Jongerencontract? “Prima idee, na vijf jaar is het de beurt aan iemand anders.”

Twello- Het aanbod aan jongerenwoningen is beperkt in de gemeente Voorst. Ruim veertig woningen zijn toegewezen als jongerenwoning. De wachtlijsten hiervoor zijn lang. Om de doorstroom te bevorderen stelde woningcorporatie IJsseldal Wonen jongerencontracten op. Op een jongerenwoning zit een huurtermijn van maximaal vijf jaar, je behoudt wel je inschrijfduur. We vroegen Daan Hofland (24), eerste bezitter van een huurwoning via een jongerencontract, naar zijn mening.

Jongerenwoning

Op het Van Lith’s Erf staat een aantal woningen in een hofje opgesteld. Bij nadere inspectie blijken de woningen opgedeeld in appartementen. Veelal bewoond door jongeren, maar ook door volwassenen. Daan is sinds mei de trotse bewoner van een appartement op de eerste etage. De woning die hij met zijn vriendin bewoont, is knus en efficiënt ingedeeld. ”De vorige bewoners hebben goed nagedacht over de indeling, dus die hebben we zo gelaten. Het bevalt hier goed. Het complex is rustig. Iedereen gaat een beetje zijn eigen gang, er is geen overlast van rommel of geluid.

Met dank aan mijn vader stond ik op mijn achttiende ingeschreven bij de woningcorporatie. Ik had daar niet bij stilgestaan, tot ik het huis uit wilde. De eerste paar keer viste ik achter het net, maar bij deze woning had ik geluk. Daar was ik erg blij mee. Voor sommige van mijn vrienden is het wel zuur. Die zijn ouder, willen al veel langer zelfstandig wonen, maar hebben veel minder punten dan ik. Die hebben het nakijken. In Twello is weinig beschikbaar, iedereen vist in dezelfde vijver. Mijn vrienden willen ook hier wonen of op de Vang.”

Jongerencontract is een goed idee

De tweedejaars student Facility Management is duidelijk over het jongerencontract. “Ik had gelijk zoiets van ja, ik ben het er helemaal mee eens. Er zijn weinig woningen voor jongeren. Terwijl, je moet als gemeente je jongeren iets kunnen bieden. Anders trekken ze allemaal weg.

Commercieel huren is veel te duur, zeker voor een student als ik. Het is fijn dat ik nu hier kan wonen en na vijf jaar is het de beurt aan iemand anders. Het systeem is goed geregeld, want ik behoud gewoon mijn punten en spaar nu ook nog verder. Dus als ik over een paar jaar naar een grotere woning wil, kan dat. Maar ik hoop eigenlijk dat ik dan een baan heb en een huis kan kopen.”

woensdag 3 juli 2019

Deel dit bericht