Lezing Katja Cohen over François Villon

Zutphen- Alliance Française Zutphen heeft op donderdag 15 februari om 20.00 uur Katja Cohen te gast met haar Franstalige lezing over de dichter en boef François Villon in de Bibliotheek, Broederenkerkplein 2 te Zutphen. Op deze avond zal Katja Cohen tussen de lezing door enkele ballades brengen onder begeleiding van gitarist Sjors Holleboom.

François Villon (1431 - in of na 1463) was een Franse dichter, dief en vagebond. Hij is de beroemdste Franse dichter van de late middeleeuwen. Zijn bekendste werken zijn het grotendeels autobiografische Testaments en zijn Ballade des Pendus, dat hij schreef terwijl hij in de gevangenis zat. De nostalgische passage ‘sneeuw van weleer’ (les neiges d’antan), geschreven in de vijftiende eeuw, wordt tot op de dag van vandaag door schrijvers en dichters wereldwijd gebruikt en, al dan niet vertaald, ten gehore gebracht. Bekende chansonniers zoals Jacques Brel en George Brassens refereerden in hun liedjes regelmatig aan het oeuvre van Villon.

In deze muzikale lezing brengt Katja Cohen met veel flair en elegante gebaren de boeiende teksten van dit fenomeen onder de Franse dichters tot leven. Zij laat deze legendarische figuur springlevend naar voren komen tegen de achtergrond van de late Middeleeuwen.
Katja Cohen neemt u mee naar de jeugd, hartstochten en streken van Villon. Zijn verblijf aan het hof van Charles d’Orléans en zijn omzwervingen met boevenbendes komen ook aan bod, en tenslotte zijn doodvonnis….
Daarnaast draagt zij enkele indrukwekkende ballades voor met muzikale omlijsting door gitarist Sjors Holleboom.
François Villon spreekt nog immer tot de verbeelding!

Katja Cohen heeft Franse taal- en letterkunde gestudeerd en is afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam met onderscheiding.
Zij is als docente Frans verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ, aan het Instituut voor Tolken en Vertalen te Utrecht en aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

Leden en cursisten van de Alliance Française en middelbare scholieren hebben gratis toegang. Andere belangstellenden betalen slechts € 7,50 entree.

woensdag 7 februari

Deel dit bericht