire horen onder meer een lied van Trijntje Oosterhuis, Vlieg met me mee, en het prachtige Piu non si trovano. Na de pauze, met verloting, zal het Cabaret Duo “Eén en Ander” uit Zelhem u vermaken met hilarische sketches en liedjes, dit alles in het dialect. De uitvoering wordt gehouden in ‘t Oortveld te Empe, aanvang 13.30 uur, entree € 6.

Wilt u een gezellige middag, kom dan zeker naar het koor luisteren en kijken naar het Cabaret Duo. Tevens is het koor op zoek naar een enthousiaste pianist(e) die ons koor, tegen vergoeding, op de donderdagavond en tijdens een concert zou willen begeleiden. Natuurlijk zijn dames die van zingen en gezelligheid houden ook van harte welkom. We repeteren iedere donderdagavond van 19.30 tot 21.30 uur in ‘t Oortveld. Kom gerust een donderdagavond kennis maken met het koor. Voor verdere info kunt u mailen met wilmabosvelt@hotmail.com

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Zondagse Zentangle workshop bij Kunstkring

Twello-

Op zondag 10 november geeft Miriam Gadovnik van 14.30 uur tot ca. 16.30 weer een creatieve workshop Zentangle. Dit doet zij in het atelier van de Kunstkring aan de Dorpsstraat 11 A in Twello. Op een ontspannen en creatieve manier ‘doedelt’ de deelnemer in zwart-wit een kunstwerk in elkaar. Inloop is om 14.00 uur. In de introductie vooraf leert u hoe Zentangling in zijn werk gaat.

In de workshop worden de stappen opgebouwd om uiteindelijk tot een georganiseerd geheel te komen. Het geheel duurt anderhalf tot twee uur. Zentangle (niet voor niets begint het woord met ZEN) is een meditatieve kunstvorm. Het is bedacht door twee Amerikanen, Rick Roberts en Maria Thomas. Rick was al jaren een boeddhistische monnik en Maria grafisch ontwerpster van lettertypes. Deze twee bijzondere mensen ontmoetten elkaar en werden verliefd. Hun inmiddels gecertificeerde methode wordt wereldwijd ingezet.

‘Zen-tangling’ is een soort ‘doedelen’, oorspronkelijk op papieren tegeltjes van 8 x 8 cm volgens min of meer vaste patronen. Het is pure ontspanning en als u het laatste streepje op papier hebt gezet, is het eindresultaat door de eenvoudige kleurstelling in zwart/wit, verrassend. Veel van deze patronen kunnen later weer tot een veel groter kunstwerk verwerkt worden. Na de workshop gaat u helemaal ZEN en met een kunstwerk naar huis.

Kosten: kost € 10,00 p.p. inclusief een fijnschrijver.

Opgave vooraf is verplicht i.v.m. beperkte ruimte via Miriam Gadovnik: 06 30350390.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Workshop portrettekenen bij de Kunstkring in Twello

Twello-

.- Op 19 en 26 november geeft Mientje Severin weer een workshop portrettekenen in de Kunstkring. Het atelier is in gebouw De Statenhoed aan de Dorpsstraat 11 a. De tijden zijn van 14.00 uur tot 16.30 uur. Portretkunstenaar Severin zal starten met wat theorie en het samen kijken naar wat voorbeelden. Daarna tekenen de deelnemers zelf twee portretten naar model met houtskool of krijt op papier.

Vooral goed kijken is hierbij de helft van het werk, benadrukt de docente. Tijdens het tekenen krijgt u aanwijzingen en de middag eindigt met een nabespreking.

Er kunnen maximum acht personen meedoen. Inschrijven is gewenst en graag vóór 13 november. Aanmelden kan zowel voor één als voor twee bijeenkomsten.

Data: 19 en/of 26 november

Tijd: 14.00-16.30 uur

Plaats: Kunstkring Voorst, Dorpsstraat 11a Twello

Kosten: €15 p.p., inclusief materiaal, exclusief modellengeld. Brengt er iemand een model mee, dan zijn er geen extra kosten aan verbonden en anders komt er ca. 5 euro bij.

Opgave via mientjeseverin@hotmail.com

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Vuurwerkshow tijdens jaarwisseling

De Worp-

De gemeente Deventer trekt 25.000 euro uit om tijdens de komende jaarwisseling een grote vuurwerkshow te organiseren. Het spektakel komt aan de zijde van de Worp, naast de Wilhelminabrug. De gemeente heeft een vergunning voor de vuurwerkshow aangevraagd bij de provincie Overijssel. Volgens Deventer zijn eventuele natuurwaarden geen probleem voor de vuurwerkshow. De landtong, waar de show moet worden gehouden, ligt buiten het beschermde Natura2000-gebied langs de IJssel. Het stukje aan de IJssel tussen IJsselhotel en Wilhelminabrug is gekozen omdat vanaf de Welle (binnenstad) het vuurwerk dan ook goed te zien is. Het is de eerste keer dat Deventer kiest voor een centrale professionele vuurwerkshow. De achterliggende gedachte hierbij is dat bewoners zelf minder of geen vuurwerk afsteken tijdens de komende jaarwisseling. Hiermee zou de overlast in de woonwijken ook minder moeten zijn.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Vrouwen van Nu, afdeling Twello

Twello-

U wordt van harte uitgenodigd op onze kerstavond van 16 december in Brasserie Restaurant Korderijnk, Stationsstraat 31, Twello. Telefoon 0571271851. Aanvang 19.30 uur. Op deze avond vertelt de heer Gery Groot Zwaaftink het voor iedereen bekende kerstverhaal “A Christmas Carol” van Charles Dickens. De gierige vrek Scrooge, krijgt in de kerstnacht bezoek van de geest van zijn overleden compagnon Marley. Deze waarschuwt hem nadrukkelijk “Verbeter je leven”. Om Scrooge te helpen stuurt hij hem drie geesten, die van het verleden, heden en toekomstige kerstfeest. Dit maakt een diepe indruk op de oude man en hij wordt een ander mens. Het is niet alleen de boodschap van vrede en liefde tussen mensen, het is vooral ook de briljante manier waarop Dickens aangeeft hoe we elkaar die boodschap kunnen doorgeven.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Optreden Twells Vergiet

Twello-

Het Twellose hotel-restaurant Taverne aan de HW Iordensweg ruimt op 16 november haar restaurant leeg om plaats te maken voor het optreden van de plaatselijke band. Vorig jaar hebben we in het cafégedeelte gespeeld en dat doen we nu dus weer. Dat is voor de band gaaf om te doen en uit de reacties van verleden jaar op te maken, ook leuk voor het publiek. We zijn de 16e gelukkig op volle sterkte. Dus Suzet uit Texel is er ook bij. Een lange set-list met de nodige variatie hebben we in elkaar geknutseld. Rock, blues, country, een stukje Nederlandstalig, enz., enz., van alles komt voorbij. De toegang is gratis en als je op tijd komt, dan heb je de meeste kans op een fijne plek. We beginnen rond de klok van negen uur, spelen drie sets en trekken de stekkers uit de versterkers omstreeks twaalf uur/half één. En wat het Nederlands elftal betreft, hebben we Ronald Koeman nog ff gebeld.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Parkinson cafe Deventer

DEVENTER.- Zorggroep Solis, locatie Topzorg- en Revalidatiecentrum PW Janssen, Hermelijn 2, 7423 EJ Deventer-Colmschate Parkinson Café Deventer is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met Parkinson(ismen), hun partners, familieleden, mantelzorgers en belangstellenden. Iedereen is welkom. In een ontspannen sfeer worden er diverse onderwerpen besproken of wordt er een (re)creatief programma aangeboden. Naast het uitwisselen van informatie en ervaringen kunt u in het Parkinson Café ook contact leggen met lotgenoten. Graag nodigen wij u uit voor de bijeenkomst van Parkinson Café Deventer op

woensdag 13 november 2019

Hermien Oudenampsen, hoofd dagbehandeling bij het PW Janssen in Deventer-Colmschate samen met

Annie Jager-van Asselt, senior begeleider en Marloes Roetert-Steenbruggen, senior begeleider individueel bij de dagbesteding van Interakt Contour in Raalte.

Deze dames gaan ons informatie geven over dagbehandeling en dagbesteding en gaan ons laten zien en horen wat er op de dagbesteding gemaakt kan worden.

In de maand december zal er geen bijeenkomst zijn in Deventer en vanaf 1-1-2020 worden de bijeenkomsten op een andere locatie gehouden.

Tijdstip: 14.30 uur tot 16.30 uur met inloop vanaf 14.00 uur.

Meer informatie: Annie Overmars-Groen, coördinator.

Telefoon 06-10863396 en e-mail info@parkinsoncafedeventer.nl

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Twentse Humor In Twello TWENTE PLAT ZATERDAG 23 NOVEMBER IN KULTURHUS JACHTLUST

Twello-

Twente heeft al jarenlang een naam op te houden als het om de dialecthumor gaat. Toppers als De Wierdense Revue, Gait Oet`t Klooster en Naats Oet Hengel brachten door de jaren heen het publiek in vervoering met onvergetelijke conferences en aanstekelijke theatervoorstellingen.

En wat is het dan heerlijk, dat het gezelschap Twente Plat nu alweer ruim 40 jaar lang deze prachtige Twentse humor in ere houdt volgens de allerbeste tradities van hun illustere voorgangers. De voorstellingen van de groep zijn dan ook een feest voor de lachspieren.

Ook in het seizoen 2019/ 2020 brengt Twente Plat weer een gloednieuwe voorstelling, waarin alle ingrediënten terug te vinden zijn, die de Twentse humor zo aanstekelijk maakt. Heerlijke conferences, prachtige liedjes en sprankelende sketches worden aaneen geregen tot een bont programma, waarin de gulle lach voorop staat. Twente Plat is, evenals z`n voorgangers, keigoed in het neerzetten van dolkomische typetjes en in het nieuwe programma passeren dan ook een aantal bijzondere figuren de revue. Zoals de hartsvriendinnen Aaltje & Trijntje, die het opnieuw in het vet krijgen met hun mannen. En Mans de beveiliger, die alweer het Binnenhof onveilig maakt. En natuurlijk ook Hendurk & Geessie, die heerlijke anekdotes ophalen uit hun geboorte dorp. Daarnaast staan de vier leden van de groep hun mannetje als het om de muziek gaat. De aanstekelijke liedjes in het programma worden live begeleidt op een grote verscheidenheid aan instrumenten.

Twente Plat speelt opnieuw een oergezellig, onvergetelijk en avondvullend programma, waar het zeer goed toeven is. Op Zaterdag 23 November komt de groep in Kulturhus Jachtlust, Jachtlustplein 11, Twello, telefoon 0571 276502. De entreekaarten voor dit heerlijke avondje uit kosten slechts E 12,50 per persoon en zijn nu al in voorverkoop verkrijgbaar bij Kulturhus Jachtlust. Aanvang van de voorstelling is 20.00 uur. Telefonisch reserveren kan ook. Bel dan met De Reserveerlijn onder nummer 074 3841718 en Uw kaarten liggen op de avond zelf voor U klaar aan de kassa. (geen extra kosten)/

Haast U met de aanschaf van Uw kaarten, want de belangstelling is groot.

Kijk ook eens op www.twenteplat.com

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Transgender bij Vrouwen van Nu

Voorst-

Petra van Dijk, ooit geboren in een mannenlichaam, komt op 11 november bij de Vrouwen van Nu in Voorst vertellen over haar transitieproces. Alles komt aan bod: haar jeugd, de worsteling met de identiteit, leven als vrouw: hoe doe je dat eigenlijk? Zoeken naar en vinden van een nieuwe balans na scheiding en het opbouwen van een nieuw leven en een nieuwe relatie. Alles wat u ooit wilde vragen komt aan bod. Daarbij schuwt zij geen persoonlijke details en deelt zij dit alles met enige humor en zelfspot.

De avond is op maandag 11 november in het Dorpshuis te Voorst. Aanvang 19.30 uur.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Tentoonstelling “De Koperfabriek”

Klarenbeek- Ter gelegenheid van Monumentendag 2019 is er in de Meubelwerkplaats van Galerie Bij Krepel een tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van De Koperfabriek in Klarenbeek. Dit was een groot succes en daarom wordt u nog een dag in de gelegenheid gesteld deze tentoonstelling te bezoeken!

Met de komst van de Koperfabriek is het dorp Klarenbeek ontstaan. Het koper kwam uit Zweden en werd in Klarenbeek tot muntplaatjes geslagen en de platen werden ook gebruikt voor het bekleden van houten schepen. Het betrof hier de grootste Kopermolen van de Veluwe en het bracht veel werkgelegenheid en welvaart tot 1870. Daarna ging men over tot het maken van sigarenkistjes.

De Koperfabriek is een prachtige tentoonstelling die u een kijkje geeft in het leven van de 18e en 19e eeuw. Er is een gedekte tafel uit die tijd en ook veel koperen keukenvoorwerpen zijn aanwezig. Enkele vrijwilligers hebben deze tentoonstelling samengesteld en u bent van harte welkom om dit te bekijken.

