Lagere energierekening dankzij energiecoach

GEMEENTE VOORST.- Vijf energiecoaches gaan deze winter weer op pad om bij inwoners thuis te kijken welke mogelijkheden er zijn om hun woning te verduurzamen. Energiebesparende maatregelen zorgen voor een lagere energierekening, een verbeterd wooncomfort en het is goed voor het milieu. De energiecoaches helpen u daarbij. Inwoners die nog dit jaar een thuisbezoek van de energiecoach aanvragen maken daarnaast ook kans op een leuke duurzame prijs met de winactie.

Energiecoaches zijn een succes

Voor het derde jaar op rij kunnen inwoners van de gemeente Voorst deze winter gratis een keukentafelgesprek met een energiecoach van de gemeente en de energiecoöperatie EnergieRijk Voorst aanvragen. Zo’n tweehonderd huishoudens hebben hier al gebruik van gemaakt. De vijf vrijwillige energiecoaches informeren u over het verduurzamen van uw woning en daarmee het verlagen van uw energierekening. Ze maken zowel woningeigenaren als huurders wegwijs in de verschillende mogelijkheden van verduurzamen en de subsidiemogelijkheden. Binnenkort starten er nieuwe extra energiecoaches, want er zijn veel aanvragen voor een thuisbezoek.

Informatie op maat

Bij een thuisbezoek brengt de energiecoach eerst in kaart hoe het huis er duurzaam gezien voor staat. Dit doet hij met behulp van een warmtescan en een digitale huisscan. Aan de hand van de wensen van de woningeigenaren geeft de energiecoach daarna informatie over de verschillende mogelijkheden van bijvoorbeeld isoleren, verlichting, warmtepompen of zonnepanelen. Energiecoach John Kempink: “Elke stap die je richting duurzaamheid zet is een goede. Daar heb je geen groene vingers voor nodig, praktische oplossingen om energie te besparen zijn goed voor het milieu en de portemonnee!”. Zelf heeft John een elektrische fiets gekocht waarmee hij naar zijn werk fietst en hij woont in een relatief nieuw en duurzaam huis: “Al kan het natuurlijk altijd nog beter, dus ik zit zelf ook niet stil”. John vindt het leuk om te merken hoe betrokken mensen zijn bij hun eigen duurzaamheid: “Het is belangrijk dat mensen het stap voor stap doen. Ik begeleid hen in het woud van keuzes en mogelijkheden en kijk waar ze aan toe zijn”.

Warmtecamera

Met de warmtecamera zien coaches waar warmte wegloopt in het huis. Daarvoor moet het buiten wel koud zijn, liefst rond het vriespunt. John: “Het is een gewone camera, maar dan thermisch. In plaats van een foto zie je een infraroodbeeld waarop duidelijk zichtbaar is op welke plekken warmte weglekt. Je ziet het kleurverschil wanneer je de camera op een muur of op een raam richt, bij het glas is de kleur roder omdat daar de warmte weglekt. Bij oudere huizen met een latere aanbouw zie je ook goed het verschil. Bij het oude gedeelte lekt meestal meer warmte weg. Soms zie je ook het verschil wanneer je de lamellen of luxaflex dichtdoet, de temperatuur stijgt dan. Dat zijn echte eyeopeners voor mensen!”.

Winactie

Wie in de periode van 10 oktober tot 31 december 2018 een gesprek aanvraagt bij één van de energiecoaches maakt automatisch kans op een leuke duurzame prijs. Het prijzenpakket bestaat uit: 1 x een dagje rijden in een Tesla, 2 x een energieverbruikmeter van de Consumentenbond (Huisbaasje), 2 x een compostbak, 2 x een vegetarische box, 3 x een energiebox met energiebesparende tools en 3 x het boek ‘De verborgen impact: Alles voor een eco-positief leven’ van Babette Porcelijn.

Maak een gratis afspraak

Bent u inwoner van de gemeente Voorst en geïnteresseerd in een gratis vrijblijvend gesprek met een energiecoach? Vul het formulier in op energierijkvoorst.nl of bel de gemeente: 0571-27 99 11. Meer informatie: energierijkvoorst.nl en regionaalenergieloket.nl/voorst

woensdag 7 november

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws