Jan Terlouw en EnergieRijk Voorst pleiten voor duurzame energie

Regio- “Wij zijn de natuur in een razend tempo aan het verwoesten. Daar moeten we nu iets aan doen.” Dit is de boodschap van Jan Terlouw op donderdag 22 februari in de bibliotheek in Twello. Naast Terlouw en presentator Froukje Jansen is ook EnergieRijk Voorst aanwezig om een beeld te geven van energiebesparingsmogelijkheden die bewoners in de gemeente Voorst kunnen inzetten om hun huis te verduurzamen. Waar te beginnen? Begin met isoleren, adviseert energiecoach Gerrit Rutgers.

De lezingavond met Jan Terlouw en EnergieRijk Voorst, georganiseerd door de bibliotheek Brummen/Voorst en boekhandel Oonk, zorgt voor een volle zaal. De aanwezigen raakten zichtbaar geïnspireerd door Jan Terlouw als ‘verhalenverteller’. Vanuit verschillende invalshoeken en als oud-politicus en wetenschapper deelt hij met het publiek zijn passie voor de natuur. Tegelijkertijd pleit hij voor duurzame energie.

Terlouw is gevraagd het Boekenweekessay voor de Boekenweek 2018 te schrijven, dat komende maand verschijnt. Dit jaar is het thema ‘Natuur’. Zijn boek met als titel ‘Natuurlijk’ gaat over zijn liefde voor de natuur en hoezeer die in gevaar is, vertelt hij. Het is een pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties.

Duurzamer via politieke stem

Jan Terlouw is van mening dat ieder individu iets kan doen. Lid worden van een politieke partij is verreweg het beste wat je kunt doen, vindt hij. “Bepaal in de eerste plaats de partij van je keuze en stem dan op de ‘groenste’ kandidaat van die partij. Dat gaat opvallen in Den Haag.” Dat we ook iets kunnen doen aan een van de grootste klimaatproblemen, de vleesproductie, spreekt hij eveneens uit: “Een beetje minder vlees eten, dat kan iedereen best doen”.

Windenergie prima als overgangsmaatregel

Vanuit het publiek komt de vraag wat windenergie nu eigenlijk bijdraagt. Terlouw vindt windenergie inefficiënt en verwacht dat windenergie gezien alle technologische ontwikkelingen over veertig jaar ouderwets is. Hij is wel van mening dat windenergie als overgangsmaatregel een prima oplossing is.

Enorme groei in energiecoöperaties

Na de pauze gaat het over de energietransitie. Presentator Froukje Jansen: “We moeten over van fossiele brandstof naar duurzame energie. Daarbij laat de politiek het best wel een beetje liggen.” Wel groeit het aantal energiecoöperaties in Nederland in 2017 naar bijna 400. De groei van het aantal burgers, dat samen energie opwekt, is niet te stoppen blijkt uit de Lokale Energie Monitor 2017.

EnergieRijk Voorst is een van die coöperaties die zich met een aantal gedreven vrijwilligers inzet voor duurzame lokale initiatieven in de gemeente Voorst. Bestuurslid Otto Hettinga vertelt dat ze in 2012 met vijf mensen het idee kregen om mensen te gaan helpen met het kiezen van zonnepanelen, deze te toetsen op kwaliteit om ze vervolgens collectief in te kopen met korting. “Uiteindelijk zijn bij 180 huishoudens in de gemeente zo de eerste zonnepanelen geplaatst.”

Momenteel is de energiecoöperatie bezig met twee nieuwe zonnepanelenprojecten – het collectieve project ZonRijk Voorst en Zon op Huur, speciaal voor huurders in het dorp Voorst. Daarnaast kunnen inwoners gratis een afspraak maken met een energiecoach van EnergieRijk Voorst als ze willen weten hoe duurzaam hun huis is en welke energiebesparingsmaatregelen ze kunnen nemen.

woensdag 28 februari 2018

Deel dit bericht