Open: zondag 17 november van 11.00 – 17.00 uur!

Galerie Bij Krepel, Kopermolenweg 16, Klarenbeek.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Talentenveiling op Basisschool Martinus

Vrijdag 8 november houdt basisschool Martinus in Twello een talentenveiling in het kader van de jaarlijkse Martinusdag. Elk jaar wordt een activiteit georganiseerd om geld op te halen voor een goed doel. Dit jaar bieden kinderen, ouders, bedrijven en leerkrachten talenten (diensten) aan die zullen worden geveild. De opbrengst gaat onder andere naar stichting ‘Make a Wish’. Er is een grote diversiteit aan diensten ingebracht. Er kan geboden worden op georganiseerde kinderfeestjes, een oppas voor een avond, pannenkoeken voor de hele klas en workshops. Ook kinderen hebben hun talenten ingezet: een georganiseerd make-up feestje, de hond uitlaten of een rondje op een quad rijden. Kortom, een groot aanbod met een prachtige inzet van iedereen. De veiling wordt gehouden aan de Kerklaan van 16.00 uur tot 20.00 uur. Er is lekker eten en drinken, leuke spelletjes, muziek en gezelligheid voor jong en oud.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Sinterklaasintocht Klarenbeek

Klarenbeek- Het is al bijna weer zover, Sinterklaas is weer op weg naar Nederland. Op zaterdag 16 november a.s. komt hij in Klarenbeek aan. Om 14.00 uur verwachten wij Sint en zijn Pieten bij het MFC (Bosweg 14)!

De kindermiddag die aansluitend plaatsvindt, is bij MFC de Brug.

Zo rond 14.30 uur zal daar het kinderfeest van start gaan. Dit feest kan alleen worden bijgewoond door kinderen vanaf 2 jaar tot en met groep 4 (dus ook niet door u als ouder/verzorger).

Er zijn begeleiders aanwezig vanuit de Klarenbeekse Ondernemers Vereniging. Het feest duurt tot 16.00 uur. De kinderen kunnen binnen weer opgehaald worden. Mocht uw kind speciale dieetvoorschriften hebben, dan verzoeken wij u dit aan ons door te geven via email: info@kovklarenbeek.nl

Wij melden dit dan bij de Pepernoten-piet. Op school zijn er kleurplaten uitgedeeld, hang deze voor je ramen en wie weet zullen er zaterdag pieten voor jou deur staan! Heb je de kleurplaat nog niet? Haal hem van onze Facebook pagina! Facebook/Klarenbeekseondernemersvereniging Wij hebben er zin in en gaan er een gezellige middag van maken!

Deze intocht wordt altijd mede mogelijk gemaakt door de Klarenbeekse Ondernemersvereniging.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Wordt in Welsum de doorstroming van het verkeer geoptimaliseerd?

Welsum-

Enige tijd geleden zijn, onder auspiciën van een aantal betrokken partners, zoals de plaatselijke belangenvereniging in Welsum en de gemeente Ols/Wijhe aan de IJsseldijk spandoeken geplaatst om de passerende automobilisten en (vooral) motorrijders te bewegen om hun rijgedrag en -snelheid aan te passen. Voor de toevallige passant op dit moment lijkt het er echter op dat door het langzamere tempo van de weggebruikers de doorstroming van het verkeer op die IJsseldijk stagneert, want de aanbevolen snelheid op die doeken is duidelijk aangepast van maximaal 60 naar minimaal 80 kilometer per uur. Natuurlijk een geintje van een verbolgen wegpiraat, maar de inwoners van Welsum waren daar, na confrontatie, niet blij mee. Natuurlijk willen alle inwoners van Welsum de verkeersveiligheid in dorp en ommelanden zo goed mogelijk verankerd zien en dan horen dergelijke streken daar natuurlijk niet bij. Gelukkig konden de Welsummers de aanpassingen op de spandoeken op eenvoudige wijze terugbrengen in de originele staat, maar toch dringt de vraag zich op welke slecht nadenkende, maar wel creatieve geest hier achter zit.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Thema schrijfworkshop 13 november bij de Kunstkring Schrijven vanuit je hart lucht op

Twello-

Op woensdagavond 13 november 2019 kunt u vanaf 19.30 uur meedoen aan de schrijfworkshop bij de Kunstkring aan de Dorpsstraat 11A in Twello. Met deze workshop verwent u zichzelf eens met een creatieve en ontspannende activiteit. Aanmelding minimaal 4 dagen vooraf.

Deze inspirerende workshop is zowel voor beginners als gevorderden zeer geschikt. Eigenlijk heb je een afspraakje met de kunstenaar in jezelf. Jij bent immers de held(in) in je eigen verhaal! Deze avond is het thema: Ruimte. De workshop is laagdrempelig en ontspannend. Kom lekker meeschrijven op het thema van de avond met inspirerende oefeningen en overwin je kritiekduiveltje!! Je schrijft vooral voor jezelf. En gaat met een luchtig hart en opgeladen batterij, maar vooral mooie teksten weer naar huis.

Deze maandelijks los te volgen schrijfworkshop bij de Kunstkring Voorst in Twello is er ook voor speciale groepen op aanvraag. De workshop kost slechts 15 euro p/p inclusief koffie of thee.

Locatie: Dorpsstraat 11 A te Twello, maar ingang en bel achterkant bij deur OKV. Informatie, data en agenda op de website www.lisvandergeer.com onder agenda en www.kunstkringvoorst.nl Graag uiterlijk 10 november aanmelden via contact op de website http://www.lisvandergeer.com/contact/ o.v.v. van naam, adres en

telefoon.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Record aantal bezoekers Rocktober!

Klarenbeek- Het Dokter Blok plantsoen is weer leeg. Niets herinnert meer aan het sfeervolle rockfestijn dat op 26 oktober plaatsvond. De maandag na het festival was alles alweer glad. Rocktober 2019 is, dankzij de inzet van alle vrijwilligers, weer heel goed verlopen. Om deze vrijwilligers in het zonnetje te zetten had de Rocktober werkgroep op de vrijdag voor Rocktober een klein feestje georganiseerd. Een extra impuls voor de saamhorigheid en een goede voorbereiding op de dag van het festival!

Je zult maar 10 jaar worden en 300 mensen op bezoek krijgen. Dat was het geval voor Rocktober. Met een recordaantal bezoekers werd het tienjarig jubileum in stijl gevierd. Het weer zat enorm mee. Van de voorbereiding die begon op donderdag tot het laatste opruimen op maandag was het zonnig weer.

Het was al vroeg gezellig druk in de tent. Heel fijn voor de jonge rockers van Oblivion. Onder het motto lokale helden waren de zij de derde (opnieuw) beginnende band die het festival mocht openen. Oblivion heeft een prachtig eerste concert beleefd. Er werd goed gespeeld en de respons mocht er zijn, een enorm kabaal na het laatste nummer “Hallowed be thy name”. Oblivon ontkwam niet aan een toegift! Met klassieker “Whole Lotta Rosie” werd het concert afgesloten.

Snäggletoöth was de band die van de Rocktober bezoekers zeker op herhaling moest komen. In 2013 stonden ze al in de festivaltent om Motörhead te promoten. Dat deed het sympathieke trio uit Limburg nog eens dunnetjes over. Alhoewel, dunnetjes? Het was dik voor elkaar! Met het volume dat bij de bekende Britse band hoort werden de krakers uit hun repertoire geplukt. “Bomber, Overkill” en natuurlijk het onvermijdelijke “Ace of Spades”. Dat was smullen voor de liefhebbers. En die waren er genoeg!

Na Snäggletoöth besteeg Black Wizard het podium. De band zette een prima combinatie neer van Black Sabbath en Ozzy Osbourne. De fijnste nummers uit het oeuvre van deze klassiek rockers werden strak en goed nagespeeld. “Crazy Train, War Pigs” en “NIB” om er maar eens een paar te noemen. De stem van Wilbert van Perlo mag er zijn! Het publiek kon er geen genoeg van krijgen en ging uit hun dak met Black Wizard.

De laatste band van Rocktober was Zwammstein. Ze waren er op tijd om alle voorbereidingen te treffen maar om elf uur stonden de mannen van Zwammstein gekleed en geschminkt als de echte Duiste rockers, te popelen om te beginnen. In de feesttent was het natuurlijk niet mogelijk om bommen en vuur te gebruiken. Maar dat had de band ook helemaal niet nodig. De bekendste nummers van Rammstein, de Duitse band die zich in ongekende populariteit bevindt, werden met verve nagespeeld. Het was druk voor aan het podium en de sfeer zat er heel goed in. Een hele mooie afsluiter van het jubileum festival!

Tussen de bands door waren DJ-s Fan Dyke en Metal Henne druk bezig om het publiek te trakteren op de mooiste nummers uit de rijke rock- en metal-geschiedenis, niet alleen in geluid maar ook in beeld op een groot scherm.

De organisatie is dik en dik tevreden met het verloop van het sfeervolle festival en heeft alweer zin aan de volgende editie!

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Echte Bakker Gerrits verzorgt ontbijt tijdens het Nationaal Schoolontbijt

WILP.- Tijdens de 17e editie van het Nationaal Schoolontbijt van 4 t/m 8 november verzorgt Echte Bakker Gerrits samen met andere ambachtelijke bakkers door heel Nederland gezond ontbijt voor basisschoolkinderen. Ruim een half miljoen kinderen op zo’n 2.500 basisscholen kunnen mede daardoor met elkaar gezond ontbijten.

In Nederland nemen kinderen en volwassenen gemiddeld minder dan 5 minuten de tijd voor hun ontbijt. Dat staat gezellig en gezond ontbijten in de weg. Daarom is het thema van het Nationaal Schoolontbijt dit jaar: ‘Neem de tijd voor je ontbijt!’ Deelnemende bakkers onderstrepen hoe belangrijk het is om tijd te nemen voor je ontbijt.

Volkoren helden

Volkoren producten spelen de hoofdrol tijdens het Nationaal Schoolontbijt. Zo bestaat het ontbijt onder andere uit volkorenbrood, volkorenpuntjes en volkorenkrentenbollen. Aangevuld met hartig en zoet beleg, zuivel, groente, fruit en thee. Het ontbijtpakket voldoet hiermee aan de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Ontbijtpakketten en lesmateriaal

Dit jaar vindt het Nationaal Schoolontbijt plaats van 4 t/m 8 november. Elke basisschool kiest zelf een ochtend in die week, waarop ze met alle klassen willen ontbijten. Deelnemende ambachtelijke bakkers leveren niet alleen uitgebreide ontbijtpakketten, maar ook een leuke kleurplaat en speciaal lesmateriaal met onder andere animatiefilmpjes. Daarmee is het Nationaal Schoolontbijt niet alleen een leuk, maar ook een leerzaam ontbijtfeest.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Muzikale avond met Frédéric Dorfmann bij Allliance Francaise

zutphen- Alliance Française heeft op donderdag 14 november om 20.00 uur Frédéric Dorfmann, le troubadour des Carrefours, te gast met zijn programma ‘Le beau Serge, acteur-chanteur‘, een ode aan Serge Reggiani’ in Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112 in Zutphen.

Frédéric Dorfmann brengt deze avond zingend en vertellend een hommage aan Reggiani. In de jaren zestig-zeventig was Reggiani een van de meest gevierde vertolkers van het Franse chanson. Hoewel hij al ruim 40 was toen hij begon te zingen, maakte zijn ruige imago hem populair bij zowel jongere als oudere luisteraars. Met het klimmen van de jaren werd hij meer en meer erkend als een van de beste vertolkers van het Franse chanson die de poëzie van onder anderen Charles Baudelaire en Jacques Prévert dichter bij het publiek bracht. In ‘Le Beau Serge, acteur-chanteur’ zult u veel bekende chansons herkennen zoals: Les Loups, Ma Liberté, Ma Solitude, Sarah en uiteraard Ma Dernière Volonté (Laat me), die tot zijn sterkste chansons worden gerekend.

Het leven van Frédéric werd in de jaren 60-70 sterk getekend door deze zanger-dichter Serge Reggiani. Dankzij hem heeft hij als opstandige puber de poëzie van Prévert, Vian en Baudelaire ontdekt. “Als Reggiani praat en zingt worden waardevolle woorden, trotse woorden, vrije woorden herboren. Wees niet bang: het zijn vredelievende, ongevaarlijke woorden. Het zijn woorden van… liefde… woorden van… Serge Reggiani.”

Frédéric Dorfmann is een Fransman, docent Frans en woonachtig in Nederland. Hij heeft als zanger van Franse chansons zijn sporen verdiend. In 1998 heeft Frédéric Dorfmann bij het Concours de la Chanson de publiekprijs gewonnen.

Voor een ieder die van Franse chansons houdt wordt het een mooie en nostalgische avond. De chansons worden in het Nederlands treffend ingeleid, het is dus niet nodig om de Franse taal machtig te zijn om van de chansons van Frédéric Dorfmann te genieten.

