Kanoën door een Vietnamees natuurwonder.

Na een veertien uur durende busreis, waarbij we na een uur of zes rijden de Vietnamese grens overstaken, kwamen we aan in Hanoi. Het was al laat in de avond, maar meteen viel het al op hoe ontzettend veel scooters hier rondrijden. Hele trottoirs staan er vol mee, rijen dik. Op de weg kun je geen meter zien waar geen scooter rijdt. Daarnaast valt ook het getoeter op. Alle scooterrijders op de weg toeteren non stop naar elke andere weggebruiker terwijl ze elkaar links en rechts inhalen. Bijna vanzelfsprekend wordt voortdurend ook de linker weghelft gebruikt. Ondertussen steken voetgangers rustig over. Zonder enige twijfel lopen mensen met karretjes vol eten of met kleine kinderen aan de hand tussen deze chaos door naar de overkant. Groene stoplichten voor voetgangers worden door iedereen genegeerd, alles rijdt gewoon door. De enige tactiek voor oversteken is brutaal maar rustig doorlopen en hopen dat de scooters je zien en om je heen slalommen.

Een ongekend hectische stad qua verkeer, waarin een aantal parken liggen die dan weer heerlijk rustig zijn en waar veel ouderen en volwassenen sporten. Badminton en voetvolley zijn de populairste sporten in deze parken, terwijl er ook veel mensen hardlopen en dansen.

In Hanoi bezochten we een oorlogsmuseum over de indrukwekkende geschiedenis van de Vietnam oorlog. Compleet met strijdwagens en buitgemaakte Amerikaanse vliegtuigen.

Vanuit deze stedelijke drukte boekten we een tour naar de rust van Halong Bay. Deze schitterende baai bevindt zich honderdzestig kilometer oostelijk van Hanoi in de Golf van Tonkin, een uitloper van de Zuid-Chinese zee. Sinds 2012 behoort deze met eilanden bezaaide baai officiëel tot de zeven natuurwonderen. In het Vietnamees staat Halong voor “daar waar de draak de zee in gaat” en dat komt door de duizenden eilandjes die hier uit het water omhoog schieten. Hier zijn we twee dagen op een lokale boot tussendoor gevaren en dat was een geweldige ervaring. Kalkstenen rotsen, maarliefst vijfendertighonderd, verrijzen hier uit de zee en zorgen voor een adembenemende omgeving. Niet voor niets wordt een bezoek aan Halong Bay als hét hoogtepunt van Vietnam beschouwd.

Ook voeren we langs drijvende dorpjes waar echt alles op het water dreef, mensen, huisjes, scholen, winkeltjes, huisdieren en tot onze verbazing zelfs fietsenmakers, want in sommige drijvende dorpjes werd gefietst! Complete families wonen al generaties lang in hun houten huisjes die rustig op het heldere water dobberen. Ze leven voornamelijk van de visvangst. Al deze drijvende dorpjes waren kleurrijk versierd, wat er erg mooi uitzag tussen de hoge witte karstrotsen van Halong Bay.

Halverwege onze boottocht gooide de kapitein het anker uit en konden we in een kano op eigen houtje even de omgeving verkennen. Dit was misschien nog wel indrukwekkender, vanuit de lage kano’s leken de rotsen nóg hoger en kon je de grotten die ontstaan zijn door erosie zelf binnen peddelen. Al kort na de ingang was alles pikzwart! Je zag geen hand voor ogen, behalve het stukje licht aan het einde van de grot. Wanneer je daar uit kwam, doemde er uit het kraakheldere water weer een stelletje nieuwe eilandjes voor je op. Sommigen smal en steil, anderen juist wat groter en glooiender. Je bent er voortdurend onder de indruk van de adembenemende plaatjes die je met je kano binnen vaart.

In Halong Bay kon je ook cliff diven, de kliffen beklimmen, naar een van de vele verscholen strandjes gaan, of van de bootmasten af het water in springen. Het was heerlijk om in een prachtige omgeving overdag actief bezig te zijn, om dan ‘s avonds te genieten van een zonsondergang en een feestje aan boord. De avond werd ook gebruikt om te vissen op inktvissen, die met sterke zaklampen op het water gericht, gelokt werden. Kakelverse gebakken inktvis smaakt dobberend op het water nog net iets lekkerder dan normaal!

Na twee dagen en een nacht in de baai doorgebracht te hebben gingen we aan land in Cat Ba. Hier bezochten we met de scooter een viewpoint waar we vanaf een bergtop over de schitterende baai met ontelbare eilandjes uit konden kijken. Vroeger stond er op deze bergtop een fort met een gevangenis. De restanten daarvan, getraliede vensters en kanonnen doen nog aan die minder prettige tijd herinneren.

Voor ons was dit een heerlijke plek om een drankje te nuttigen en even te ontsnappen aan de drukte. Helaas waren er onderweg wat waakhonden die ons als indringers zagen. Op de weg naar boven en naar beneden werden we achterna gezeten door een troep honden die rennend een hap uit onze kuiten probeerden te nemen. Vol gas rijdend, met de benen omhoog op de scooter, zorgden we ervoor dat we vrij van hondsdolheid de berg op en af kwamen en ons Halong Bay avontuur tot een goed einde kwam. Het eerste vinkje op onze bucket list is een feit!

Vanaf hier zijn we van plan om het noorden van Vietnam te verkennen, vanaf Hanoi, richting de grens met China. Hier liggen een paar mooie watervallen die onze volgende stop vormen. Wie weet kunnen we er zelfs even een stukje verlaten grens over steken om ook Chinese bodem te betreden?

woensdag 11 april

Deel dit bericht