‘Je hoeft het niet alleen te doen!’

Voorstelling Roos Radeloos draagt bij aan (h)erkenning van jonge mantelzorgers

Ademloos werd er geluisterd, vol aandacht werd er gekeken en af en toe werd er gelachen of zelfs een traantje weggepinkt. We blikken terug op de voorstellingen van ‘Roos Radeloos’, die op verzoek van Mens en Welzijn Voorst in november drie keer werden opgevoerd in Twello. Eén voorstelling was voor iedereen die werkt met kinderen, zoals leerkrachten, en voor andere belangstellenden. Twee voorstellingen waren voor kinderen van groep 8 van basisscholen De Kleine Wereld, De Oase en De Hietweide. Aan de voorstelling voor de groepen 8 waren gastlessen gekoppeld waarin het thema verder uitgediept is.

De voorstelling ‘Roos Radeloos’ geeft een inkijkje in het leven van jonge mantelzorgers: kinderen en jongeren die opgroeien met een zorgsituatie thuis. Theatermakers en acteurs Fulco de Deken en Evi Zaalberg hebben met input van jonge mantelzorgers uit Apeldoorn het script geschreven en inmiddels in diverse plaatsen opgevoerd. Zij zijn tevens de acteurs die het stuk, met veel talent en enthousiasme, spelen.

Roos is een veertienjarige puber die gewoon naar school gaat, een mobiele telefoon heeft en net als alle andere veertienjarigen wel eens onzeker en rebels is. Wat bijna niemand op school weet is dat Roos zorgt voor haar vader met de ziekte van Parkinson. Bovendien maakt Roos zich veel zorgen over haar moeder met Borderline én haar eigen toekomst. Is er iemand die haar ziet? Durft ze om hulp te vragen?

‘Sommige kinderen vertonen opvallend gedrag door de zorgelijke thuissituatie’, vertelt Annet Reimert, Mantelzorgconsulent bij Mens en Welzijn. ‘Bijvoorbeeld clownesk gedrag, of juist teruggetrokken gedrag. Door het zien van ‘Roos Radeloos’ krijgen kinderen en volwassenen meer inzicht in het leven van een jonge mantelzorger. Je hoort en ziet waar zij behoefte aan hebben en waaraan juist niet’, aldus Annet. ‘De kinderen waren zeer actief betrokken bij de gastles, zowel wanneer ze mantelzorg uit de eigen thuissituatie kennis als wanneer dit voor hun nieuw terrein is. Het was heel bijzonder om dit met elkaar te kunnen delen. Alle drie basisscholen wil ik hiervoor hartelijk danken!’

Steunpunt mantelzorg

Mens en Welzijn Voorst vindt het belangrijk dat er erkenning, herkenning en steun wordt geboden aan mantelzorgers. Zij biedt daarom een Steunpunt Mantelzorg voor jonge en volwassen mantelzorgers. ‘Voor jonge mantelzorgers betekent dit onder andere dat er maandelijks activiteiten georganiseerd worden. Zo kunnen kinderen en jongeren merken dat ze niet de enige zijn én even hun zorgen vergeten en genieten van het moment.’

Meer informatie over het steunpunt Mantelzorg leest u op: www.mensenwelzijn.nl/ons-aanbod/steunpunt-mantelzorg. Of neem contact op met Annet Reimert: a.reimert@mensenwelzijn.nl of 0571-287752.

woensdag 27 november 2019

Deel dit bericht