Leden Alliance Française en middelbare scholieren gratis toegang. Andere belangstellenden betalen slechts € 7,50 entree.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

MUZIKALE AVOND BIJ ALLLIANCE FRANCAISE

REGIO.- Alliance Française Zutphen heeft op donderdag 14 november a.s. om 20.00 uur Frédéric Dorfmann, le troubadour des Carrefours, te gast met zijn programma « Le beau Serge, acteur-chanteur », een ode aan Serge Reggiani’ in Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112 in Zutphen.

Frédéric Dorfmann brengt deze avond zingend en vertellend een hommage aan acteur-zanger Serge Reggiani. In de jaren zestig-zeventig was Reggiani een van de meest gevierde vertolkers van het Franse chanson. Hoewel hij al ruim 40 was toen hij begon te zingen, maakte zijn ruige imago hem populair bij zowel jongere als oudere luisteraars. Frédéric Dorfmann is een Fransman, docent Frans en woonachtig in Nederland. Hij heeft als zanger van Franse chansons zijn sporen verdiend. In 1998 heeft Frédéric Dorfmann bij het Concours de la Chanson de publiekprijs gewonnen. Voor een ieder die van Franse chansons houdt wordt het een mooie en nostalgische avond. De chansons worden in het Nederlands treffend ingeleid, het is dus niet nodig om de Franse taal machtig te zijn om van de chansons van Frédéric Dorfmann te genieten. Leden Alliance Française en middelbare scholieren gratis toegang. Andere belangstellenden betalen slechts € 7,50 entree.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Meer leven in de tuin

Wilp-

Hoe kan je op eenvoudige manieren jouw eigen tuin aantrekkelijk maken voor vlinders, insecten, vogels en kleine zoogdieren? Denk aan de keuze van bepaalde planten, het creëren van schuilplekken, een andere manier van onderhoud en het opvangen van hemelwater. Hoe kan je op een creatieve manier materialen hergebruiken? Door de tuin op een slimme manier in te richten zorg je voor meer leven in de tuin en soms zelfs voor minder werk. Donderdag 14 november komt Anneke Rodenburg hierover vertellen. Anneke Rodenburg is orthopedagoge, vakbekwaam hovenier, ecologisch hovenier en ontwerpster, gespecialiseerd in ontwerp en aanleg van onder meer natuurlijke tuinen. De fractie van PvdA/GroenLinks nodigt iedereen van harte uit in Dorpshuis de Pompe in Wilp. De toegang is gratis en de koffie en thee staat vanaf 20.00 uur klaar. De lezing begint om 20.15 uur.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Marcel Spijkerbosch ziet Abraham

Twello-

Woensdag 30 oktober j.l. bereikte Marcel Spijkerbosch, van het gelijknamige autobedrijf, de leeftijd van 50 jaar. Alle reden voor familie en collega’s om hem eens flink in het zonnetje te zetten. De tekst (foto) op het spandoek zegt genoeg over deze ‘Abraham’. Woensdag 30 oktober j.l. bereikte Marcel Spijkerbosch, van het gelijknamige autobedrijf, de leeftijd van 50 jaar. Alle reden voor familie en collega’s om hem eens flink in het zonnetje te zetten. De tekst (foto) op het spandoek zegt genoeg over deze ‘Abraham’.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Lichtjesregen

BEEMTE/BROEKLAND/NIJBROEK/TERWOLDE/DE VECHT.- Op 15 november organiseren de Rooms-Katholieke geloofsgemeenschap uit de Vecht en de Wilhelminakerk in de Beemte samen met de PKN Gemeente Terwolde/de Vecht, een lichtjesregen voor iedereen. Honderden kaarsjes staan dan rond de Wilhelminakerk in de Beemte, klaar om aangestoken te worden door u. Kaarsjes die u kunt aansteken ter nagedachtenis aan een geliefd persoon of voor ondersteuning van iemand, voor een betere wereld of voor uw persoonlijke gedachte.

Alle drie de geloofsgemeenschappen hopen dat u met velen komt (kerkelijk en niet kerkelijk) om in gezamenlijkheid deze lichtjesregen te ontsteken. Wat zou het toch mooi zijn om te zien hoe honderden kaarsjes, de duisternis zullen verlichten. Voor het aansteken van de kaarsjes, dat om 19.45 uur begint, zal er een viering zijn in de Wilhelminakerk, met zang van het koor “Step by Step” uit Bussloo. De viering begint om 19.00 uur. Kunt u hierbij niet aanwezig zijn, dan bent u van harte welkom om 19.45 uur.

De kinderen van de basisscholen uit De Vecht, Beemte, Wenum-Wiesel en Terwolde, nemen er aan deel o.a. door het maken van tekeningen, deze zijn in de Wilhelminakerk te bewonderen. Tijdens het ontsteken van de kaarsjes zullen Dick en Bea Singel doedelzakmuziek spelen. Buiten is er koffie, thee, warme chocolademelk en glühwein.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Lezing ‘Droogte minnende planten’

Twello-

Op dinsdag 12 november komt Hans Kramer, kweker van de Hessenhof in Ede, voor Groei& Bloei afd. deventer e.o., een lezing geven over een actueel thema, namelijk over ‘droogte minnende planten, het natuurlijk alternatief voor gemakkelijker en goedkoper tuinieren’ .

In deze lezing laat hij zien wat er voor nodig is om een dergelijke tuin aan te leggen. Hij gaat in op de geschiktheid van de locatie, de kenmerken van droogteresistente planten en wat er moet gebeuren aan de grond. Dat blijkt mee te vallen. Geen dikke lagen compost of grondverbeteraar en geen zakken mestkorrels zijn er nodig. En zelfs in de droogste zomers hoeft er niet of nauwelijks water gegeven te worden. Er wordt dieper ingegaan op het afdekken van de bovenlaag o.a. om verdamping tegen te gaan.

Een tuin als deze is niet alleen een verademing is voor insecten en vogels, maar ook voor het oog. Hier en daar zullen zaailingen van diverse planten verschijnen, waardoor het beeld er elk jaar weer anders uitziet.

De lezing wordt gegeven in Gebouw Irene, Dorpstraat 61 in Twello. Aanvang 20.00 uur, de zaal is open om 19.30 uur.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Kunst bij Krepel: verkooptentoonstelling van Gaby Bovelander

Klarenbeek-

Galerie ‘Bij Krepel’ in Klarenbeek organiseert van donderdag 21 november tot en met zaterdag 23 november samen met de Stichting Gaby Bovelander een grote verkooptentoonstelling van het werk van beeldend kunstenaar Gaby Bovelander. Gaby is geen onbekende in deze galerie. Ze vierde er haar 80e verjaardag, presenteerde er haar boek ‘Banjoe Biroe 10’ en exposeerde er in 2017 samen met drie andere kunstenaars. Gaby heeft in haar werkzame leven heel veel kunst gemaakt. Zij tekende, schilderde, maakte objecten en digitale kunst. Hoewel ze veel werk heeft verkocht, staat haar atelier nog altijd vol met haar werk. Samen met de Stichting Gaby Bovelander heeft zij besloten om een deel van die collectie nu met een korting van 25% op de oorspronkelijke verkoopprijs aan te bieden. De aangeboden kunst beslaat haar hele oeuvre: haar vroege 50-er jaren werk, tot tekeningen, magisch realistisch werk, enkele grote lyrisch abstracte schilderijen, schilderijen uit de witte periode en een aantal digitale werken. Afgelopen zomer schonk Gaby een 35-tal werken aan het Noord-Veluws Museum in Nunspeet. Een selectie van deze werken is tot en met zondag 10 november nog te zien in dit museum. Tevens vond daar de première plaats van de documentaire ‘Ik woon in mijn atelier’, een prachtig document waarin haar leven en werk zeer beeldend in beeld is gebracht. De documentaire zal tijdens de verkooptentoonstelling te zien en te koop zijn.

De expositie zal worden geopend op donderdagavond 21 november om 20.00 uur door galeriehoudster Rikie Krepel en de voorzitter van de Stichting Gaby Bovelander, Tobia van den Berg. Op vrijdag 22 en zaterdag 23 november is de tentoonstelling geopend van 11.00-17.00 uur. Alle werken die tentoongesteld worden zijn te koop. U kunt het werk direct afrekenen (pinnen is mogelijk) en meenemen. Een unieke kans om een origineel werk van Gaby in bezit te krijgen. Voor verdere informatie: Lies van de Beek (secretaris Stichting Gaby Bovelander) stichtinggabybovelander@gmail.com 06-208 30 368

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Extinction Rebellion werft nieuwe deelnemers in Stedendriehoek Bijeenkomsten over klimaat en biodive

Wilp- In de samenleving is een steeds grotere groep mensen die verder wil gaan dan het tekenen van petities voor een beter klimaatbeleid, en die het gevoel heeft dat de regering niet luistert naar klimaatstakers. Voor wie zich daarin herkent, organiseren de afdelingen Deventer en Ysselvallei van Extinction Rebellion (XR) op 8, 13 en 15 november diverse avondbijeenkomsten in Deventer en Wilp.

De bijeenkomsten op 8 (Deventer) en 13 november (Wilp) bestaan uit twee delen. Paul Hendriksen van o.a. Transition Towns, Aardehuizen Olst en ecodorpennetwerk Nederland (diverse malen opgenomen in de Duurzame 100 van Trouw) geeft een presentatie over de realiteit van dit moment op gebied van klimaatontwrichting en het massale uitsterven van plant- en diersoorten. Onlosmakelijk zijn mensen met de rest van de natuur verbonden, bijvoorbeeld: zonder bestuivende insecten zitten ook wij al heel snel zonder voedsel. Hendriksen geeft een update over de meest recente feiten uit de klimaatwetenschap en wat die betekenen voor de Aarde en voor onszelf.

Teleurgesteld

Hoe gaan we als mens om met de wetenschap en het verdriet en de woede die we delen over de ecologische catastrofe waar we ons in bevinden? Dit is de focus van het tweede deel van de bijeenkomsten in Deventer en Wilp. De Klimaat-rechtszaak die Urgenda (Marjan Minnesma) heeft aangespannen, laat zien dat je niet op beleid van de regering hoeft te wachten. De politiek heeft echt teleurgesteld in afgelopen jaren, is de mening van XR. Hoe breng je noodzakelijke sociale verandering tot stand en wat kan jijzelf bijdragen? Het gesprek zal zich focussen op de noodzaak van een organisatie als Extinction Rebellion, ook in de Stedendriehoek en IJsselvallei-regio.

Plannen maken

Voor wie dat naar meer smaakt, is op 15 november in Deventer een vervolgbijeenkomst waarin dieper wordt ingegaan op de achterliggende uitgangspunten van XR en de organisatiestructuur. De avond staat vooral in het teken van het maken van plannen voor de komende tijd, en over hoe je je vaardigheden daarbij het best tot hun recht kunt laten komen. Er zijn allerhande rollen en taken, bijvoorbeeld op gebied van communicatie, kunst en vormgeving, actieplanning, strategie, ondersteuning van activisten en natuurlijk de uitvoering van acties zelf.

De bijeenkomsten op 8 en 15 november vinden plaats in De Fermerie, Muggenplein 9 in Deventer, en de bijeenkomst van 13 november wordt gehouden in museumcafé De Kribbe, Weerdseweg 6a in Wilp (gem.Voorst). Alledrie de bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk, donaties worden op prijs gesteld en drankjes zijn voor eigen rekening. De deur is open vanaf 19:30 uur, aanvang programma 20:00 uur. Meer informatie is te vinden op www.facebook.com/XRDeventer en www.extinctionrebellion.nl . Of neem voor vragen contact op via XRDeventer@protonmail.com of XRYsselvallei@protonmail.com (Wilp).

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Ik ga naar de kerk en neem mee . . .

REGIO.- De streekgemeente Klarenbeek-Voorst-Wilp nodigt een ieder van harte uit om op zondag 10 november naar de kerk van Wilp te komen. Het thema van de dienst kan letterlijk opgevat worden: Ik ga naar de kerk en neem… lang houdbare producten mee! Deze levensmiddelen zullen na afloop van de dienst hun weg vinden naar de Voedselbanken in de regio. Het is immers mooi om te kunnen delen van onze overvloed! Dit alles in het kader van Dankdag voor Gewas en Arbeid. In de kerk wordt op deze zondag ook de Bijbel opengeslagen. Uit het Bijbelboek dat door Lucas geschreven is, lezen we over een tiental mensen die ziek zijn en door Jezus worden genezen. Maar slechts één van hen komt naar Jezus toe om dank-je-wel te zeggen… In hoeverre laten wij, als mensen, doorgaans onze dankbaarheid blijken..? In deze gezinsdienst zal er zeker met elkaar gedeeld worden waar we dankbaar voor zijn. Maar ook: wat nemen we vanuit deze dienst mee naar huis.. de wereld van vandaag in..? Komt u/kom jij ook? Van harte welkom op 10 november om 10.00 uur in de kerk van Wilp.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Overweldigende belangstelling voor Welsumse hoenders in geboortedorp van dit ras

Welsum-

De Nederlandse Welsumerclub, belangenbehartiger van (hobby)fokkers van het honderdjarige hoenderras de Welsumer heeft afgelopen weekeinde een periodieke tentoonstelling van de dieren van haar leden gehouden in het geboortedorp van het ras. Daarbij vielen een aantal opmerkelijke jubilea samen: het Welsumse hoen is inmiddels zo’n honderd jaar oud en heeft zich in die tijd over de hele wereld verspreidt. Liefhebbers van het hoenderras zijn overal te vinden. De Nederlandse belangenbehartiger, de Welsumerclub vierde 1 november jl. haar vijftigjarig jubileum, dat moest dus gevierd worden en in en rond Welsum ontstaat de laatste jaren steeds meer belangstelling voor de Welsumse kip. Dat alles resulteerde in een massale toestroom van zeer geïnteresseerd publiek én de inzending van zo’n 200 dieren door fokkers van de Welsumerclub van bijzonder mooie vertegenwoordigers van het hoenderras. Voorzitter Ketelaar van de Welsumerclub straalde als een haan met opgepoetste veren, omdat zijn haan de eerste prijs had gewonnen bij de parmantig pronkende mannetjeshoenders. Hij moest de eer van het mooiste hoen echter laten aan nota bene een hen, van fokker Pelgröm uit Bussloo, waarbij uiteraard zowel hoen als baas glommen van trots.

