Lezing Historische Vereniging Voorst

Gemeente Voorst- Na ruim anderhalf jaar strenge coronamaatregelen is door versoepelingen de weg weer vrij om de lezingen op te starten, uiteraard met de inachtneming van de geldende voorschriften. Op donderdag 7 oktober is de uitgestelde lezing (in het kader van 75 +1 jaar bevrijding) over de sabotagegroepen door historicus Johan van der Veen.

In de zomer en najaar van 1942werd de IJsselstreek opgeschrikt door twee spoorwegaanslagen en een groot aantal brandstichtingen. Verantwoordelijk hiervoor waren sabotagegroepen in Deventer en de gemeente Voorst. Zij onderhielden nauwe contacten en maakten deel uit van een landelijk netwerk. In oktober van dat jaar bereikten deze acties een hoogtepunt. Lange tijd wisten de Duitsers niet waar ze de daders moesten zoeken. En toen sloeg het verraderlijke noodlot toe.

Op basis van uitvoerig onderzoek, onder meer in de nog niet eerder geraadpleegde bronnen, zal Johan van der Veen ingaan op;

De acties van deze groepen in onze regio, waaronder de spoorwegaanslagen bij Twello en de brandstichtingen in hooi- en korenmijten; de rol van Toon Kleinbussink, Gerrit Jan van ’t Einde, Kees Lugthart, de mysterieuze Frans de Wit en SD-inspecteur Berends; de reactie van de bezetter, waaruit blijkt dat deze de acties zeer hoog opnam; de samenstelling van de groepen; de samenwerking met de Nederlandse Volksmilitie in Rotterdam en de Hazemeijer Groep in Hengelo; het verraad van binnenuit en de noodlottige afloop.

Locatie en aanmelden

De lezing wordt gehouden op donderdag 7 oktober 2021 bij brasserie Korderijnk, Stationsstraat 31 Twello, ingang linkerzijde. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden is verplicht via info@historischeverenigingvoorst.nl of (beperkt) telefonisch 0571-277090.

woensdag 22 september 2021

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws