Lezing over een Rijk Bodemleven door Marc Siepman

Nijbroek- In een eerder artikel in het Voorster Nieuws hebben wij bericht hoe uit het project "Aan de slag met de toekomst van Nijbroek" werkgroepen zijn ontstaan, die zich bezighouden met nieuwe plannen op het gebied van wonen, verblijven en landschapsontwikkeling van de Polder Nijbroek. De werkgroep "Een rijk landschap en biodiversiteit" zet zich in om dit prachtige landschap nog verder te verrijken en om te laten zien wat je zelf kunt doen om een bijdrage te leveren aan een schonere en gezondere leefomgeving. De meeste mensen zijn zich er niet altijd zo goed van bewust welke belangrijke rol daarbij voor een rijk bodemleven is weggelegd. In een lezing van anderhalf uur voert Marc Siepman je mee naar deze voor velen onbekende wereld.

Een onbekende wereld aan je voeten!

Alle kleine beestjes helpen! Maar wat betekenen die voor ons landschap en voor onze eigen tuin, net als al die organismen op en onder de grond ? Heb je nog wel oog voor de wormen bij het bewerken van de grond? Of zie je met lede ogen aan hoe je zaaigoed door slakken is opgevreten, je rozenperk een luizenbol is geworden en je gazon of groentebed gemold?

Grijp dan niet gelijk naar een bestrijdingsmiddel, maar verdiep je liever in die grote, voor ons oog vaak onzichtbare wereld van allerlei kleine beestjes, bacteriën en schimmels. En heb je ooit wel eens van protozoa en nematoden gehoord? Waarsvoor dienen die?

Een gezonde biodiversiteit van de onderwereld is onontbeerlijk voor een grote biovariëteit van de bovenwereld. Elk organisme helpt mee om problemen en ziektes in de kiem te smoren en zorgt voor een gezonde plantengroei, zodat bestrijdingsmiddelen en kunstmest niet nodig zijn.

Laat je ingraven in dit ondergronds avontuur, spannend en leerzaam.

Als je nieuwsgierig bent geworden, kijk dan op zijn site (marcsiepman.nl). Hij schrijft en vertaalt boeken en wetenschappelijke artikelen. Daarnaast geeft hij lezingen, cursussen en workshops over bodem, systeemdenken en economie door het hele land. Marc zet zich in voor een gezonde aarde, die gezonde voeding voortbrengt, schone lucht, schoon water. Aan de basis van dit alles ligt een rijk en gezond bodemleven. En daaraan kun jij - ook als je maar een klein tuintje hebt - heel veel bijdragen.

Marc houdt zijn lezing op 4 maart 2020 om 19.30 uur in het Dorpshuis van Nijbroek. Vanaf 19.15 uur heeft het team van “Een rijk landschap” een kopje koffie of thee voor je klaar staan. Om de kosten te dekken, vragen wij een bijdrage van € 5,-. Gezien de te verwachten belangstelling, is het fijn als je je van te voren aanmeldt bij José Starmans (06-15040631 of jose@praktijkcare.nl).

Herman van den Nieuwendijk

woensdag 19 februari

Deel dit bericht