Natuurlijk gaat een evenement met zulke prachtige dieren als de Welsumse hoenders nooit helemaal zonder strijd voorbij. Hoewel de fokkers uit bijna de hele wereld de raskenmerken van de hoenderen uit het geboorteland van het ras volgen, blijken de Duitse fokkers van Welsumers er heel andere raskenmerken op na te houden. Wereldwijd is hét kenmerk van de Welsumer een verenkleed van “roodpatrijs”, dit is een kleurslag die bij geen enkel ander hoenderras voorkomt. De Duitse fokkers evenwel, kennelijk nog steeds geobsedeerd door bruine uniforme kleuren kennen de Welsumese hoenders een bruin verenkleed toe. Een verschil van interpretatie wat al decennia lang speelt en bij iedere tentoonstelling weer oplaait.

Ter gelegenheid van het vijftig jarig jubileum is tijdens de tentoonstelling in Welsum een nieuw boek over het houden van hoenders in het algemeen en het verzorgen van Welsumers in het bijzonder, ten doop gehouden. Het boek is, ook na afloop van de tentoonstelling, te bestellen voor 25 euro via www.welsumerclub.nl.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Herinrichting Rijksstraatweg laatste fase

Voorst-

Vanaf maandag 4 november worden de putranden op hoogte gebracht en wordt de gootlaag aangebracht. Vervolgens profileert de aannemer de puinbaan en brengt een laag straatzand aan. Hierna kan de wegverharding worden aangebracht. Dit gaat machinaal en elke dag wordt het weggedeelte dat klaar is vrij gegeven voor aanwonenden en ondernemers. Insteek is om zo snel mogelijk de wegverharding tot en met de Binnenweg gereed te hebben.

Start fase 8 (= laatste fase)

Vanaf maandag 11 november start het uitvoeren van fase 8. In deze fase zit geen rioleringswerk maar alleen het herinrichten van de weg tot aan de rotonde. Het opbreken van diverse betonbanden en/of verhardingen vindt in eerste instantie plaats tot de kruising Beelelaan. De benzinestations blijven bereikbaar omdat wij altijd een weghelft beschikbaar houden voor het verkeer. De weghelft waar wordt gewerkt zetten wij met een zogeheten ‘halve wegafzetting’ af.

Omleidingen De reguliere omleidingen zijn via de parallelweg en Enkweg naar het centrum of via de rondweg (Houtwijkerweg) en de rotonde aan de kant van Apeldoorn

Planning

De planning is dat de doorgaande route door Voorst dit jaar weer opengesteld wordt voor al het verkeer. Dit is wel afhankelijk van de weersomstandigheden voor het aanbrengen van asfalt. Begin 2020 werkt de aannemer dan de nog openstaande werkzaamheden af. Als laatste wordt het depot opgeruimd en het terrein weer teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Haring happen bij de Vundelaar

Twello-

Een trotse schipper presenteerde afgelopen zaterdag de nieuwe zeeverkenners tijdens het installatieweekend op Pigika. Een traditionele scoutingceremonie die een nieuw lid van een speltak verwelkomt als volwaardig lid.

Het is een feestelijk moment als de zeven nieuwe leden de belofte uitspreken. Na de installatie hoor je echt bij de groep en mogen ze hun complete scoutfit dragen. Met het feliciteren moet er even goed worden nagedacht, want alle leden van scouting over de hele wereld geven elkaar niet de rechter- maar de linkerhand als teken van vriendschap. Links omdat deze hand het dichts bij het hart zit. Als alle handen zijn geschud en foto’s zijn gemaakt wordt er een grote pan binnen gebracht. De oudere leden weten al wat er te wachten staat en beginnen te gniffelen. Alle verse zeeverkenners mogen met hun mond een haring uit de pan happen. Met wat zure gezichten lukt het iedereen een haring op te vissen. Hiermee eindigde het officiële gedeelte van de avond, maar het feest is nog lang niet afgelopen. Het hele weekend stond nog vol van festiviteiten en luidt een mooi nieuw seizoen in.

De zeeverkenners die werden geïnstalleerd zijn: Marc Huisman, Wout Ploeg, Ilsa van Ulden, Elin te Koppele, Ciska van Vlijmen, Fabiënne Huisman en Renske van den Elsen.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Gezellige ochtenden voor iedereen

Klarenbeek-

U ben welkom in Klarenbeek op iedere woensdag ochtend. Daar staat de koffie en thee klaar om de laatste nieuwtjes uit te wisselen over dorp en streek. Diverse spelen liggen klaar en bijna iedere woensdag ochtend is er een leuke, creatieve of interessante activiteit georganiseerd. Zo wordt er door een enthousiaste groep mensen iedere woensdag jeu de boules gespeeld. Inmiddels is het mandala kleuren ook een vaste activiteit geworden. Iedere twee weken start de wandelgroep vanaf het MFC voor een mooie wandeling en keert nadien terug om samen met elkaar nog wat te drinken en na te kletsen. De wandelgroep start iedere eerste en derde woensdag om 9.30 uur vanaf het MFC te Klarenbeek.

De komende maand staan de volgende activiteiten op de kalender.

Op woensdag 20 november kunt u zich opgeven voor een heerlijke lunch met diverse broodjes of salades met verse soep. Een vaste groep vrijwilligers staan garant voor een gezonde lekkere lunch. De kosten zijn slechts € 6 pp waarbij u aan niets ontbreekt. Opgeven is wel nodig via onderstaande gegevens.

Woensdag 27 november komt een speciale lezing verzorgt door Waterman Advies. Alles rondom verzekeringen en de zorgverzekeringen komen aan bod. Deze ochtend is er alle ruimte om vragen te beantwoorden.

Het Repair café is woensdag 4 december weer aan de beurt. Heeft u ergens een apparaat dat u niet meer kunt gebruiken omdat het nog steeds niet gerepareerd is? Dan bent u deze ochtend op het juiste adres. Niet alleen reparatie aan apparaten maar ook aan kleding is mogelijk.

Wandel gerust eens binnen bij De Brug (MFC) te Klarenbeek op de woensdag ochtend voor een interessante ochtend. Of kom voor een potje jeu de boules of mandala kleuren naar Klarenbeek.

De koffie en thee staan klaar (eerste kopje wordt u aangeboden door Klarenbeeksbelang)

Mocht u niet in de gelegenheid zijn om zelfstandig te komen dan kunt u een beroep doen op Helpende Handen voor een vervoersaanvraag of opgave voor de lunch: 06-12260021 of inloop@mfcklarenbeek.nl

Iedere woensdag bent u welkom 10.00-12.00 uur in De Brug (MFC) te Klarenbeek.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Geslaagde open opkomst scouting Gelre Groep

Twello- Afgelopen zaterdag waren er open opkomsten bij scouting Gelre Groep Twello. Alle kinderen van 5 – 7 jaar konden meespelen met de Bever-groep en alle kinderen van 7 – 11 jaar waren welkom bij de beide Welpen-groepen en konden zo zelf ervaren hoe leuk scouting is. Er kwam een mooi aantal nieuwe kinderen kijken én natuurlijk direct meedoen.

Wat kon je allemaal doen?

Het was een prachtige zonnige middag en de kinderen genoten met volle teugen van de activiteiten. Zo was er het dakgootspel, het ouderwetse telefoonspel, je kon schommelen op een mooie zelfgepionierde schommel, er werden hockeywedstrijdjes gespeeld, er waren diverse creatieve activiteiten binnen en de kinderen konden genieten van een lekker soepje rond het kampvuur.

Meer weten?

Kom dan vrijblijvend kennismaken bij ons clubhuis aan de Stinzenlaan 80 in Twello. Op zaterdagmiddag van 14:00 – 16:00 uur zijn we sowieso aanwezig, met uitzondering van de schoolvakanties. Voor jongeren van 11 – 14 jaar zijn er open opkomsten op woensdag 6 november om 19.00 uur en vrijdag 8 november om 19.00 uur. Zie ook www.gelregroep.nl www.facebook.com/scoutingtwello www.instagram.com/scoutinggelregroeptwello/ of mail naar info@gelregroep.nl

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Fototentoonstelling; Beemte Broekland Wenum

BEEMTE BROELAND.- Op zondagmiddag 10 november houdt Frits Bouwmeester al weer voor de vijfde keer een fototentoonstelling van oude foto’s, over deze buurtschappen, vele personen treden weer in het voetlicht. Met vele foto’s van vervlogen tijden, en met tekst wie er op staan zijn de borden weer vol. Dit alles kan men aanschouwen in dorpshuis “Ons Huus” aan de Beemterweg 25A in Beemte Broekland van 13.00 tot 17.00 uur. Het zal ook dit jaar weer een feest van herkenning zijn, onder het genot van een kop koffie of een drankje kunt u dit rustig bekijken. Frits is steeds op zoek naar meer foto materiaal, wie materiaal heeft kan bij hem terecht.

De entree is gratis.

Voor informatie is hij te bereiken op.

06-83551109

historiebeemtebroeklandwenum@gmail.com

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Terwoldse pedaleurs trokken er weer op uit

Terwolde-

De deelnemers aan de Terwoldse fietsgroep zijn er, onder leiding van Joke en Leo Hanekamp, ook vorige week weer op uit getrokken. Onder een stralend herfstzonnetje en grotendeels met de wind in de rug werd genoten van een schitterende route met veel herfstkleuren, via Vaassen en Wenum-Wiesel, terug naar het vertrekpunt. Ondanks de in dit seizoen wat dalende temperaturen waren weer veel liefhebbers op deze tocht af gekomen. En dat was dan ook niet voor niets. Zoals gemeld, het weer was mooi, de natuur was mooi, de beweging prettig en zo als altijd, er viel door de deelnemers weer heel veel bij te praten, want het peloton wielrijders leek wel een reizend bijenvolk, zoveel gezoem en gepraat. De organisatoren hadden een prachtige route uitgezet, met de eerste echte herfstkleuren en een koffiestop in Wiesel, waarbij het gevisiteerde lokaal binnen no time de allure van een echt clubhuis kreeg. Na afloop restte er enkel een sprankje spijt, omdat in verband met het jaargetijde de afstand langzaam aan wat beperkter was. De komende maanden zullen de sportievelingen het in groepsverband op een lopen zetten. Er worden in de wintermaanden geen fiets- maar wel wandeltochten uitgezet.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Elvis (gospel)-koorleden en muzikanten gezocht

Twello- De Protestantse Gemeente Twello organiseert een Elvis-gospel-dienst. Hiervoor wordt een eenmalig gospelkoor met muzikale ondersteuning gevormd en worden hiervoor deelnemers gezocht.

Volgend jaar 24 mei zal dominee Fred Omvlee de kerkdienst leiden. Fred Omvlee is niet alleen oud vlootpredikant en nu hoofd geestelijke verzorging bij de Koninklijke Marine maar staat bekend als de Elvis-dominee. Hij is Elvis fan en organiseert al 16 jaar Elvis-kerkdiensten. Wat veel mensen niet weten is dat Elvis het liefst gospels zong. Elvis was verslaafd aan medicijnen, pillen. Die had hij leren slikken in zijn diensttijd. Hij zag er geen kwaad in. Helaas leidde het tot een ongelukkig en depressief einde aan zijn leven. De boodschap van de dienst is: zelfs al eindig je als Elvis, je valt niet uit Gods hand. In de Elvis kerkdienst horen en zingen we veel Elvis-gospels. Verder is het ook ‘gewoon’ een kerkdienst met toepasselijke Bijbellezing. Dominee Fred Omvlee is een begenadigd gospelzanger en zal enkele gospels ten gehore brengen. Gehoopt wordt voor deze dienst ook een eigen gelegenheidskoor met een eigen muzikaal ensemble te vormen dat samen met dominee Omvlee een aantal gospels zingt. Waarschijnlijk zullen koor en muzikanten een paar keer vóór 24 mei 2020 moeten oefenen. Dit in goed overleg. Mocht je willen meedoen in het Elvis-gospelkoor of in het ondersteunende muziekensemble, stuur dan even een mailtje naar voorzitter@pkn-twello.nl. Je krijgt vervolgens meer gegevens. Je hoeft hiervoor geen kerklid te zijn. Jong en oud en alles er tussenin past deze muziek.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

DENK EN DROOM MEE!

