Leden jubilerende Warmbloedvereniging helpen elkaar om tot betere fokresultaten te komen

Voorst / Empe- De naam Warmbloedvereniging Voorst en omstreken zal de meeste inwoners van deze regio niet bekend in de oren klinken. Toch bestaat deze vereniging voor fokkers van warmbloedpaarden al 77 jaar. Met twee jaar vertraging als gevolg van de coronacrisis vierde het bestuur onlangs met tientallen leden en hun partners het 75-jarige bestaan bij Manege Voorst in Klarenbeek. Door Rudi Hofman

Volgens voorzitter Gertjan Petter was het een heel leuk feest. “We hadden een tent neergezet en dankzij de kar van Buurtvereniging De Voorsterklei konden we over stoelen, tafels en een mobiele bar beschikken. Er was ook een barbecue”, zegt Petter. Hij woont met zijn vrouw Wietske Schutte officieel op Emper grondgebied op de Voorsterklei. Samen fokken zij hier jaarlijks twee tot drie veulens.

Secretaris Yvonne Buis is ook aangeschoven voor het interview over Warmbloedvereniging Voorst en omstreken. Zij woont met haar gezin een stukje buiten de bebouwde kom van het dorp Empe. Waar Petter al ruim twintig jaar deel uitmaakt van het bestuur, zit Buis momenteel in haar achtste jaar als bestuurslid.

Kennis vergaren
“We zijn hier twaalf jaar geleden komen wonen en ik ben rond die tijd lid van de vereniging geworden. Via een collega-fokker had ik er al wel eens van gehoord. Je praat toch met elkaar over de fokkerij en kijkt naar elkaars paarden. Naar mijn mening kun je alleen kennis vergaren door veel paarden te zien en er veel over te praten”, zegt Buis.

De secretaris verkocht recentelijk haar twee merries, omdat zij niet geheel tevreden was over de fokresultaten die ze daarmee boekte. “Momenteel fok ik tijdelijk niet, maar ik ga dat op termijn zeker wel weer doen. Ik wil eigenlijk op zoek naar merries van een nog betere kwaliteit.”

Landbouw-Tuigpaard
Het huidige ledental van de vereniging ligt rond de negentig, terwijl er voor corona nog zo’n honderd fokkers lid waren. In de jaren zestig van de vorige eeuw was dit zelfs het dubbele. Toen heette de vereniging nog anders; bij de oprichting op 26 juli 1945 was als naam gekozen voor ‘Het Landbouw-Tuigpaard’, Vereeniging tot bevordering der Warmbloedfokkerij te Voorst en omstreken.

In artikel 2 van de statuten stond destijds helder omschreven wat de oprichters met hun initiatief voor ogen hadden: ‘Het doel der vereeniging is de fokkerij van het economisch warmbloedpaard zoo krachtig mogelijk te bevorderen’. In 1982 veranderde de naam in Warmbloedvereniging Voorst en omstreken.

Hoogste niveau
Petter: “Toen kreeg je meer een loskoppeling van paarden voor de landbouw naar paarden voor de recreatie en zeker ook voor de sport.” Ter aanvulling zegt Buis dat meerdere leden paarden fokken die op het hoogste niveau, de Grand Prix, uitstekend scoren. Dit geldt voor zowel spring- als dressuurpaarden. Warmbloedhengsten en- merries worden ook gefokt voor de tuigpaardensport. Hierin gaat het erom dat een paard zo fraai en imponerend mogelijk voor een wagen loopt. Een echte showsport dus.

Voor bijvoorbeeld ledenvergaderingen en lezingen over actuele onderwerpen tijdens een ‘fokkerscafé’ maakt de vereniging sinds een jaar of vijf dankbaar gebruik van Manege Voorst. “Vanuit het verleden hebben we een warme band met (manege-gebruiker, red.) De IJsselzoom”, zegt Petter. PSV De IJsselzoom en PC&LR de Enkruiters werken sinds 2016 samen onder de naam PPSV Bussloo.

Excursies
Verenigingsactiviteiten buiten de deur zijn onder meer hengsten- en merriekeuringen, veulenkijkavonden en excursies naar gerenommeerde fokstallen. Doel is het vergroten van de kennis over het fokken van warmbloedpaarden om zelf tot betere fokresultaten te komen. Het aspect gezelligheid wordt hierbij nooit uit het oog verloren, zo benadrukken Petter en Buis.

Mail voor meer informatie naar warmbloedvoorst@live.nl.

woensdag 29 juni 2022

Deel dit bericht