Lokaal geproduceerd, lokaal geconsumeerd

Biologische producten zijn momenteel overal te koop. Verse producten zijn prima bij de supermarkt. Waarom zou je nog naar een streekwinkel gaan? De belangrijkste reden daarvoor is de lokale herkomst van de producten. Producten die soms en in veel gevallen uitzonderlijk lekker zijn. Door te kopen bij producenten uit de streek versterk je de lokale economie. Een belangrijk argument in een door schaalvergroting en globalisering steeds onevenwichtiger economie.

Er is al zo veel!

Het gebied rond Deventer, Apeldoorn en Zutphen mag zich heugen in een enorm aanbod van lokaal geproduceerde producten. Van brood tot bier en wijn, van verse groenten en kruiden tot de heerlijkste verwerkte producten, zaaizaden en plantgoed. Met elkaar zijn deze producenten in staat een groot deel van de lokale behoeftes in te vullen. Soms zijn de producten duurder dan vergelijkbare in de supermarkten, maar lang niet altijd! Verse groenten en fruit zijn bij de boer vaak veel goedkoper dan in de grootwinkelbedrijven. En een potje honing uit de supermarkt is toch niet te vergelijken met echte honing van de imker? Kwaliteit heeft zijn prijs. Een eerlijk en gezond product ook en dat proef je.

Valse Romantiek

Soms hangt er een hele sluier van romantiek rondom streekproducten: de boer en zijn gezinsleden die op het land voor jou de verse groenten en fruit telen en de varkens, koeien, en kippen bijhouden voor jouw verse stukje vlees. Tot aan Wageningen Universiteit toe zijn er mensen die het gemengde bedrijf van de 50-er jaren in de vorige eeuw ophemelen als het beste voor mens en milieu. Als je in die tijd geleefd en gewerkt hebt weet je wel beter!! Het was hard zwoegen in vele uren per week. Gezellig? Zeker! Maar wil ik er naar terug? Kom nou. Het idee dat een paar mensen zich uit de naad werken voor jouw gezonde groenten en gezonde stukje vlees. Schaam je! En met vrijwilligers dan maar de gaten dichten? En het dan Community Supported Agriculture noemen? Klinkt mooi maar is even wankel als een reus op lemen voeten.

Moderne locale economie

Gelukkig hebben de meeste streekproducenten geen last van valse romantiek en maken ze er zeker geen bedrijfsmodel van. In onze streek hebben we tal van moderne en gespecialiseerde producenten die heel goed weten wat ze doen en gelukkig langzamerhand naar een evenwichtige arbeidsinzet toegegroeid zijn. Meer dan 40 uur per week? Natuurlijk, meestal wel, maar wel in eigen beheer, met voldoende ontspanning.

Op diverse plekken komen die producten bij elkaar, in gespecialiseerde of uitgebreide streekwinkels. Kijk er eens naar uit en je zult niet teleurgesteld zijn. En met je keuze voor dat soort bedrijven steun je bestaande ondernemers en met hen je eigen lokale economie. Voor elk wat wils.

woensdag 16 januari 2019

Deel dit bericht