Twello- In 2018 is een Nationaal Sportakkoord gesloten met als hoofddoel om zoveel mogelijk mensen met plezier te laten sporten en bewegen. Dit kan alleen slagen als we ons op lokaal niveau, met een bundeling van lokale krachten, hiervoor inzetten. Lokale sportakkoorden zijn daarvoor het instrument. Ook in de gemeente Voorst wordt de komende maanden toegewerkt naar een lokaal sport- en beweegakkoord, voor en door de inwoners van de gemeente Voorst. Onlangs hebben Sportief Evenwicht Twello, Stichting de Schaeck, Stichting de Koepel en de gemeente Voorst de intentieverklaring ondertekend om . In een lokaal sport- en beweegakkoord staan gezamenlijke dromen en ambities van sport en beweegaanbieders. De inhoud bepalen we met elkaar en daarvoor nodigen we u graag uit.

Een lokaal sport- en beweegakkoord geeft energie!

• Iedereen moet kunnen sporten en bewegen

• Gezamenlijke dromen en ambities waarmaken

• Ontdek nieuwe samenwerkingen

• Als gelijkwaardige partners samen afspraken maken

Uw bijdrage is belangrijk

Graag praten we u bij over het lokaal sport- en beweegakkoord in de gemeente Voorst. Want wat is een lokaal sport- en beweegakkoord? En waarom is het voor u als sportvereniging, school, belangenvereniging of maatschappelijke organisatie interessant om mee te denken? In het lokale sport- en beweegakkoord komen afspraken te staan die we samen maken en waar we samen verantwoordelijk voor zijn.

Een brede samenwerking met sportaanbieders, scholen, belangenverenigingen, ondernemers, maatschappelijke partners en andere organisaties is noodzakelijk voor het stimuleren van sport en bewegen. Daarom nodigen wij alle belanghebbenden uit voor dit eerste Sportcafé.

Sportformateur

Voor het opstellen van een lokaal sport- en beweegakkoord stelt het Rijk € 15.000 beschikbaar voor een sportformateur. Deze onafhankelijke sportformateur heeft als taak de diverse partijen rondom de tafel te krijgen die invulling gaan geven aan één of meer van de geformuleerde ambities en begeleidt het Sportcafé.

In het kort

• Wie: Belanghebbenden op het gebied van sport en bewegen (sportverenigingen, onderwijs, belangenverenigingen, commerciële sportaanbieders, ondernemers, zorg- en welzijnsorganisatie)

• Wat: Sportcafé

• Waar: SV Twello, Zuiderlaan 5, Twello (boven, horeca 3)

• Wanneer: Dinsdag 12 november van 19.00 tot 20.30 uur, inloop 18.30 uur

Aanmelden

Kom en deel uw kennis, ervaring en ideeën met ons en elkaar! Meld u aan via de website van www.voorstactief.nl.

Vragen

Voor vragen kunt u terecht bij Ingrid de Croon, beleidsadviseur sport en bewegen van de gemeente Voorst, via i.decroon@voorst.nl of 06-11482093

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Debatclub voor iedereen

Twello- Vind je het leuk om in debat te gaan, je debatvaardigheden te ontwikkelen én ben je benieuwd naar de meningen van anderen? Kom dan debatteren bij onze debatclub ‘Haantje de Voorste’.

‘Haantje de Voorste’ bestaat sinds 2018 en is een debatclub waar vorm en inhoud samengaan. De leden uit de gemeente Voorst gaan met elkaar in debat over verschillende stellingen. Deze stellingen gaan niet alleen over lokale kwesties; er komen allerlei thema’s aan bod. Door veel met elkaar te debatteren verbeteren we onze debattechnieken en worden we steeds zekerder van onze rol in het debat. Natuurlijk zijn we serieus, maar er wordt ook heel wat afgelachen. Op donderdag 21 november (19:45-22:00 uur, Bibliotheek Twello) staat er weer een avond met uitdagende stellingen gepland. Wie interesse heeft is van harte uitgenodigd om (gratis en vrijblijvend) te komen kijken en eventueel mee te doen. We vinden het leuk om ook met jou het debat aan te gaan. Aanmelden voor deelname via haantjedevoorsteindebat@gmail.com.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Collecte Leger des Heils

Twello-

In de week van 25 tot en met 30 november houdt het Leger des Heils in Twello de jaarlijkse huis aan huiscollecte. De collectanten zijn goed te herkennen: ze hebben een prachtig rode collectebus met het schild van het Leger des Heils erop en natuurlijk een volmacht waarop vermeld dat zij voor het Leger des Heils geld inzamelen. Deze keer is het ook mogelijk om van een QR-code gebruik te maken om te doneren. Ook dit jaar is er weer een grote groep inwoners uit Twello die ons helpt om deze klus te klaren. De opbrengst van de collecte is bestemd voor activiteiten met en voor inwoners van Apeldoorn en omgeving. Bijvoorbeeld voor de ontmoetingsplek ‘de Verbinding’ in Apeldoorn-Zuid waar wekelijks zo’n 130 mensen een aantal gezellige ochtenden met elkaar beleven, van een warme maaltijd genieten, komen lunchen of advies krijgen bij financiële of andere problemen. Mocht u de collectant hebben gemist en het werk van het Leger des Heils toch willen steunen dan is uw gift van harte welkom op NL51RABO0393115887 t.n.v. collecte Leger des Heils Apeldoorn.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Prins Franciscus d’n urste en prinses Brigitte nieuw prinsenpaar in Vrogge Reuiers Darp

DE VECHT/VROGGE REUIERS DARP-. Zaterdagavond 2 november is het nieuwe prinselijk paar van het Vrogge Reuiers Darp bekend gemaakt. Na een daverende opening met een polonaise maakte Prins Dolle de 1e en Prinses Mirjam door een loting bekend wie er mag regeren tijdens jeugdcarnaval: Prins Sam (Lagerweij) , Prinses Lente (Grondel), Adjudant Loes (Overvelde) en de jeugdraad zullen voorop gaan tijdens jeugdcarnaval. Dit was tevens de laatste officiële handeling van Prins Dolle de 1e. Voorzitter Robin Smit dankte aftredend raadslid en bestuursleden Michel Molnár en Frans Leerkes voor hun bewezen diensten tijdens het carnaval en overige activiteiten van de vereniging, in het Vrogge Reuiers Darp. De afvoer commissie had een Vechts doelgebied in elkaar geknutseld waarmee Prins Dolle de 1e en Prinses Mirjam werden afgevoerd.

Rond de klok van 22.11 uur kwam een priester de zaal binnen om de carnavalsvierders in te wijden voor het aankomend carnavals seizoen met wijwater, na enkele vragen van adjudant Roberto kwam er een etalagepop voorzien van stewardess kleding op het podium te voorschijn en maakte de priester ‘Michiel van Zuilen’ bekend dat hij aankomend jaar gaat regeren over het Vrogge Reuiers Darp als Franciscus d’n urste, heerser over het Vrogge Reuiers Darp en over alle narren en narrinnen , Grootvorst van de Vechtse landerijen met centrum de Kerkstraat , bij gestaan door Prinses Brigitte (die via een satelliet verbinding op de hoogte werd gehouden van de plechtigheden). Na het officiële gedeelte werd er in de zaal samen met de gastverenigingen,

CV de Neutenkrakers , CV de Lollebroeken , CV Pampus en overige carnavallisten volop feest gevierd onder begeleiding van DJ Pepper.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Welsumse kippen scharrelen overal

Welsum-

Het Welsums Cultuur Genietschap timmert plaatselijk regelmatig (vaak letterlijk) aan de weg. Na het in roestvrij staal uitgevoerde boek met het Welsumse volkslied, geplaatst op het terrein bij het MKZ monument, grepen de mensen van het WCG de tentoonstelling in dorpshuis De Bongerd aan om weer eens van zich te laten horen. Zij hebben een paar kunstwerken (laten) creëren bij de in- en uitgangen van het dorp. Als hommage aan de jubilerende vereniging van het Welsumse hoen, de Welsumerclub, die die dag precies 50 jaar bestaat en omdat dat inmiddels honderdjarige Welsumse hoen een stevig imago geeft aan Welsum, wereldwijd, zijn een paar tomen hoenders, uitgevoerd in cortens staal, geplaatst die iedere passant meteen duidelijk maakt dat zij de geboorteplaats van dat specifieke hoenderras binnenrijden.

Paul van der Starre van het WCG memoreerde de logische overeenkomsten tussen het Welsummer hoenderras en de Welsumse gemeenschap. Ze hebben een gelijkluidende eigenzinnigheid en doortastendheid, terwijl de Welsumse kip de laatste honderd jaar onlosmakelijk met de Welsumse cultuur verweven is. Het is het WCG dan ook een groot genoegen om vooruitlopend op het 15 jarig jubileum van de vereniging, volgend jaar, alvast een geschenk aan zowel de Welsumse gemeenschap als aan de Welsumerclub aan te kunnen bieden. Voorzitter Ketelaar van de Welsumerclub onthulde vervolgens samen met Van der Starre het beeld van de hoenderen bij de ingang van het dorp, aan de IJsseldijk.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Uitslag ‘Raad & Win’ Voedingsadvies Vitaliteitsmarkt

Twello-

Astrid van Tongeren, voedingsadvies, was afgelopen woensdag op de zeer geslaagde vitaliteitsmarkt in het sportcafé van Jachtlust. Er werd informatie gegeven over het belang van voldoende vitamine D in het voedingspatroon en over suikers die toegevoegd kunnen zijn aan allerlei voedingsmiddelen zonder dat je dat gelijk al duidelijk is. Hierop was de ‘Raad & Win’ actie gebaseerd. Er stonden een 8-tal voedingsmiddelen waaronder een potje bruine bonen, rode biet en een zakje cappuccino en de bezoekers werd gevraagd te raden hoeveel toegevoegde suikers er in totaal in deze voedingsmiddelen zaten omgerekend naar het aantal suikerklontjes. Er werd enthousiast mee gedaan aan deze actie en er ontstonden leuk gesprekjes over dit onderwerp. De allerlaatste bezoeker, de heer Martin Rothengatter, raadde als enige het exacte aantal suikerklontjes namelijk 19. Hij kreeg gelijk de prijs het boek ‘Diabetes type 2? Maak jezelf beter’ uitgereikt. Hij vertelde dat hij al geruime tijd let op zijn voeding en de (verborgen) suikers en dat zijn gezondheid hierdoor flink verbeterd is. Met dank aan alle bezoekers en de organisatoren. Het was een geslaagde middag.

Mocht u informatie willen hebben over wat voeding voor u kan doen? Kijk op www. Astridvantongeren.nl of bel 0571-280749

woensdag 6 november

Deel dit bericht

AREND BLAAST BELLEN OP

Twello-

Tijdens de algemene beschouwingen van de Voorster gemeenteraad op maandag 28 oktober jl. heeft Arend Jansen, van Lijst Arend, zijn zorgen uitgesproken over de visie Voorst onder de loep, ook wel Zodus! geheten. Hij betoogde dat hierin een beeld geschapen wordt van onze samenleving dat hij, als geboren en getogen Voorstenaar, niet herkent. Hij zei: ‘Beleidsnotities van de gemeente hebben een hoog gehalte aan verwachtingen, toekomstbeelden en visies maar concreet zijn ze zelden. Wij zijn hier meer van: blijf maar met je beide benen op de grond staan.’

Arend illustreerde zijn verhaal met teksten uit de notitie ‘Voorst onder de loep’. Teksten als: het realiseren van de brede transformatieagenda, gezond en ontspannen samenleven, kinderen groeien veilig op, iedereen mag er zijn. Dit alles moet gerealiseerd worden door coaches voor sport, cultuur, bewegen en taal. Hij wees erop dat ouders in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor hun kinderen en dat Voorst altijd al een rijk verenigingsleven heeft gehad. Hij vond het allemaal nogal opgezwollen taalgebruik.

Arend eindigde met het eigen gedicht Bellen bloazen. Dit was geïnspireerd door Dick Bruna’s gedicht Nijntje op de fietse, een boekje in het streekdialect, dat ouders in Salland krijgen bij de aangifte van hun kind:

’t Was een mooie dag in Voorst,

Nijntje dach: Weet ie wa’w doot?

Wule goat wat bellen bloazen,

gèèl en greun en blauw en rood!

Nijntje ging toen an ‘t bloazen,

völle waren d’r al gauw.

Dus toen riepen alle leu:

Ik wil rood! Nee, greun! Nee, blauw!

Zo kwammen d’r völle coaches:

sport, cultuur, bewegen, taal.

’t Ging ruum boaven de begroting,

die plukten Voorst dus finoal kaal.

Nijn werd noe wel koplóper!

