‘Laatste’ boek van schrijver Henk van Baalen

REGIO- De 75 jarige historicus Henk van Baalen zet met zijn onlangs uitgekomen boek Deventer vertellingen: ‘op weg naar de soos’ - oud en nieuw, een punt achter zijn roemrijke carrière als schrijver. Van Baalen is beslist geen onbekende in deze regio, als publicist, stadsgids en trouwambtenaar heeft hij zijn geboorteplaats Deventer in zijn hart gesloten en publiceert hij al vele jaren over de rijke geschiedenissen cultuur van stad en ommeland.

De naam Henk van Baalen zal zeker bij de inwoners van Twello e.o. herinneringen oproepen aan de tijd die hij als leerkracht aan de MAVO (Domineestraat) werkzaam was. Maar ook als trainer bij het destijds alom bekende V&K en als speler bij het Nederlands Volleybalteam.

Het zojuist verschenen boek Op weg naar de soos, telt ruim 300 pagina’s en is zeer rijk geïllustreerd. Het verhaalt over de geschiedenis van de Joodse Gemeenschap in Deventer en Twello. Maar ook de talloze verhalen over andere tot de verbeelding sprekende feiten uit de wijde regio geven een inkijkje in het leven van toen en nu.

Een citaat uit het boek

‘’Een verse sigaar opstekend besloot Hendrik van de Molen (pseudoniem Van Baalen) richting Terwolde te fietsen, langs het restaurant Het Diekhuus om even te stoppen bij de molen De Ooievaar op de hoek van de Wijkseweg en de Twelloseweg. Gelukkig was de molen nog volledig in gebruik en er werden tal van molenaarsproducten verkocht. Ooit stond deze molen aan de Klinkenbeltsweg te Deventer waarna hij in 1987 hier in Terwolde werd herbouwd.

Hendrik fietste verder naar Nijbroek, al in 1328 stond er een kapel in dit dorp. Karakteristieke straatnamen als Zeedijk, Vloeddijk, Kadijk, Middendijk en Veluwsedijk herinnerden aan de vele inpolderingen vanwege de veelvuldige overlast van het water.’’

Hoe bent u er toe gekomen om over Deventer te schrijven?

Over Deventer is en wordt veel geschreven, de stad heeft nu eenmaal een rijke geschiedenis die het waard is om te worden vastgelegd. Ik voel me nog steeds bevoorrecht aan die geschiedenis te kunnen bijdragen.

Wat is er zo bijzonder aan de stad?

Het is een van de oudste steden van Nederland. Het middeleeuwse stratenplan is nog steeds herkenbaar. Het heeft een ontzaggelijk rijke geschiedenis, denk b.v. aan de boekdrukkunst. Niet voor niets telde de stad ooit tal van bekend staande drukkerijen. Al heel vroeg was het ook de stad van de handel, een echte Hanzestad.

Met dit laatste boek is de geschiedenis verteld?

Zeker niet. Je raakt nooit uitgekeken, er zullen ongetwijfeld wel weer eens onontdekte feiten naar boven komen. Daar is het geschiedenis voor.

De regio komt in het boek ruim aan bod

Plaatsen als Terwolde, Wilp, Twello, Welsum enz. werden door de schrijver op zijn wandel- en fietstochten in de regio regelmatig aangedaan. In de bezochte plaatsen kwam Van Baalen tot ontdekking dat ook hier een rijke geschiedenis kon worden waargenomen en zonder meer waard waren om te worden vastgelegd.

Een prachtig boek waar zeker de inwoners van de regio veel plezier aan zullen beleven, niet in het minst door de vele herkenbare afbeeldingen maar zeker ook door de vlot geschreven verhalen.

Het boek: Deventer Vertellingen - Op weg naar de soos - is o.a, verkrijgbaar bij boekhandel Oonk in Twello. EUR 24,50.

woensdag 20 november

Deel dit bericht