Gaf de bellen toen een kus,

doardeur knapten al die bellen:

lucht en zepe was ‘t. Zodus!

Daarna blies hij zeepbellen de raadszaal in. Ze knapten allemaal.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

CCW wint voor tweede keer op rij

Wilp-

CCW heeft zondag na een teleurstellende serie van vier nederlagen op rij voor de tweede achtereenvolgende week een 4-0 overwinning weten te halen, slachtoffer vandaag het door CCW lid/speler Erwin Elders getrainde V en L. Onder toeziend oog van Burgemeester Jos Pennincks had CCW beduidend meer moeite met deze tegenstander als de laatste paar seizoenen in de thuiswedstrijden, mede doordat het bij CCW allemaal nog lange niet loopt als vorig seizoen, met name de inbreng van de naar SV Twello vertrokken Job Bruntink word node gemist en V en L heeft een duidelijk meer voetbal in de ploeg als de laatste paar seizoenen. De eerste helft werd het V en L ook niet echt moeilijk gemaakt door de thuisploeg en kreeg zelf de beste kans om de score te openen, maar Joris Bruntink redde uitstekend op een inzet van Ton Kamphorst. CCW speelde veel te voorstelbaar en erger zonder echte bezieling. Toch was het, hoe kan het ook anders clubtopscoorder Mark Wolters die zo’n vijf minuten voor de rust CCW op voorsprong bracht door met een geplaatst schot onder in de hoek de doelman van V en L kansloos te laten, op dat moment misschien wel verdiend maar toch gelukkige voorsprong wat ook de ruststand zou zijn. Direct na de rust nam CCW snel wat meer afstand van V en L, binnen vijf minuten was het eerst Tim Alferink die de 2-0 deed aantekenen en vrijwel direct erna was het Bart Keurhorst die zich door de verdediging frommelde en de 3-0 kon binnen schieten. In tegenstelling tot de eerste helft kwam V en L er in de tweede helft eigenlijk niet meer aan te pas en beperkte zich echt tot tegenhouden om de score niet nog veel verder te laten oplopen, toch was het Bart Keurhorst die met het mooiste doelpunt van de wedstrijd de 4-0 op het bord bracht door een perfect neergelegde bal van Bjorn Hendriks vanaf hoek zestien strak in de verre hoek binnen te schieten. Een paar minuten voor het einde kreeg CCW nog een beste mogelijkheid om de score nog iets verder op te voeren, maar helaas zag Jari Simons z’n strafschop, geven nadat hij zelf werd neergelegd, goed gestopt door de doelman van V en L en bleef het bij een uiteindelijk dik verdiende 4-0 voor CCW. Volgende week de ‘verre’ uitwedstrijd naar Vilsteren en hopelijk kan daar de winnende serie worden doorgezet.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Tubantia – Voorwaarts

Twello-

Chiel Grieving speelde al eerder in de eerste klasse, namelijk in het seizoen 2010-2011. Tot het seizoen 2012-2013 speelde de 27-jarige centrale verdediger in het eerste elftal. Daarna was hij jaren een dragende speler van het tweede elftal. Dit seizoen, met Voorwaarts opnieuw in de eerste klasse, heeft hij evenals destijds een centrale positie in de verdediging van het eerste elftal. Het verschil met toen? Hij speelt nu met zijn neef Luuk, en dat maakt zoals hij het zelf zegt het voetballen “extra leuk”. Om het echt gezellig te hebben ontbrak het de afgelopen maanden nog aan een klein minuscuul detail. Er was nog niet door de neven een competitiewedstrijd gewonnen. Vandaag was het echter zover. Voorwaarts won een cruciaal duel in Hengelo van Tubantia met 2-3. Een hard bevochten zege en daarmee werd de ban gebroken. Voorwaarts kende een uitstekend eerste kwartier, want na 16 minuten stond het 0-3.

Chiel: We begonnen voortvarend, een actie via de linkerkant werd door een Tubantiaan geblokt en kwam uiteindelijk net buiten de 16-meter bij Nino Wattimena. Een fantastisch afstandsschot en doelpunt was het vervolg, 0-1. De tweede goal was een voorzet vanaf de rechterkant van Nando Manuputty, doorgekopt door Bruce Schotman en bij de tweede paal binnen getikt door Luuk, 0-2. Het derde doelpunt na een kwartier was een prachtige (team)goal die van achteruit begon bij keeper Yoel Finke. Ismar scoorde uiteindelijk op een voorzet van Luuk, 0-3. Daarna kreeg Voorwaarts in het volgende kwartier een lesje eerste klasse voetbal. Vanaf de aftrap scoorde Tubantia door slecht verdedigen, 1-3. En tot overmaat van ramp in de dertigste minuut, zoals Chiel het noemt ‘geslacht in de omschakeling’ na een aanvallende corner. Kortom, na een half uur stond het 2-3. Chiel kreeg kort na de 2-3 een hele grote kans op de 2-4. Luuk kopte vanuit de corner terug in de doelmond en de centrale verdediger knikte de bal net over. Tot aan de rust bleef het een open duel, maar werd er niet meer gescoord. Ruststand 2-3. Na rust werd Voorwaarts volledig teruggedrongen. Begin tweede helft kreeg Bruce Schotman nog een kans om te scoren maar schoot hij schoot met links net naast. Dat was aanvallend het belangrijkste wapenfeit. Het was daarna vrouw en kinderen eerst. De opzet slaagde. Tubantia speelde opportunistisch en zette druk waardoor de mannen uit Twello niet meer aan het voetballen toekwamen. De trainer Jochem de Weerdt bracht verdedigende wissels in. Een aantal spannende momenten voor de goal, maar de ruststand werd over de eindstreep getrokken. Alle mannen vierden vol overgave de eerste overwinning in de eerste klasse. Het slotakkoord is voor Chiel met zijn bespiegeling: we hebben een talentvol team, dat met hard werken degradatie kan voorkomen.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Voltige bij Oortveldruiters

EMPE.- Na een supergoed seizoen met veel wedstrijden en een deelname aan het NK tijdens de Hippiade in Ermelo, vertrok de voltigevereniging van de Oortveldruiters in Empe afgelopen zaterdag met drie teams en solist onder leiding van hun trainers Juul en Jantiene en paard Usijtop, naar de Flevomanege in Dronten. Zeventien voltigeurs van verschillende niveaus trainden de afgelopen weken met hun teams aan de verplichte onderdelen en een vrije kür. Voltige is een combinatie van turnen en dans waarbij een reeks van oefeningen moeten worden uitgevoerd met muziek op een paard die aan de longe in grote cirkels word geleid, voor teams is goede samenwerking zeer belangrijk om tot een mooi resultaat te komen. Voor een aantal nieuwe leden was het de eerste keer dat ze mochten starten, een wedstrijd is altijd weer spannend en vooral ook leuk, er is een jury die alles beoordeelt, een tribune vol publiek en veel paarden en andere voltigeurs om te bekijken, kortom altijd weer een belevenis. De enthousiaste trainingen werden voor alle voltigeurs van zowel Team 1, 2 en 3 en voor solist Lisa Kaatman beloond met mooie punten. Team 1 en team 2 behaalden beide een 1e plaats in hun klasse. De Voltigevereniging in Empe telt momenteel een kleine 30 leden. Het wedstrijdseizoen is nu even voorbij toch gaan de trainingen gewoon door. Op 11 januari 2020 zal de hele groep weer met een vrolijk thema een optreden verzorgen tijdens de Nieuwjaarsshow voor alle leden van de Oortveldruiters in Empe. Voor ieder wordt er les gegeven op zijn- of haar eigen niveau. Op deze gezellige fijne groep leden mag de voltigevereniging van de Oortveldruiters in Empe met recht trots zijn.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Optreden Twells Vergiet

Twello-

Het Twellose hotel-restaurant Taverne aan de HW Iordensweg ruimt op 16 november haar restaurant leeg om plaats te maken voor het optreden van de plaatselijke band. Vorig jaar hebben we in het cafégedeelte gespeeld en dat doen we nu dus weer. Dat is voor de band gaaf om te doen en uit de reacties van verleden jaar op te maken, ook leuk voor het publiek. We zijn de 16e gelukkig op volle sterkte. Dus Suzet uit Texel is er ook bij. Een lange set-list met de nodige variatie hebben we in elkaar geknutseld. Rock, blues, country, een stukje Nederlandstalig, enz., enz., van alles komt voorbij. De toegang is gratis en als je op tijd komt, dan heb je de meeste kans op een fijne plek. We beginnen rond de klok van negen uur, spelen drie sets en trekken de stekkers uit de versterkers omstreeks twaalf uur/half één. En wat het Nederlands elftal betreft, hebben we Ronald Koeman nog ff gebeld.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Parkinson cafe Deventer

Deventer- Zorggroep Solis, locatie Topzorg- en Revalidatiecentrum PW Janssen, Hermelijn 2, 7423 EJ Deventer-Colmschate Parkinson Café Deventer is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met Parkinson(ismen), hun partners, familieleden, mantelzorgers en belangstellenden. Iedereen is welkom. In een ontspannen sfeer worden er diverse onderwerpen besproken of wordt er een (re)creatief programma aangeboden. Naast het uitwisselen van informatie en ervaringen kunt u in het Parkinson Café ook contact leggen met lotgenoten. Graag nodigen wij u uit voor de bijeenkomst van Parkinson Café Deventer op

woensdag 13 november 2019

Hermien Oudenampsen, hoofd dagbehandeling bij het PW Janssen in Deventer-Colmschate samen met

Annie Jager-van Asselt, senior begeleider en Marloes Roetert-Steenbruggen, senior begeleider individueel bij de dagbesteding van Interakt Contour in Raalte.

Deze dames gaan ons informatie geven over dagbehandeling en dagbesteding en gaan ons laten zien en horen wat er op de dagbesteding gemaakt kan worden.

In de maand december zal er geen bijeenkomst zijn in Deventer en vanaf 1-1-2020 worden de bijeenkomsten op een andere locatie gehouden.

Tijdstip: 14.30 uur tot 16.30 uur met inloop vanaf 14.00 uur.

Meer informatie: Annie Overmars-Groen, coördinator.

Telefoon 06-10863396 en e-mail info@parkinsoncafedeventer.nl

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Goed herstel van sv Twello tegen TKA uit Apeldoorn

Twello-

Met een 7-0 overwinning heeft s v Twello zich goed hersteld na de onnodige nederlaag van een week geleden. Werd de voorgaande jaren thuis steeds verloren van TKA nu was de thuisploeg heer en meester. Menig vloeiende aanval werd op de mat getoverd. TKA had hier weinig tegen in te brengen. Vanaf het begin was de thuisploeg de bovenliggende partij. Nadat Yannick Gorter tweemaal in kansrijke positie te zacht had ingeschoten en een bal van Joris Maalderink net van de lijn was gehaald scoorde Job Bruntink in de 14de minuut uit een voorzet van Yannick Gorter simpel 1-0. De spelers van s v Twello wilden nu snel doordrukken, maar Yannick Gorter schoot van dichtbij hoog over en Joris Maalderink deed even later hetzelfde. In de 24ste minuut een solo van Job Bruntink en de 2-0 stond op het scorebord. Pas na een half uur spelen moest keeper Jay Koster echt in actie komen. Schoten van Murad Kilinc en Ogun Mutlu leverden niets op. In de 38ste wees de goed leidende scheidsrechter W.Kruit uit Wijhe naar de stip. Strafschop en ja daar weet Max Smaal wel raad mee 3-0. Gazi Kaya probeerde twee keer namens TKA iets terug te doen, maar pal voor de rust maakte Job Bruntink er 4-0 van. Ruststand 4-0.

Wie te lang in de kantine bleef heeft de 5-0 gemist. Subtiel gaf Job Bruntink de bal op Yannick Gorter en weer lag de bal achter keeper Burhan Gur. De wedstrijd was nu helemaal gespeeld. De scherpte bij s v Twello verdween en dat was ook goed aan het spel te zien. Het was geregeld net niet. Zelfs van dichtbij waren de mogelijkheden niet meer aan de mensen uit Twello besteed. In de 73ste minuut even een opleving. Mooie aanval en snel uitgevoerd. Op aangeven van Job Bruntink kon Nicky Eekhuis 6-0 scoren. Zorg was nu geen blessure op te lopen en zonder kaarten de wedstrijd uit spelen. Dit is dan ook prima gelukt. In de 85ste minuut scoorde Edward Achtereekte met een snoeihard schot 7-0. Zodra de klok 90 minuten aanwees floot scheidsrechter W Kruit, die de wedstrijd goed aanvoelde, af. Een ruime overwinning voor s v Twello en volkomen verdiend. Volgende week opnieuw thuis. Nu tegen Apeldoornse Boys. Kijken of de drie punten weer in Twello kunnen blijven.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Twee zeges op rij voor Voorster Schakers

Voorst-

Na de jammerlijke degradatie van vorig jaar, spelen de schakers van Voorst 1 dit jaar in de 4e klasse KNSB. Dit jaar is Voorst een van de kanshebbers voor het kampioenschap. De eerste ronde werkte daaraan mee door een nipte zege tegen ASV 4 in Arnhem. Afgelopen weekend was daar de eerste thuiswedstrijd gespeeld op zaterdag in de Voorhof. Het begon erg slecht voor de gasten van ZZS 1 uit Zwolle. Door ziekte begonnen ze met een 1-0 achterstand en kon Michiel Jansen niet spelen. John Sloots speelde strategisch sterk en scoorde 2-0. Marcel Kraaijkamp had een makkelijke overwinning die leidde tot een riante 3-0 voorsprong. Rudy Bloemhard had een voor hem bekende stelling op het bord. Het tegenspel van zijn tegenstander was hem onbekend, maar wel van een niveau dat hij pardoes mat ging. Een nieuwe speler dit jaar is Jaap Staal. De krasse knar speelde remise in een gelijk opgaande partij. Jeroen Bosch had het betere van het spel, maar nam genoegen met remise gezien de stand. Lutsen Dooper wist in een partij met wisselende kansen de boel op slot te gooien en remise te spelen. De nederlaag van Richard van Tienhoven kon geen kwaad meer. Voorst 1 – ZZS 1 4,5 – 3,5

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Wedstrijden TTV Trias

Trias 1 – Smash 2000 1

Het eerste team van Trias, met dit keer Mayra Monincx, Daisy de Winter en Gydo de Winter in de basis namen het op tegen Smash 2000 uit Hattem. In de eerst partij wist Gydo direct het voortouw te nemen door deze winnend af te sluiten. Ook Mayra wist haar eerste partij te winnen Echter Daisy kon dit goede begin niet voortzetten. Ook de dubbel werd verloren door Trias. Het leek erop dat Smash het tij kon keren. Dit was niet het geval Gydo en Mayra wisten vervolgens hun resterende wedstrijden te winnen. Ook Daisy wist nog een enkelspel te winnen. Dit bracht een eindstand van 7-3 op het scorebord.3

Trias 2 – NTC Leogang 2

Milan Munning, Kyan Broekers en Mees namen het op tegen Leogang uit Nunspeet. Nadat Milan zijn eerst partij verloren zag gaan werden vervolgens allee partijen overtuigend gewonnen door het Triasteam. Dit bracht een eindstand van 9-1 op het scorebord. Mede door deze ruime overwinning staat dit team stevig op de tweede plaats van het klassement.

Trias 3 – NTC Leogang 3

Een tafel verderop speelden Floortje Gerritsen, Nienke Winhout en Stijn Kamminga ook tegen een team van Leogang. Alleen Stijn had een ietwat mindere dag. Hij wist jammerlijk 1 van de 3 wedstrijden om te zetten in winst. Het andere duo was onverslaanbaar. Hierdoor won het team uit Twello wel overtuigend. Eindstand 8-2.

Trias 4 – Borne 1

Met Wes Zweers, Joep Kamminga en Marijn van Schie in de basis nam Trias 4 het op tegen het tweede team van Borne. Wes wist in de openingswedstrijd direct een voorsprong op het scorebord te zetten. Deze werd al vrij snel weggeveegd door de uitploeg, die toch echt een maatje te groot was voor dit team. In de laatste wedstrijd wist opnieuw Wes met een overwinning een eindstand neer te zetten op 2-8.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Tijdstip Jeu de Boules bij Trefpunt Duistervoorde aangepast

Twello- Recentelijk is er een nieuwe activiteit op de lijst bij Trefpunt Duistervoorde komen te staan....namelijk Jeu de Boules.

Elke dinsdagmiddag kun je gratis aansluiten bij deze groep; vanaf nu start deze activiteit om 14.30 uur en niet meer om 15.00 uur.

De animo is inmiddels groot en het competitie-element is heftig; zo stond éne Henk op dinsdagmiddag 29 oktober j.l. de overwinning luid juichend te vieren.

Ook zin om mee te doen?

U bent van harte welkom bij Trefpunt Duistervoorde, Sint Maartenserf 85 in Twello.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Activia

Zaterdag 9 november

14.30 Activia – Columbia 3

Zondag 10 november

14.00 Epe 1 – Activia 1

11.30 Heerde 2 – Activia 2

09.30 Witkampers 5 – Activia 3

11.00 Activia 4 – Zutphen 3

Vrouwen

10.30 Activia–AZC/Eefde

CCW ’16

Zaterdag 9 november

14.00 CCW 2 – RDC 5

14.30 Rheden 3 - CCW 3

Zondag 10 november

14.00 Vilsteren 1 - CCW 1

10.00 CCW 2 – Brummen 3

09.30 CCW 3 – Voorwaarts T 10

10.00 Voorst 5 - CCW 4

Vrouwen

12.00 Broekland 1 – CCW 1

12.00 Schalkhaar 1 – CCW.2

Teuge

Zaterdag 9 november

15:00 Teuge 1 - Rood-Wit 1

12:30 RDC 2 - Teuge 2

14:30 Teuge 3 - Twello 2

12:00 Zutphen 3 - Teuge 5

Vrouwen

14:30 Otterlo 1 - Teuge 1

Twello

Zaalvoetbal Zuiderlaan

Vrijdag 8 november

19.30 Twello 4 – Diepenveen 1

20.30 Twello 5 – Go-Ahead D. 1

elders

19.30 ATIK 3 – Twello 2

21.00 Voorwaarts 2 – Twello 3

Veldvoetbal

Zaterdag 9 november

14.30 Teuge 3 – Twello 2

Zondag 10 november

10.00 Twello 3 – Colmschate 4

10.00 Twello VE – Voorwaarts VE

12.15 Heeten 3 – Twello 2

14.00 Twello 1 – Ap.Boys 1

V en L

Zondag 10 november

10:00 V en L VE1 - WWNA VE1

10:30 Orderbos 2 - V en L 2

10:30 Sallandia 3 - V en L 3

11:00 V en L VR1 - Pax VR1

14:00 V en L 1 - Terwolde 1

Woensdag 13 november

ZAALVOETBAL

Vrouwen

20:30 V en L 1-Futsal Apeldoorn 1

Voorwaarts

Donderdag 7 november

Volleybal Jachtlust

19.00 Voorwaarts DS6 – Salvora DS4

19.00 Voorwaarts DS8 – Klarenbeek DS3

19.00 Voorwaarts DR2 – Voorwaarts DR1

21.00 Voorwaarts HS3 – Avior HS7

21.00 Voorwaarts HS3 – Primavo HS1

21.00 Voorwaarts HS2 – Dio Beemte HS1

21.00 Voorwaarts HS4 – BSV HS2

Vrijdag 8 november

21.00 VW T 2/ADAS Groep- SV Twello 3

Zondag 10 november

Voetbal De Laene

09.30 Voorwaarts T 3 – PAX 3

09.30 Voorwaarts T 11 – UD 5

11.30 Voorwaarts T 2 - NEO 2

11.30 Voorwaarts T 4 – Schalkhaar 3

11.30 Voorwaarts T 5 – Loenermark 2

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Peter Verburg Schaaktoernooi

TWELLO/TERWOLDE.- Jong of oud, sterk of zwak, of iets er tussenin iedereen is welkom op het door de Twellose Schaakclub georganiseerde 18e Peter Verburgtoernooi. Iedereen speelt in een groep van eigen sterkte en in iedere groep zijn drie aantrekkelijke geldprijzen te winnen. Er worden 7 ronden gespeeld met een bedenktijd van 25 minuten per persoon per partij.

Lunch inbegrepen

Het toernooi wordt gehouden op zondag 17 november bij Brasserie KriebelZ in Terwolde en begint om 10 uur. Bij het inschrijfgeld is een lunch inbegrepen. Senioren betalen € 15,-, ben je onder 18 dan betaal je € 12,-. De prijsuitreiking is omstreeks half zes. Ben je geïnteresseerd? Op de site twelloseschaakclub.nl staat het inschrijfformulier en alle verdere informatie over het toernooi.

Sfeerfoto van het toernooi in 2018 in een warm aangeklede zaal van Brasserie KriebelZ.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

SC Klarenbeek Vrouwen in de top van de 1e klasse

Klarenbeek- Zaterdag 2 november stond de topper tussen de vrouwen van Klarenbeek en DZC’68 uit Doetinchem op het programma. Op het spel stond de tweede plaats in de Landelijke 1e Klasse B.

De vrouwen hebben na de degradatie uit de Hoofdklasse een sterke vernieuwing van het team doorgemaakt. Diverse nieuwe leden hebben op de deur geklopt en hun plek gevonden binnen de vereniging.

DZC’68 werd de gehele wedstrijd overklast. De tegenstander heeft dan ook in feite maar een enkele kans gehad om iets te kunnen inbrengen. Het team van SC Klarenbeek heeft veel voetballend vermogen en straalt vertrouwen uit. De trainer/coach Jan Ligtenberg kon dan ook tevreden toezien hoe de tweede plaats veroverd werd. De koploper in deze klasse is Berkum uit Zwolle . Dit team steekt er tot nu toe bovenuit. In de eerste wedstrijd van dit seizoen verloren de vrouwen van Klarenbeek met 3-0 van Berkum. Maar het team van Klarenbeek is op elkaar ingespeeld geraakt en klaar om de strijd voor de koppositie aan te gaan. Het seizoen is natuurlijk nog lang, maar het ziet er op dit moment veelbelovend uit.

De doelpunten werden gemaakt door twee speelsters. Britt Peters trof drie keer doel en Liset van Dijk wist er twee achter de goalie van DZC te werken. Op de foto is een koppoging van Liset te zien. Zowel Britt Peters als Marieke Mulder staan klaar om een afvallende bal op te pakken. En er wordt op een kleine afstand met spanning bekeken door de nestor van het team namelijk Babette van Heeren.

Klarenbeek kan haar team elke jaar weer op voldoende sterkte brengen omdat er een goede aantrekkingskracht is uit de regio. De speelsters komen zelfs uit een straal van ongeveer 30 km naar Klarenbeek. En dit gaat zonder dat er een grote werving aan vooruit gaat. Want het credo bij Klarenbeek is dat iedereen meer dan welkom is maar de eerste stap moeten de speelsters vanuit eigen motivatie maken. Ook omdat er in de stedendriehoek hard gewerkt wordt door vele verenigingen komen er zeker meer en meer speelsters qua klasse naar boven drijven. Daaruit zullen er zeker een aantal graag willen testen tot welk niveau men kan komen. En daarbij is Klarenbeek een prima optie. Mede omdat iedereen met open armen wordt ontvangen en de dorpscultuur garant staat voor snelle opname in het team en de vereniging.

In 2020 wordt zelfs al het 40-jarig jubileum van de vrouwen en meisjes tak van de afdeling voetbal gevierd. Daarmee is Klarenbeek één van de grondleggers van het vrouwenvoetbal. Dit jubileum zal niet ongemerkt voorbij gaan. Een werkgroep is druk doende om een mooi programma in elkaar te zetten.

Zaterdag 10 november komen de vrouwen van Be Quick uit Zwolle op bezoek. Wederom een uitdaging om te bewijzen dat de overwinningen van de afgelopen weken een goed vervolg kan worden gegeven.

De wedstrijden van de Klarenbeek vrouwen zijn thuis altijd om 14.00 uur. Voor wie het regionale vrouwenvoetbal een keer wil aanschouwen.. kom naar sportpark de Pauw.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

programma SV Terwolde

Zondag 10 november

14.00 uur V. en L. 1 – Terwolde 1

09.30 uur Vict. Boys 5 – Terwolde 2

10.00 uur Terwolde 3 – Warnsv. Boys 5

09.30 uur TKA VE1 – Terwolde VE1

Vrouwen

12.00 uur Terwolde VR1 – Lemelerveld/Lemele VR1

10.00 uur Terwolde VR2 – Vict. Boys VR3

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Handbalclinic basisschool de Kopermolen.

KLARENBEEK. Vrijdag 1 november heeft de afdeling Handbal van SC Klarenbeek een handbal clinic verzorgd voor de meiden van groep 4-5-6 van de Kopermolen uit Klarenbeek. Deze clinic is gegeven om de kinderen kennis te laten maken met handbal. Het was een afwisselende en leuke clinic. Zo moesten de meiden laten zien hoe goed ze zijn in kegels omgooien of scoren op het doel, al stuiterend met de bal een parcours kunnen afleggen, ballen vangen en voetenwerk met de ladder en steps. Het was erg leuk om te zien hoe fanatiek en enthousiast iedereen meedeed. De clinic werd afgesloten met het spelen van een paar wedstrijdjes.

Door al die enthousiaste meiden en leuke reacties was het een zeer geslaagde clinic.

Mochten er kinderen aan de hand van dit stukje denken Handbal is ook wel iets voor mij dan zijn ze van harte uitgenodigd om een keertje op dinsdag van 17.30-18.30 te komen kijken of mee trainen.

Verder informatie over de afdeling handbal is te vinden op www.scklarenbeek.nl

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Dubbel onderonsje met Cambuur voor oudste Eagles-jeugd in Twello

Twello- Go Ahead Eagles Onder-19 en Go Ahead Eagles Onder-17 maken zich in de Tweede Divisie A op voor een dubbel onderonsje met SC Cambuur. De leeftijdsgenoten van de Friezen zijn aanstaande zaterdag de tegenstander van de oudste Eagles-jeugdteams op sportpark Zuiderlaan in Twello. De wedstrijd van Onder-17 begint om 11:00 uur, terwijl bij Go Ahead Eagles O19 – SC Cambuur O19 om 13:00 uur wordt afgetrapt.

Go Ahead Eagles O19 en Go Ahead Eagles O17 strijden dit seizoen in de Tweede Divisie A mee om de bovenste plaatsen. Onder-19 bezet de vierde plaats met 13 punten uit zes duels en een achterstand van drie punten op koploper Hercules O19. Tegenstander SC Cambuur O19 bezet de tweede plaats met 15 punten uit zes competitiewedstrijden. Onder-17 vormt samen met Zeeburgia O17 en DWS O17 de Top-3 met 13 punten uit zes competitieduels. Opponent SC Cambuur O17 staat met één punt minder op de vijfde positie van de ranglijst.

Go Ahead Eagles Onder-15, de afgetekende koploper van de Eerste Divisie-laag, reist aanstaande zaterdag af naar het zuiden van het land voor de wedstrijd tegen Roda JC O15. Voor Go Ahead Eagles Onder-13 wacht in de Eerste Divisie-hoog een uitwedstrijd tegen FC Volendam O13.

Programma Go Ahead Eagles Voetbalopleiding

Zaterdag 9 november

Tweede Divisie A (13:00 uur, sportpark Zuiderlaan, Twello)

Go Ahead Eagles O19 – SC Cambuur O19

Tweede Divisie A (11:00 uur, sportpark Zuiderlaan, Twello)

Go Ahead Eagles O17 – SC Cambuur O17

Eerste Divisie-laag (15:00 uur, sportpark Kaalheide, Kerkrade)

Roda JC O15 – Go Ahead Eagles O15

Eerste Divisie-hoog (10:00 uur, Kras Stadion, Volendam)

FC Volendam O13 – Go Ahead Eagles O13

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Fit & Fun Voorwaarts – Quintus

TWELLO.- In navolging op Volendam thuis, deze week nogmaals een thuiswedstrijd. Onze tegenstander van de avond zouden de dames van Quintus uit Kwintsheul zijn. Waar we voorgaande seizoenen tegen de reserveploeg van Quintus speelden, mochten we ook al eens eerder aantreden tegen het eerste damesteam in de 8ste ronde van de bekercompetitie (2017-2018). Met een goed gevulde sporthal ging om 20:00u de wedstrijd van start. In vergelijking met vorige week startten we deze wedstrijd erg sterk en lag het tempo hoog. Quintus opende de score, maar Merlin antwoorde hier direct op met twee doelpunten door mooi achterlangs weg te starten op de cirkel. Merlin en Ellen gingen er ook op de break vandoor, welke Ellen op aangeven van Ellen fijn afrondde voor de 4-2. Quintus kwam op gelijke hoogte, maar de dekking stond als een huis met een sterk keepende Lieke erachter, die een aantal belangrijke en mooie reddingen verrichte. Mede door de dekking en reddingen van Lieke erachter, kon Quintus amper tot scoren komen. Wij breidden langzaam onze scores uit, via de 4-4 stond het 10 minuten voor rust 9-5. Quintus kon in deze fase van de wedstrijd van afstand en op de cirkel nog enkele doelpunten meepakken, voordat we de rust in gingen met een stand van 12-10. Er werd geknokt en gestreden, vooral in de dekking werd er enorm hard voor elkaar gewerkt en vooral gecommuniceerd. In de aanval werden er helaas nog een aantal goede kansen gemist, hier viel nog wat te halen. Na rust kwam Quintus wederom op gelijke hoogte 12-12, en ging het geruime tijd gelijk op. Het tempo bleef hoog en de dekking stond nog steeds prima, alleen in de aanval werden de kansen wel gecreëerd maar niet altijd verzilverd waardoor we niet konden uitlopen. Quintus kwam op voorsprong bij 16-17 en ging er in de 10minuten daarna overheen. Onze aanvallen eindigden op de paal, naast of keepster, en Quintus scoorde met enkele snelle tegenaanvallen door. Bij 19-26 kwam er een time-out en volgde er een terugknok-fase. Via Ellen, Daimy en Lisa die de penalty’s benutte kwamen wij terug op 24-26. Helaas stopte het daar, en maakte Quintus nog handig gebruik van een laatste time-out om in de laatste minuut de 24-27 te maken en hiermee de wedstrijd te eindigen. Wij mogen trots zijn dat we dit resultaat neer hebben kunnen zetten tegen deze ploeg. Aankomende week weer hard trainen om volgende week de uitwedstrijd tegen SEW in Westfriesland te spelen.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Activia wordt met een punt beloond voor veerkracht

TWELLO.- Activia kreeg zondag bezoek van Overwetering; een ploeg die afgelopen seizoen degradeerde uit de 2e klasse en het verloren terrein graag weer zou willen goed maken. De ploeg van Resit Schuurman begon sterk en gretig aan de wedstrijd maar keek halverwege de eerste helft toch tegen een achterstand aan. Een ongelukkig weggegeven vrije trap op een meter of 18 werd door de muur heen in de korte hoek geschoten Dus, een eenvoudige conclusie, deed die muur haar werk niet goed. De achterstand bleef niet lang op het bord staan want een minuut of 6 later ontsnapte Michael Hubner over de linkerkant en zijn afgemeten voorzet viel precies tussen de verdedigers van Overwetering op het hoofd (of schouder) van Michiel Mikkers die de bal knap naar de kruising verlengde. Deze 1 – 1 leek ook de ruststand te worden maar vlak voor rust werd een diepe bal in het centrum van Activia niet goed verwerkt door achtereenvolgens Sander vd Velde en Jeroen Mentink waarna de bal over de iets voor zijn doellijn staande doelman Logt werd geschoten. In de 45e minuut was er nog opwinding toen de rechtsbuiten van de gasten na een opzichtige wraakactie slechts met geel werd bestraft zodat hij ook aan de tweede helft mocht meedoen; daar kwam hij goed mee weg. De tweede helft bleef lang zonder grote kansen maar in het laatste kwartier gebeurde er nog van alles. Eerst eiste de scheidsrechter de hoofdrol voor zich op door een opzichtige overtreding in de 16 van achter op de doorgebroken Bart Wippert werd weggewoven; een beslissing waarover ook alle gasten uit Olst na afloop hun verbazing over uitspraken. Kort daarna werd er enorm geprutst achterin bij Activia waardoor de 1 – 3 op een presenteerblaadje werd aangeboden aan de gasten. En zo leek zich opnieuw een frustrerende want onnodige nederlaag aan te tekenen. Activia toonde echter veerkracht. Mede door een tweetal offensieve en gedurfde wissels (zowel de vrije verdediger als de verdedigende middenvelder werden ingewisseld voor offensieve krachten) werd het initiatief gegrepen en hieruit kwam ook het gewenste resultaat. Eerst werd een knappe aanval door Michiel Mikkers beloond met de 2 – 3 en in de 86e minuut werd de voortdurende aanvalsdrift ook nog beloond met de gelijkmaker. Deze kwam op naam van Leroy Fernandes en was de voorbode van een spannende slotfase waarin beide ploegen nog op zoek gingen naar de drie punten. Siebe Koers was daar namens Activia het dichtste bij; hij stuitte echter op de doelman. In de blessuretijd maakte ook Overwetering nog weer aanspraak op een winnende treffer tegen een Activia dat met amper verdedigers nog op het veld stond. Een nieuwe, zure en late nederlaag werd Activia echter bespaard en de uiteindelijke puntendeling was ook het minste dat de ploeg vandaag verdiende. Als één van de cruciale beslissingen in het voordeel van Activia was uitgevallen had ook een overwinning er in gezeten. Als je een kwartier voor tijd met 1 – 3 achter staat en nog een punt pakt kan je ook zeggen dat je er het maximale hebt uit gehaald. Hoe dan ook: het is wat het is. En dus een gelijkspel en een punt voor beide.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Sinterklaasintocht op 16 november in Twello

Twello- Op zaterdag 16 november is het weer zover! Dan komt Sinterklaas weer naar Twello. Om 13.29 komt de Sint zoals gebruikelijk aan op het station, waar hij begroet wordt door onze burgemeester Jos Penninx onder muzikale begeleiding van de Pietenband.

Rond 13.45 uur vertrekt de Sint met paard en wagen in optocht naar het Dorpsplein, begeleidt door de pietenband van Excelsior. Iedereen is welkom om in deze optocht mee te lopen naar het Dorpsplein! De route van de optocht gaat door de volgende straten: Raccordement, Duistervoordseweg, Van Ghentstraat, Marktplein, Schoolstraat en eindigt op het Dorpsplein.

De optocht met Sinterklaas en zijn Pieten komt rond 14.00 uur op het Dorpsplein aan. Hier is het feest al vanaf 13.00 uur in volle gang met een DJ van BB’s Partyshow! Als Sinterklaas is gearriveerd wordt hij welkom geheten door de burgemeester. Daarna word er een spetterde dans show gegeven door een aantal meiden van Sv Twello. Daarna zal het spetterende feest van BB’s Partyshow worden vervolgd.

Tegen 14.45 uur zwaaien we met z’n allen Sinterklaas en zijn Pieten weer uit. Ze hebben natuurlijk nog meer te doen!

Gezien de te verwachten drukte verzoeken wij mensen met de fiets of lopend te komen. Daarnaast kan het zijn dat er enige verkeershinder is tijdens de optocht door het centrum, nabij het station worden enkele wegen tijdelijk afgesloten. Hou hier rekening mee.

De Sinterklaasintocht wordt georganiseerd door Twello Centrum. De organisatie gebeurt in samenwerking met veel vrijwilligers van o.a. Scoutinggroep de Vundelaar, Stichting Pampus, de EHBO en de Twellose muziekvereniging. De lunch word gesponsord door Albert Heijn, Jumbo en Deka markt.

Meer informatie is te vinden op de website www.intwello.nl en onze Facebookpagina ‘InTwello’.

We zien jullie graag op 16 november in het centrum van Twello!

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Kerstmarkt in Nijbroek

NIJBROEK.- Op vrijdagavond 13 december, van 18.00 tot 21.00 uur, is er zoals elk jaar de knusse, unieke kerstmarkt in Nijbroek. Dit jaar is de organisatie nog op zoek naar een paar extra kraamhouders die samen met de andere kraamhouders de sfeer van de kerstmarkt nog leuker willen maken. Verkoopt u leuke (kerst)artikelen en lijkt het u leuk om op de kleinschalige maar zeer sfeervolle kerstmarkt te staan, stuur dan een mail naar Kerstmarktnijbroek@hotmail.com en ontvang meer informatie.

woensdag 6 november

Deel dit bericht

Een centrum vol gezellige Halloween activiteiten

TWELLO.-Vrijdagavond 1 november was het gezellige Halloween feest een nog groter succes dan voorgaande jaren in het centrum van Twello. Ondernemers en organisatie kunnen terugkijken op een geslaagde avond.

Waren het vorig jaar nog 500 kinderen die zich opgaven dit jaar werden 725 ingeschreven. Allen stapten mooi geschminkt en verkleed de griezeltent in voor het Voorster Nieuws. Alwaar ze opgewacht werden door een heks, waarvan ze de speurtochtkaart in ontvangst namen. Hierna begon voor hen het zoeken naar de griezels. Tijdens het zoeken hiervan betraden de kinderen met hun ouders of andere begeleiders de winkels. Hier werden allen verrast door de ondernemers, die dit jaar nog veel meer werk hadden gemaakt van het Halloween gebeuren. De grote inzet verbaasde menigeen.

In de buitenlucht werden de bezoekers ook nog eens getrakteerd, een heerlijke gehaktbal, borrelworstjes aan een stokje en limonade maakten het feest nog feestelijker. En dan kon er natuurlijk met een volle speurtochtkaart gratis een bezoek gebracht worden aan het gespook in het echte spookhuis. De eigenaren Huug en Anja van Eijk verzorgden ook de griezelige operatiekamer en het kerkhof. Tevens zorgden zij voor de aanwezigheid van meerdere rondlopende griezels. De Scare Actors hadden dit jaar extra griezels meegenomen. De door hen meegebrachte clowns bezorgden met hun ratels bij velen even een schrikreactie.

Reacties:

Enkele reacties van de bezoekers: Het wordt elk jaar mooier. Geweldig, er deden dit jaar nog meer winkeliers mee. Heel groots en een goed georganiseerde opgezet. Een gezellige drukte. Gezellige avond gehad met de kids.

De moeder van Sanne vertelde dat Sanne er het hele jaar naar uit kijkt.

Niet alleen Sanne, maar waarschijnlijk vele van de andere 700 kinderen en hun begeleiders kijken uit naar dit gezellige evenement in het Centrum van Twello. Hopelijk zorgen de ondernemers en de organisatie voor een herhaling in 2020.

woensdag 6 november

Deel dit bericht